fbpx

Rak uste votline – Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje

Zdravje in bolezni

Splošni zobozdravnik je najpogosteje tisti, ki odkrije raka v ustih. Zato je zelo pomembno Izobraževanje zobozdravnikov, da so dobro usposobljeni, saj le tako lahko pripomorejo k ozaveščanju bolnikov o rizičnih faktorjih in prepoznajo zgodnje patološke spremembe.

Splošni zobozdravnik je najpogosteje tisti, ki odkrije raka v ustih. V Sloveniji po podatkih Kliničnega oddelka za maksilofacialno kirurgijo odkrijemo do 80 % patoloških sprememb ustne votline v splošnih zobozdravstvenih ambulantah. Tako kot druge dele telesa, lahko rak prizadene tudi ustno votlino, natančneje ustnice, jezik, ustno sluznico in ustno žrelo. Odbor za zobozdravstvo ZZS je v ta namen organiziral preteklo soboto seminar za zobozdravnike z naslovom Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje, ki se ga je udeležilo okrog 300 udeležencev. Namen strokovnega srečanja je bil obnoviti znanje o ustnem raku, ker samo dobro usposobljen zobozdravnik lahko značilno pripomore k ozaveščanju bolnikov o rizičnih faktorjih in prepozna zgodnje patološke spremembe.

zobozdravnik-1Izobraževanje zobozdravnikov je pomemben mejnik iz vidika pričetka projekta Odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS), v sodelovanju s Kliničnim oddelkom za maksilofacialno kirurgijo UKC Ljubljana in Centrom za ustne bolezni in parodontologijo Stomatološke klinike z motom Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje. Projekta se bo udeležilo več kot 250 slovenskih zobozdravnikov, ki bo opravljalo brezplačne preglede v mesecu septembru, namenjene preventivi in zgodnjemu odkrivanju sprememb v ustni votlini. S tovrstno pro bono akcijo podajamo pomembno sporočilo pacientom in javnosti, da se zobozdravniki zavedajo svojega poslanstva, da prevzemajo odločilno vlogo pri odkrivanju ustnega raka in želijo skrbeti za zdravje pacientov v partnerstvu z njimi. Javnost bo o terminih pregledov obveščena.

Karcinom ustne votline je najpogostejši maligni tumor glave in vratu. Raka ustne votline lahko dobi kdorkoli, ljudje z zobmi in brez njih. Vendar pa je rak ustne votline pogostejši pri moških, ki so starejši od 40 let. Vse več študij in raziskav pa kaže na porast raka ustne votline tudi pri mlajših ljudeh in pri ženskah.

V Sloveniji je po pogostosti na šestem mestu (enako velja za ostale evropske države in ZDA) in predstavlja približno 2–3 odstotka vseh malignih tumorjev. V Sloveniji je bilo leta 2010 prijavljenih nekaj več kot 100 novo-odkritih rakov ustne votline, medtem ko je letno novo-odkritih rakov glave in vratu približno 400.

Redni zobozdravniški pregledi rešujejo mnoge težave, v primerih zgodnjega odkritja malignih obolenj, pa tudi življenja.

Slovenski zobozdravniki želijo s takšnimi akcijami  aktivneje pristopiti k preventivni dejavnosti; s tem pa omogočiti bolnikom  brezplačne preglede.

Vir: ZZS


Sledite nam