fbpx

Rak dojke v nosečnosti

Zdravje, Žensko zdravje

Genetska predispozicija in prisotnost raka dojke v družinski anamnezi sta najpogostejša dejavnika tveganja za to bolezen.

V zadnjem času pa jo vse pogosteje povezujemo tudi s prelaganjem prve nosečnosti v čas po 30. letu. Raziskave kažejo, da imajo ženske, ki rodijo prvega otroka v svojih tridesetih letih, dvakrat več možnosti, da zbolijo za rakom dojke, kot tiste, ki prvič rodijo pred 25. letom starosti. Ob povezavi med rakom dojke in nosečnostjo se neizogibno zastavlja vprašanje: Kaj storiti, kadar odkrijemo raka dojke med nosečnostjo?

Rak dojke in nosečnost

Rak dojke v nosečnosti je maligna novotvorba v dojki, ki se pojavi v času nosečnosti ali v letu dni po porodu ne glede na trajanje dojenja. K sreči je ta nevarna in zločesta bolezen v nosečnosti redka – strokovnjaki ocenjujejo, da se pojavi v 0,2 do 3,8 odstotka vseh nosečnosti. Je pa nekoliko pogostejša med starejšimi nosečnicami in doječimi materami.

Diagnoza

Raka dojke običajno diagnosticiramo s kliničnim in radiološkim pregledom ter biopsijo. Radiološke preiskave, kot so mamografija, ultrazvok in magnetna resonanca, so zelo zanesljive diagnostične metode, ki pa se v nosečnosti ne obnesejo najbolje. V tem času so namreč dojke dovzetnejše za naravne spremembe, gostota njihovega tkiva je povečana, so bolj občutljive, boleče, otečene in bolj nagnjene k vnetjem. Vse to otežuje odkrivanje malignih sprememb. Zaradi fizioloških sprememb v nosečnosti sta nezanesljiva tudi palpacijski pregled (tipanje) in samopregledovanje dojk. Vendar pa strokovnjaki poudarjajo, da nosečnost ne sme biti vzrok za to, da pregleda ne izvajamo, saj že najmanjša novoodkrita anomalija ženski lahko reši življenje.

Zdravljenje

Odkritje raka dojke v nosečnosti bodočima staršema vzbuja veliko strahov in vprašanj. Kako bo rak dojke vplival na razvoj ploda? Je treba nosečnost prekiniti? Je zdravljenje dovoljeno? Na ta vprašanja pogosto ne dobita pravih odgovorov. Čeprav je takrat marsikaj odvisno od njunih skupnih odločitev, je ena stvar jasna: zdravljenje raka dojke v nosečnosti je zelo zapletena situacija, ki terja multidisciplinarni pristop in sodelovanje strokovne ekipe ginekologa, onkologa, kirurga, citologa in psihologa.

Da bi sprejeli najboljše odločitve pri zdravljenju te maligne bolezni v nosečnosti, se zdravniki držijo načela »Zdraviti raka, ohraniti nosečnost«. Strokovnjaki namreč menijo, da v veliki večini primerov ni potrebe po prekinitvi nosečnosti, saj ta ne izboljša prognoze bolnice. Najpomembnejše je izbrati najboljši način zdravljenja. Na splošno se rak zdravi s kirurškim posegom, radioterapijo, kemoterapijo, endokrinim zdravljenjem in biološkim zdravljenjem z zdravili anti-HER2.

Metoda zdravljenja raka dojke v nosečnosti je odvisna od tega, v katerem trimesečju je nosečnica. Prvi korak zdravljenja je kirurški poseg. Zdravniki menijo, da je ta poseg varen v vseh trimesečjih nosečnosti. Druge metode so nekoliko manj varne. Kemoterapija je varna v drugem in tretjem trimesečju, medtem ko se lahko endokrino in biološko zdravljenje uporabita šele po porodu. Enako velja za radioterapijo. Obsevanje matere in s tem tudi otroka bi namreč lahko povzročilo zaostanek razvoja ploda in prirojene nepravilnosti novorojenčka.

Literatura:
Peccatori, F. A., et al. 2013. Cancer, pregnancy and fertility: ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-up. Annals of Oncology. 24 (6): 160–170.
Fajdić, J., i sur. 2003. Rak dojke i trudnoća – Dileme i kontroverze. Gynaecol Perinatol. 12 (1): 15–20.


Sledite nam