fbpx

Purpurna koruza – zaklad antioksidantov

Novice

Purpurna koruza je še ena super hrana iz biološko bogatega Peruja, ki je svoj osvajalski pohod po Evropi pričela šele 600 let za svojo rumeno sestrično.

Purpurna koruza je še ena super hrana iz biološko bogatega Peruja, ki je svoj osvajalski pohod po Evropi pričela šele 600 let za svojo rumeno sestrično.

koruza-premaKer raste blizu soncu, na nadmorski višini od 2500 do 3500 metrov, ter še bližje ekvatorju, je svoj storž pred močno pripeko in škodljivimi UV žarki, odela v temno škrlatno barvo, ki so pravzaprav antioksidanti antocianini. V Peruju se purpurna koruza tradicionalno uporablja pri vseh boleznih, za katere danes vemo, da jih povzroča prevelika količina prostih radikalov. Ta namreč poškoduje celično membrano, lipide, proteine in celo DNK ter je razlog za staranje, določena rakava, nevrodegenerativna (npr. Alzheimerjeva bolezen) ter kardiovaskularna obolenja. Iz purpurne koruze se na tem območju že vse od Inkov dalje pripravlja tudi priljubljeno vsestransko krepčilo, brezalkoholno pijačo “chicho morado”.

Vsa temna rastlinska barvila so fenoli oz. antocianini, močni rastlinski antioksidanti. Osupljivo bogata zakladnica teh je prav purpurna koruza, ki ima sodeč po številnih znanstvenih raziskavah, izjemno potenten ter širok spekter antioksidativnega delovanja. Sveže borovnice vsebujejo okoli štirikrat manj antioksidantov kot sveža purpurna koruza. Še bolj pa je močan koncentrat iz njenega svežega storža, saj je brez škroba ter ostalih nepotrebnih komponent in je zato njegova ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – antioksidativni potencial živil) vrednost kar 96,300 μmol/100g. Kadar je razmerje koncentrata 30:1, 100 g koncentrata vsebuje več kot 2g antioksidantov ter kar 6,870 mg bioflavonoidov.

Iz purpurne koruze so uspeli izolirati antocianin cianidin – 3 glukozid (C3G), spojino z mnogoterimi pozitivnimi vplivi na organizem.

Podrobne raziskave so namreč dokazale, da C3G deluje vsestransko: protivnetno, varuje pred pred škodljivim delovanjem prostih radikalov, zmanjšuje vrednosti LDL (slabega) holesterola, znižuje krvni pritisk, preprečuje kopičenje maščobnega tkiva oz. debelost in blagodejno vpliva na vrednosti sladkorja v krvi ter inzulinsko rezistenco. Poleg tega so v izjemno odmevni in vitro raziskavi[1] severnoameriške državne univerze v Ohiu med vsemi preučevanimi antioksidanti, prav antioksidanti iz purpurne koruze najhitreje ustavili rast rakavih celic debelega črevesa za 50%. Ob tem je bilo ugotovljeno, da so izvlečki purpurne koruze sposobni ubiti kar 20% vseh in vitro rakavih celic, pri čemer so zdrave celice ostale nepoškodovane.

Web-300x250_purplecorn

[1]      American Botanical Council: The Potential Health Benefits of Purple Corn
Ohio State University: Compounds that Color Fruits and Veggies May Protect Against Colon Cancer
Journal of Nutrition: Dietary Cyanidin 3-O-β-d-Glucoside-Rich Purple Corn Color Prevents Obesity and Ameliorates Hyperglycemia in Mice

Oglasno sporočilo


Sledite nam