fbpx

Prvo naravno zdravilo z eteričnim oljem rožmarina za zdravljenje bolečin

Obvestila, Zanimivo, Zdravoteka

Z razvojem in registracijo naravnega zdravila z eteričnim oljem rožmarina dosegli nov pristop k zdravljenju bolečin.

V farmacevtski družbi Medis so kot prvi v Evropi razvili in po evropskem postopku registrirali naravno zdravilo brez recepta z učinkovino eteričnega olja rožmarina – Rosacta®. Z inovativno tehnologijo so eterično olje rožmarina uspešno vgradili v kremo, ki kot  prva in edina z naravno sestavino dokazuje učinkovitost in varnost zdravljenja blagih bolečin v mišicah in sklepih. Zdravilo Rosacta® tako prinaša nov, naraven pristop k zdravljenju in omogoča zdravljenje bolečine neposredno na mestu njenega izvora.

»V Medisu smo z razvojem in registracijo naravnega zdravila z eteričnim oljem rožmarina dosegli nov mejnik v razvoju družbe. Po tem, ko smo lani kot prvi v Evropi po mednarodnem postopku v 10 evropskih državah hkrati registrirali  zdravilo Rosacta®, smo ga v teh dneh sočasno lansirali v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem, v naslednjih mesecih pa sledi še vstop na druge evropske trge. Tako slovensko znanje in inovativnost uspešno širimo v svet,« je povedal Tone Strnad, generalni direktor družbe Medis.

Kako nad bolečine v mišicah in sklepih?

Ob lansiranju zdravila Rosacta® so v Medisu organizirali pogovor s strokovnjaki o lajšanju bolečin v mišicah in sklepih, zaradi katerih redno ali občasno trpi več kot tri četrtine prebivalstva. Najpogostejša mesta bolečin v mišicah in sklepih so vrat, ramenski  obroč, spodnji del hrbta oz. predel križa, noge in roke, lahko pa se pojavijo tudi drugje.

»Bolečine v mišicah in sklepih so pogoste predvsem zaradi našega načina življenja – veliko sedenja ali preveč  fizičnih obremenitev. Pomemben ukrep pri pojavu bolečine je odstraniti sprožilni dejavnik, ki je bolečino povzročil. Na mesto bolečine lahko delujemo s hlajenjem bolečih  predelov, počitkom, ustrezno izbranimi vajami in uporabo lokalnih protibolečinskih zdravil – mazil,« je povedala  doc.  dr.  Nataša  Kos,  dr.  med., predstojnica Inštituta za medicinsko rehabilitacijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Preden začnemo z zdravljenjem bolečin v mišicah in sklepih, se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

»Bolečina je eden pogostejših razlogov za obisk lekarne. Izbiro zdravila ali medicinskega pripomočka ter nasvet vselej prilagodimo težavam in potrebam posameznika. Samozdravljenje je primerno za  akutne bolečine, pri čemer moramo izločiti možnost težje poškodbe, bolečine zaradi zdravil ali hujše bolezni. Poleg tega je samozdravljenje primerno za krajši čas, od sedem do deset dni. Če v tem času ne pride do izboljšanja, svetujemo obisk zdravnika. Prav tako k zdravniku napotimo starejše in kronične bolnike, zelo previdni smo pri otrocih, nosečnicah in doječih mamicah,« je razložila mag. Darja Potočnik Benčič, mag. farm., spec., direktorica Javnega zavoda Lekarne Ptuj.

Na trgu je na voljo veliko različnih izdelkov, ki obljubljajo lajšanje bolečin v mišicah in sklepih. Pri tem je potrebna pozornost, saj se izdelki med seboj razlikujejo in niso vsi enako učinkoviti. Le izdelki, ki so registrirani kot zdravilo, imajo preverjeno učinkovitost in varnost ter s standardizirano sestavo vedno enako zagotovljeno kakovost.

»Farmacevti najprej svetujemo uporabo zdravil. Zdravila namreč za nas in naše bolnike pomenijo varnost in učinkovitost. Ali je to protibolečinsko zdravilo v obliki tablete ali lokalni analgetik ali kombinacija obojega, pa je odvisno od jakosti in lokacije  bolečine ter od želje bolnika,« je še povedala mag. Darja Potočnik Benčič.

Ste že pripravljeni na aktivno pomlad?

Za zdrave mišice in sklepe lahko že preventivno sami veliko naredimo. Pomembno je redno gibanje, predvsem če zaradi narave dela veliko sedimo, upoštevanje svojih zmogljivosti pri športnih dejavnostih in pozornost pri dvigovanju bremen.

»Bolečine lahko preprečimo s funkcionalno vadbo, ki obsega zavestno gibanje, vaje za moč, vaje za stabilizacijo in nežno raztezanje. Prav tako je pomembna pravilna priprava telesa na šport, s katerim se želimo začeti ukvarjati. Če pa se pojavi bolečina, si pomagamo s položaji, kjer se lahko popolnoma sprostimo, s  protibolečinsko kremo, ki si jo nežno vtremo v telo, in z zavestnim gibanjem, ki nam pomaga sprostiti mišični spazem. Če kljub pravilni vadbi bolečina ostaja, če se pojavijo nevrološki izpadi ali se bolečina na istem mestu pojavi večkrat letno, pa priporočam obisk fizioterapevta,« je povedala fizioterapevtka Nežka Poljanšek.

»Pogosto bolečine po odstranitvi sprožilnih dejavnikov minejo, zato zaradi njih nista potrebna pregled pri zdravniku ali posebno zdravljenje. Kljub temu pa imajo bolečine lahko tudi druge vzroke, na kar ne smemo pozabiti. Če ob pojavu bolečine na ukrepamo, lahko ta preide v kronično obliko, ki pa je pogosto zelo trdovratna za zdravljenje,« je še razložila doc. dr. Nataša Kos. Zato je pomembno, da prisluhnemo telesu in bolečino zdravimo.

Rosacta® – Bolečino zdravi, uživaj v naravi.

Zdravilo Rosacta®  je naravno zdravilo v obliki kreme za zdravljenje blagih bolečin v mišicah in sklepih z učinkovino eteričnega olja rožmarina. Eterično olje rožmarina učinkovito lajša bolečine v mišicah in sklepih, ki so posledica športnih poškodb, opravljanja dela v prisilni drži, prevelike telesne obremenitve ter premalo ali prekomernega telesnega gibanja. Učinkovina eteričnega olja rožmarina je v kremo Rosacta® vgrajena tako, da se na bolečem mestu hitro in enakomerno vpije, bolečino pa lajša z dvojnim delovanjem: deluje protibolečinsko in hkrati poveča prekrvavljenost prizadetega dela, kar pripomore k hitrejšemu procesu zdravljenja in regeneraciji. Tako lahko vsi z bolečinami v mišicah in sklepih, tudi športniki, ki imajo bolečine zaradi pretirane vadbe ali lokaliziranih poškodb, bolečino učinkovito zdravijo na naraven način.


Sledite nam