fbpx

Prvi, zgodnji znaki nosečnosti

Zanimivo, Zdravje in bolezni, Žensko zdravje

Spremembe v telesu so povezane z delovanjem nosečnostnih hormonov, ki se v nosečnosti začnejo sproščati v večjih…

Spremembe v telesu so povezane z delovanjem nosečnostnih hormonov, ki se v nosečnosti začnejo sproščati v večjih količinah. Prvi znaki nosečnosti pa se pri vsaki ženski med seboj razlikujejo. Prav gotovo vas zanima, kateri so tisti prvi znaki, ki kažejo, da v svojem telesu nosite novo življenje.

Najpogostejši zgodnji znaki nosečnosti, ki pa niso nujno prisotni pri vseh nosečnicah:

 • Izostanek mesečnega perila ; menstruacija zamuja, krvavitev je zelo blaga. Ta znak imamo za najbolj očiten znak nosečnosti, saj med nosečnostjo ženska običajno ne krvavi. Lahko se pojavi blažja vgnezditvena krvavitev (zarodek vsidra v maternično steno), ki se pojavi nekje 5-10 dni po oploditvi.

 

 • Povečane, napete in na dotik občutljive prsi; povečane žleze (majhne bulice) okoli bradavice, opazne žile, temnenje areol. Prsi lahko postanejo občutljive že nekaj dni po spočetju.

 

 • Temperatura; bazalna telesna temperatura ostaja visoka. Če si merite temperaturo, boste opazili, da ni padca temperature, ampak ta ostaja visoka.

 

 • Slabost in bruhanje; »Jutranja« slabost se običajno pojavi 2-7 tednov po spočetju, najpogosteje zjutraj, lahko pa ob kateremkoli dnevnem času. Ne pojavi se pri vseh ženskah enako – nekaterim med nosečnostjo sploh ni slabo, drugim je lahko slabo celo obdobje. Krivec je progesteron, ki vpliva na zmehčanje mišic maternice, vendar pa hkrati mehča tudi mišice želodca, zato nosečnica težje zadržuje hrano v njem.

 

 • Splošna utrujenost, zaspanost; Utrujenost je pogost znak nosečnosti, ki je prisoten že od prvega tedna. Telo mora kar naenkrat delati za dva, zato nosečnice potrebujejo več počitka in spanja. Ponoči lahko težave povzročajo tudi boleče prsi, zaradi česar je težko najti udoben položaj.

 

 • Prebava; spremenjena želja po hrani, lakota, žeja, prebavne motnje, zgaga, zaprtje, vetrovi. Močno hrepenenje po določeni vrsti hrane ali pa čudno kombiniranje živil, je prav tako lahko znak nosečnosti. Napadi lakote po določeni vrsti hrane že tako pomenijo, da telesu nečesa primanjkuje, še bolj očitno pa se to kaže v nosečem stanju.

 

 • Trebuh; napihnjenost, povečan, krči, maternica je povečana in spremenjene oblike, povečanje telesne teže. V dveh tednih po spočetju maternica pričenja rasti. Lahko se pojavijo rahli krči in napihnjenost. Po trebuhu so lahko bolj opazne žile.

 

 • Močnejši izcedek iz nožnice; mehčanje materničnega vratu. Oboje se pojavi v prvem trimesečju. Izcedek iz nožnice se lahko spreminja.

 

 • Nenavaden kovinski okus v ustih

 

 • Omotičnost, vrtoglavica

 

 • Spremembe razpoloženja; Hormoni lahko povzročijo nihanja razpoloženja.

 

 • Bolečine v križu, pogosti glavoboli, krvavitve iz nosu, zamašen nos, težave s sinusi; Hormoni, povečana prekrvavitev in obremenitev telesa lahko povzročijo simptomi v različnih obdobjih nosečnosti. Tudi bolečine v hrbtu so eden od zgodnjih znakov nosečnosti in so posledica tega, da se telo pospešeno pripravlja na novo stanje in na rast zarodka.

 

 • Pogostejša potreba po uriniranju; Običajno se začne 6-12 tednov po spočetju. Zaradi hormonskih sprememb, in ker se telo čisti strupov, bo potrebno na začetku nosečnosti veliko večkrat na stranišče, kot običajno.

Baby, Belly, Body, Child, Expectant, Female, Health

To so le nekateri znaki, ki lahko kažejo na nosečnost. Eden od zagotovih znakov nosečnosti, ki so prisotni v telesu nosečnice, je povišana koncentracija hCG v urinu in krvi. Ugotavlja se z nosečniškim testom. Kljub vsemu pa je ultrazvočni pregled pri ginekologu edini, ki nam 100% zagotovo pove ali gre za nosečnost ali ne.

Vaše vprašanje lahko zastavite na forumu ABC ginekologije in porodništva, kjer na vaša vprašanja odgovarja mag. Stanko Pušenjak, dr.med,., specialist ginekolog in porodničar

Po izboru uredništva


Sledite nam


Kako preprečiti okužbe kirurške rane?