fbpx

Prvi umetni želodec iz človeških matičnih celic

Novice, Zanimivo

Znanstvenikom je uspelo iz človeških matičnih celic vzgojiti tkivo želodca. Ameriškim raziskovalcem iz države Ohio je kot prvim uspelo vzgojiti umetno tkivo želodca …

Znanstvenikom je uspelo iz človeških matičnih celic vzgojiti tkivo želodca.

Ameriškim raziskovalcem iz države Ohio je kot prvim uspelo vzgojiti umetno tkivo želodca. Za poskus so uporabili človeške pluripotentne matične celice, ki se lahko razvijejo v katerekoli celice človeškega telesa. Znanstveniki so pod vodstvom Yane Zavros z Univerze v Cincinnatiju in Jamesa Wellsa iz Otroške bolnišnice v Cincinnatiju razvili postopek  diferenciacije matičnih celic za  pridobitev želodčnih celic. Po 34-ih dneh so matične celice razvile v organoid, manjši košček želodčnega tkiva.

neocelica-znanstveniki

Do te študije še nikomur ni uspelo iz človeških pluripotentnih matičnih celic ustvariti želodčnih celic,” je dejal Wells. “Poleg tega smo ugotovili, kako spodbujati nastanek tridimenzionalnega želodčnega tkiva, ki ima izredno zapleteno zgradbo in celično sestavo.

»Odkritje bo v pomoč pri preučevanju bolezni želodca,  preučevanje okužbe s H. pylori bakterijo, ki je ena izmed glavnih vzrokov raka na želodcu, ter preučevanje nekaterih temeljev sladkorne bolezni povezanih z debelostjo ,« je zaključili Wells, glavni raziskovalec in znanstvenik v oddelku za razvojno biologijo in endokrinologijo Otroške bolnišnice v Cincinnatiju, ki po treh letih raziskovanja diferenciacije matičnih v želodčne celice, verjame, da so z ekipo odkrili postopek, ki bo v prihodnje široko uporabljen po celem svetu.

To pa ni prvič, da je znanstvenikom uspelo iz matičnih celic vzgojiti miniaturne organe. Španka Claudia Castillo je leta 2008 kot prvi človek dobila v laboratoriju vzgojeni organ. Skupina zdravnikov, ki jih je vodil dr. Paolo Macchiarini, je za mehanični okvir organa še uporabila darovalca. Njegov sapnik so s posebnim postopkom očistili vseh celic in vanj naselili celice 30-letne Claudie. S tem so njeno telo toliko preslepili, da je darovani organ prepoznalo kot lastnega in ga ni zavrnilo.

Že tri leta pozneje je Macchiarini 36-letnemu bolniku na švedski univerzitetni bolnišnici Karolinska v Stockholmu vsadil prvi povsem umetno narejeni sapnik. Material iz umetnih polimerov, ki imajo na milijone majhnih lukenj, so razvili britanski raziskovalci. Sintetični sapnik so nato prevlekli z matičnimi celicami, pridobljenimi iz bolnikovega kostnega mozga. V Franciji so lani s podobnim postopkom 78-letnemu bolniku vsadili še prvi umetni bronhij.

Leta 2013 so na Univerzi v Queenslandu vzgojili miniaturno ledvico in jo uspešno presadili v podgano. Ekipi znanstvenikov z japonske univerze v Jokohami pa je istega leta z mešanjem treh vrst matičnih celic uspelo ustvariti jetra, ki so jih uspešno presadili v miš.

Vir: www.theguardian.com/science/2014/oct/29/scientists-grow-miniature-stomachs-stem-cells

Več na: www.neocelica.si.

Oglasno sporočilo


Sledite nam