fbpx

Prvi svetovni teden doul

Zdravje in bolezni, Žensko zdravje

Kdo je doula in kakšno je njeno delo? Kaj so za vas pripravile ob prvem svetovnem tednu doul?

Doula je spremljevalka med nosečnostjo, porodom in v poporodnem obdobju. Tekom nosečnosti nudi bodočima staršema informacije o sami nosečnosti in poteku poroda. Seznani se s potrebami in željami nosečnice, kar potem vpelje v porodno sobo, tekom poroda. Za nasvete je dosegljiva ves čas nosečnosti. V času poroda nudi porodnici psihično oporo in jo v tem smislu še dodatno pripravlja na porod. Pomaga jo voditi skozi popadke in blažiti bolečino z izvajanjem pravilne tehnike dihanja in masažo ter drugimi neinvazivnimi tehnikami. Je zagovornia pravic ženske, partnerja in otroka v zdravstvenem sistemu. V poporodnem obdobju nudi nasvete pri negi novorojenca in morebitnih težavah, ki se lahko pojavijo v tem času.

Vabljeni k obisku številnih dogodkov, ki bodo potekali ob 1. svetovnem tednu doul, trajal pa bo od 22. do 28. marca 2012. Slovenske doule so v ta namen pripravile pester program  dogodkov, v različnih krajih po Sloveniji, podrobneje pa si lahko napovednik ogledate na spletnem mestu slovenskih doul – Svetovni teden doul. Še posebej bi izpostavili osrednji dogodek, kjer bo predstavljeno delo doul v besedi in kratkem dokumentarnem filmu, po njem pa bo stekel pogovor med predstavnicami medicinske stroke, doulami in družinami, ki imajo že izkušnje z doulami. Odvijal se bo v soboto, 24. marca ob 17. uri, v atriju Znanstveno raziskovalnega centra na Novem trgu 2 v Ljubljani.

Vabljeni na forume mape Ginekologija in porodništvo, kjer vam na vprašaja odgovarjajo slovenski strokovnjaki iz omenjenega področja.


Sledite nam