fbpx

Prvi pacient, ki so mu matične celice pri petih letih rešile življenje, je letos star že 34 let

Človeško telo, Novice, Zanimivo, Zdravje, Zdravje otrok

Zdravljenje z matičnimi celicami – ohrani se čim večje število celic, s čimer se izboljša tudi izid transplantacije.

Mnogi menijo, da je presaditev matičnih celic čisto nova oblika terapije za različne bolezni, vendar se uporablja že od leta 1988.

Tega leta je mednarodna ekipa zdravnikov rešila življenje šestletnega fanta Matthewa Farrowa, pri katerem je bila diagnosticirana Fanconijeva anemija, redka dedna krvna motnja, ki bi lahko privedla do potencialno smrtonosnih malignih bolezni, kot je levkemija.

Njegova mama je ponovno zanosila in ugotovila, da deklica, ki jo nosi, nima znakov Fanconijeve anemije in da so njeni levkocitni antigeni identični Mattovim.

To je pomenilo, da bi bila primeren donor svojemu bratu in zato so ob njenem rojstvu shranili matične celice iz popkovnične krvi.

Transplantacija se je izkazala za uspešno in ozdravila Matta bolezni, ki je veljala za neozdravljivo. Do takrat se kri iz popkovnice še ni uporabila za zdravljenje človeka, sam postopek presajanja pa je bil tvegan.

Francoski nacionalni odbor za etiko je odobril presaditev, saj je bilo življenje Matthewa resno ogroženo, njegovi sestri pa tako ni bilo potrebno trpeti zaradi posledic boleče presaditve kostnega mozga.

Pri operaciji je sodelovalo veliko ljudi. Dr. Hal Broxmeyer iz Sloan Kettering Institute v New Yorku je sodeloval pri krioprezervaciji vzorca popkovnične krvi deklice. Zamrznjena kri je bila prenesena iz Indianapolisa v Pariz, kjer je Dr. Eliane Gluckman iz bolnišnice Saint-Louis 6. oktobra 1988 opravila presaditev.

Postopek je bil uspešen in Matthew je zdaj star 34 let, ima ženo in otroka ter poskuša dvigniti zavest o pomenu shranjevanja matičnih celic. (Na naslovni sliki Matthew, njegova žena in sin Elijah).

Od tega pionirskega posega naprej se je ogromno spremenilo. Ugotovljeni so bolj učinkoviti načini shranjevanja in krioprezervacije matičnih celic.

Strokovnjaki in zdravniki, ki uporabljajo matične celice za zdravljenja, razumejo pomen čim manjše manipulacije popkovnične krvi, da bi tako ohranili čim večje število matičnih celic, s čimer se izboljša tudi izid same transplantacije. Po študijah, tehnike ločevanja celičnih komponent popkovnične krvi in postopek odstranjevanja rdečih krvnih celic iz presadka lahko privede do izgube števila vitalnih celic (Fitzugh, Choi, Broxmeyer).

Pred 20-timi leti je v Evropi obstajala le ena zasebna banka popkovnične krvi: Vita 34.

Danes imajo starši, ki želijo shraniti matične celice, težavo pri izbiranju med Vito 34 in ostalimi bankami. Verjetno si tudi vi ne želite, da se kri vašega otroka samo zamrzne, ampak želite zagotovilo, da bodo matične celice v primeru potrebe na voljo za transplantacijo.

Zakaj bi v tem primeru bila Vita 34 tudi danes vaša najboljša izbira?

Odločitev o tem ali se bodo uporabile mlade, pluripotentne matične celice, da bi rešil življenje, sprejema zdravnik. On zdravi in nosi odgovornost, zato je zanj pomembna visokokakovostna obdelava matičnih celic, podrobna zdravstvena anamneza in dovoljenje regulativnih organov v skladu z Zakonom o zdravilih in medicinskih pripomočkih.

Dovoljenje za shranjevanje matičnih celic imajo vse banke za shranjevanje popkovnične krvi. Dovoljenja za uporabo matičnih celic za zdravljenje vašega otroka, njegovih sorojencev ali za darovanje pa vse banke nimajo.

Na željo mnogih bodočih staršev vam ponujamo 10 vprašanj in odgovorov, ki bi jih bilo smiselno postaviti drugim bankam. Odgovori so vam lahko v pomoč pri sprejemanju te pomembne odločitve, komu zaupati nekaj tako dragocenega.

Da lahko banke primerjate med sabo, postavite vprašanja, ki zajemajo resnično pomembne informacije v resnih situacijah. Zraven vsakega vprašanja vam podajamo odgovore naše banke – Vite 34.

Za več informacij in strokovne nasvete obiščite forum Matične celice.

Vir: http://bit.ly/2xuOIgf

 


Sledite nam