fbpx

Proti ušem po naravni poti

Družina, Zdravje, Zdravje otrok, Življenjski slog

Ušivost lasišča je zajedavska bolezen. Povzročajo jo uši, drobni zunanji zajedavci, ki se hranijo s krvjo lasišča in povzročajo neprijetne simptome: razdraženost in srbenje lasišča, pordelo kožo in rdečkaste izpuščaje.

To je nadvse moteče in povzroča nezbranost, razdražljivost in nespečnost. Zaradi nenehnega česanja se na lasišču naredijo ranice, ki se lahko okužijo in tako prispevajo k dodatnim zdravstvenim težavam.

Ušivost lasišča je torej velik zdravstveni problem, pa ne le za posameznika, temveč tudi za ljudi iz njegovega okolja – uši se namreč bliskovito hitro širijo. Spolno zrela samica najde primerno mesto, kjer izleže veliko število drobnih belkastih jajčec – gnid. Najpogosteje je to na področju za ušesi, na tilniku ali sencih. Iz njih se razvijejo ličinke in po dveh tednih spolno dozorijo. Na vseh razvojnih stopnjah se lahko uši preprosto, s telesno bližino ali uporabo skupnih predmetov, širijo na druge ljudi.

Za odpravljanje uši imamo danes na voljo veliko kozmetičnih izdelkov, ki pa so lahko zelo agresivni in škodujejo zdravju posameznika. Lahko pa jih nadomestimo z naravnimi pripravki – eteričnimi olji zdravilnih rastlin.

Pomoč iz narave

Čajevec (Melaleuca alternifolia) ima močne protibakterijske, protizajedavske in protivnetne lastnosti. Lahko ga zmešamo s kokosovim, jojobinim ali olivnim oljem, ki pomaga zadušiti uši, obenem pa negujemo lase in jim vračamo lesk. Mešanico teh olj vtremo v lase in pustimo delovati nekaj ur. Nato si lase umijemo kot običajno in jih temeljito razčešemo.

Timijan (Thymus vulgaris) ima zelo aromatičen vonj, zato ga uporabljamo kot začimbo. Deluje baktericidno, protizajedavsko, insekticidno in sproščujoče. Vonj njegovega eteričnega olja ubija mrčes in zato tudi uši. Uporabljamo ga tudi za odpravljanje glivic.

FORUM PEDIATRIJA

Eterični olji sivke (Lavandula angustifolia) in evkalipta (Eucalyptus radiata) pomagata pokončati uši, omilita srbenje in pripomoreta k psihični sprostitvi. Eterično olje evkalipta deluje protimikrobno, protivnetno in analgetično. Blaži bolečino na mestih vboda mrčesa in pri manjših površinskih poškodbah. Sivka deluje pomirjajoče in antiseptično, z njenim eteričnim oljem pa pokončamo uši. Blagodejno deluje tudi na razdraženo ali vneto kožo in celjenje ranic. Pred nanosom lahko sivkino olje razredčimo z mandljevim, olivnim ali jojobinim oljem. Priporočamo ga tudi pri vbodih ali ugrizih insektov in kot naravni vonj za zaščito oblačil pred molji.

Z raziskovalnega vidika

Ušivost je najpogosteje prisotna pri otrocih v predšolskem in šolskem obdobju. Boj proti njej še vedno ovirajo predsodki o povezanosti ušivosti z nizkim družbenim statusom in pomanjkljivo higieno. Mnogi ljudje, zlasti pa otroci, zaradi občutka krivde, strahu pred zasmehovanjem in stigmatizacije molčijo. To pa še poslabša težave in prispeva k še večjemu širjenju uši. Strokovnjaki opozarjajo, da moramo, čeprav se je pogostost ušivosti zmanjšala, o tej težavi redno ozaveščati javnost. Ušivost je treba sprejeti kot normalen družbeni pojav, ki ni povezan z nezadostno higieno niti z nizkim družbenoekonomskim položajem. Prav tako je treba vedeti, da lasne uši ne prenašajo nalezljivih bolezni.


Sledite nam