fbpx

Projektu tradicionalni slovenski zajtrk letos drugič tudi na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana

Dogodki

Projektu tradicionalni slovenski zajtrk se je letos že drugič pridružila Pediatrična klinika UKC Ljubljana.

Projektu tradicionalni slovenski zajtrk se je letos že drugič pridružila Pediatrična klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Za otroke smo zajtrk pripravili v sodelovanju z Mercatorjem in Čebelarsko zvezo Slovenije. Predstavniki Mercatorja pa so otrokom podarili tudi igrače, risalne pribore in Lumpija sta delila tudi balone.

tzajtrk-2-foto-Barbara-ZajcTradicionalni slovenski zajtrk poteka v vrtcih in šolah vsak tretji petek v novembru že tretje leto. Na ta dan pripravijo otrokom zajtrk iz kruha, mleka, masla, medu in jabolk.

Ključni namen je spodbujati uživanje hrane iz lokalnega okolja, ozaveščati otroke o pomenu zajtrka, nasploh o zdravih prehranjevalnih navadah, o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, kmetijske dejavnosti za okolje širše in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo. Otroci so použili zajtrk in se pogovarjali z vzgojiteljicami o zdravem prehranjevanju in lokalni pridelavi.

Prof. dr. Rajko Kenda, dr. med., strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana je povedal: «Žal si Slovenci pod pojmom zajtrk vse prevečkrat predstavljamo zgolj kavo in cigareto. Poleg tega je nespametno, da hrano v kontejnerjih tovorimo iz več tisoč kilometrov oddaljenih dežel, naša polja, sadovnjake in travnike pa prerašča plevel. Zato sem vesel, da je pri nas postal slovenski zajtrk že tradicionalen in hvala Mercatorju, da nas je vzel za svoje. Za prehrano otrok in mladostnikov so redni obroki hrane izredno pomembni. Še posebej zajtrk, ki je prvi obrok v dnevu. V naši bolnišnici pogosto srečujemo otroke, ki povedo, da zjutraj doma sploh ne zajtrkujejo. Kot razlog rečejo, da je premalo časa, ali pa da sploh še niso lačni. Z otroki in njihovimi starši se naši zdravniki pogovarjajo ravno o pomenu zajtrka in kako naj si organizirajo dan, da bodo imeli čas za zajtrk.«

Milena Štular, pomočnica predsednika Mercatorjeve uprave, ki je simbolično predala donacijo, pa je ob tem poudarila: «Spremembe prehranskih navad naroda se pričnejo pri otrocih. Če otroci sprejmejo sporočilo, da so doma pridelane sestavine najboljše, je prihodnost domače prehranske verige svetlejša. Mercator kot trgovec prispeva k prizadevanjem za večjo samooskrbo predvsem pri nabavi in dogovorih s pridelovalci. Ponuja največ izdelkov slovenskih proizvajalcev in stalno širi ponudbo lokalnih pridelkov in izdelkov. Podpira pa tudi vsa prizadevanja za večjo ozaveščenost o skrbi za zdravo prehrano, za zdravje in bolj zdrav način življenja. Radi pa izkoristimo vsako priložnost, da obiščemo otroke Pediatrične klinike Ljubljana in jim danes podarjamo slovenski zajtrk in igrače, saj je pomembno, da so tudi otroci v bolnišnici udeleženi pri tem projektu.«

Marko Alauf, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije pa je opozoril:« Kot član Čebelarske zveze Slovenije, ki je bila iniciator in aktivni sooblikovalec tega zajtrka bi vas želel spomniti, da smo čebelarji pred sedmimi leti začeli z akcijo (Medeni zajtrk) in upali, da preraste v vsesplošno slovensko akcijo, ki poudarja pomen uživanja zdrave prehrane.

Pred dvema letoma smo dali pobudo za “Tradicionalni slovenski zajtrk” na Vlado RS in očitno nam je to uspelo. V kratkem bo taka pobuda romala na evropske poslance in upam, da bo kmalu vsa Evropa imela podoben zdrav zajtrk.«

Ker se v UKC Ljubljana zavedamo pomena lokalne pridelave in predelave živil, zdravega načina prehranjevanja in skrbi za okolje, smo se priključili projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Tudi vsi bolniki na vseh oddelkih UKC Ljubljana brez prehranskih omejitev so tako dobili črn kruh, maslo, med, mleko in jabolko slovenskih proizvajalcev, ki so bili izbrani na javnih razpisih in nam ta živila tudi sicer redno dobavljajo.

tzajtrk-1-foto-Barbara-Zajc

Vir: UKC Ljubljana
Foto: Barbara Zajc


Sledite nam