fbpx

Projekt VIRUS vabi na akcijo osveščanja ob 1. decembru

Bolezni, Dogodki

Dandanes težko najdemo nekoga, ki za virus HIV in iz njega sledeče bolezni AIDS še ni slišal. Mnogi vedo celo, da 1. december predstavlja svetovni dan boja proti AIDS-u, dan, ko veliko ljudi pokaže solidarnost s pripeto rdečo pentljo, ki predstavlja uradni simbol. Letos bo v petek, 1. decembra, na Kongresnem trgu in glavni avtobusni postaji v Ljubljani organizirana akcija osveščanja z glavnim sloganom “Poznaš svoj status?”.

društvo študentov medicine

Glavno vodilo letošnje akcije je Poznaš svoj status?.

Organizatorji letošnje akcije želijo, da bi se število na novo okuženih z virusom HIV in posledično zbolelih za aidsom zmanjšalo. Prav tako se jim zdi pomembno, da se zniža diskriminacija ljudi, ki živijo s HIV-om. Le-ta onemogoča efektivno spopadanje z virusom, saj podžiga obstoječe stigme, ki zadevajo spolno usmerjenost in spol, zaradi česar imajo ljudje zadržke do samega testiranja.

Poznaš svoj status?

Zato želijo letos javnost s sloganom >>Poznaš svoj status?<< informirati o virusu HIV, opomniti, da le-ta ne predstavlja več smrtne obsodbe, temveč kronično obolenje in informirati posameznike, kdaj in kje poteka anonimno testiranje, s katerim lahko preverijo svoj bolezenski status, s čimer bi morebitno okužbo lahko pravočasno odkrili in posledično ustrezno ukrepali.

Poudarek akcije bo spodbujanje aktivnega testiranja ljudi, ki bi bili okužbi lahko izpostavljeni in spodbuditi samoangažiranost pri skrbi za svoje zdravje, saj imajo prej odkrite okužbe ob nadaljnjem zdravljenju veliko boljšo prognozo.

Glavni dogodek bo 1. decembra na Kongresnem trgu in glavni avtobusni postaji, kjer bodo obiskovalci lahko obiskali stojnice Projekta VIRUS in Društva študentov medicine Slovenije. Na voljo bodo kondomi in priponke – rdeče pentljice. Preizkusili bodo lahko tudi svojo srečo in si priigrali katero od atraktivnih nagrad.

Več o projektu VIRUS in Društvu študentov medicine

Projekt VIRUS je eden izmed javnozdravstvenih projektov Društva študentov medicine Slovenije. Društvo študentov medicine Slovenije (DŠMS) je neprofitna študentska organizacija, ki združuje študente medicine Univerze v Ljubljani. Projekt obstaja že od leta 1997, njegove najstarejše aktivnosti (akcija ob 1. decembru in delavnice varne in zdrave spolnosti), pa potekajo še danes. Pri samem projektu gre za vzgojno-izobraževalni in zdravstveno-preventivni program, ki je namenjen širjenju znanja o varni in zdravi spolnosti ter preventivi pred širjenjem spolno prenosljivih okužb.

Poleg delavnic in predavanj organizirajo tudi vseslovenske akcije ob 1. decembru, svetovnem dnevu boja proti aids-u. Letos je to že dvajseta akcija zapored.

Vabijo, da se jim pridružite ob 1. decembru in prejmete informacije, s katerimi lahko tudi vi preverite svoj status!


Sledite nam