fbpx

Program brezplačnega shranjevanja matičnih celic

Novice

Vloga staršev je poleg brezpogojne ljubezni in primerne vzgoje, vsekakor tudi v zaščiti naših otrok pred vsemi morebitnimi nevarnostmi in boleznimi, ki pretijo na najrazličnejših korakih …

Vloga  staršev je poleg brezpogojne ljubezni in primerne vzgoje, vsekakor tudi v zaščiti naših otrok pred vsemi morebitnimi nevarnostmi in boleznimi, ki pretijo na najrazličnejših korakih. Nihče si niti za trenutek ne želi pomisliti kakšno bolezensko stanje bi se lahko razvilo pri našem otroku danes, jutri ali čez deset let, predvsem pa ne želimo razmišljati o tem, kaj bi v takšnem primeru kot starš storili, kako bi našega otroka zaščitili. Navkljub hitro razvijajoči medicinski znanosti dogajanja v prihodnosti ne moremo napovedati, lahko pa danes storimo nekaj, kar lahko v prihodnosti pomembno vpliva na zdravje našega otroka. Novorojenčka lahko tako že v porodnišnici obdarimo z darilom, ki je neprecenljivo – s shranitvijo njegovih matičnih celic.

lab-2

Program brezplačnega shranjevanja v sodelovanju z največjo evropsko zasebno banko za shranjevanje Cryo-Save, omogoča družba Neocelica, prvi in vodilni ponudnik shranjevanja matičnih celic pri nas. Program je namenjen družinam, ki želijo shraniti popkovnično kri svojega novorojenčka za pomoč drugemu družinskemu članu, diagnosticiranem z boleznijo, ki jo je mogoče zdraviti z matičnimi celicami, če je ta družinski član krvni sorodnik v prvem ali drugem kolenu in če se njegov lečeči zdravnik strinja, da se lahko za zdravljenje uporabijo matične celice. Do sedaj se je v program prijavilo že 9 družin, prav tolikim pa sta bila brezplačni odvzem in shranitev tudi odobrena. Starši, ki se želijo prijaviti v program brezplačnega shranjevanja za pomoč družinskim članom, skupaj z onkologom/hematologom izpolnijo obrazec za prijavo in ga pošljejo na Neocelico.

Matične celice so gradniki življenja. So najvitalnejše celice v telesu z izjemno sposobnostjo deljenja in obnavljanja. V njihovi naravi je, da se selijo na mesta poškodb in tam nadomestijo ali obnovijo poškodovane celice. Sodobna medicina z matičnimi celicami celicami uspešno zdravi več kot 70 bolezni. Med njimi so anemije, levkemije ter druge nepravilnosti in oblike raka krvnih celic, nekatere oblike raka kostnega mozga, dedne oblike imunskih pomanjkljivosti, avtoimunske bolezni, dedne motnje metabolizma, srčno-žilne bolezni. Matične celice se uporabljajo tudi v regenerativni in estetski medicini ter kot podporna terapija za lažje okrevanje po kemoterapijah.

lab

Zaradi velikega potenciala, ki ga imajo matične celice, je v zadnjih letih vanje usmerjenih veliko raziskav za zdravljenje srčno-žilnih bolezni, poškodb kosti in hrustanca, cerebralne paralize, diabetesa tipa I, poškodb možganov in hrbtenjače, Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni, multiple skleroze, avtizma, izgube sluha, ciroze jeter in mnogih drugih bolezni. V tem času v svetu poteka več kot 4.900 različnih registriranih kliničnih študij, pri katerih uporabljajo matične celice. Višja stopnja razširjenosti kroničnih bolezni kot so rak, diabetes, bolezni krvi in imunskega sistema, presnovne bolezni itd., je močno vplivala na potrebo po stroškovno učinkovitejših in uspešnejših metodah zdravljenja. Število odvzemov matičnih celic iz popkovnične krvi tako pospešeno raste, prav tako je občutna razlika v močnejšem ozaveščanju javnosti o prednostih shranjevanja matičnih celic iz popkovnične krvi  ter o  intenzivnem raziskovanju tega področja, ki za prihodnost obljublja še več.

Več informacij o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice si preberite na www.neocelica.si.

Naslednjič: Znani Slovenci, ki so shranili matične celice svojih otrok


Sledite nam