fbpx

Priprava ozimnice: kako so to delale naše babice

Družina, Prehrana, Življenjski slog

Se še spominjate ozimnic, ki jih je pripravljala vaša babica? V tistih časih hrana ni bila tako raznovrstna in lahko dostopna kot danes, zlasti v zimskih mesecih, zato so gospodinje iskale načine, kako jo ohraniti nepokvarjeno dlje časa, in si pri tem nabrale številne izkušnje.

Neprecenljivo je v zimskih dneh odpreti kozarec vložene zelenjave in okusiti začimbe ter vonj narave. Ozimnica je odličen način, kako poletje in jesen ohraniti tudi pozimi. Se spominjate ozimnice, kakršno je pripravljala vaša babica? V tistih časih hrana ni bila tako raznovrstna in lahko dostopna kot danes, zlasti pozimi ne, in tako so naše babice iskale načine, kako ohraniti jedila nepokvarjena dlje časa, ob tem pa so si nabrale številne izkušnje.

Preberite si nekaj odličnih tradicionalnih receptov:

Ajvar

Mnogi si ne predstavljajo ozimnice brez ajvarja. Pripravimo ga lahko na različne načine. Treba je speči rdečo papriko in jajčevce ter jih zmleti skupaj z belo čebulo ali pekočimi feferoni. Zmes začinimo s soljo, sladkorjem in alkoholnim kisom. Nazadnje dodamo konzervans. Naše babice ajvarja niso uporabljale le kot mesno prilogo, temveč tudi kot dodatek k omakam in prikuham ali kot namaz za kruh.

Kisle stročnice

Stročnice so hranljiva in nizkokalorična zelenjava, bogata z vitamini skupin C, K in B, minerali (zlasti z magnezijem, kalijem, manganom, fosforjem in bakrom), folno kislino, klorofilom, karotenoidi in flavonoidi. Zato so odličen vir energije, blagodejno delujejo na zdravje kosti in krvožilnega sistema, spodbujajo prebavo in razstrupljanje, uravnavajo maščobe in sladkor v krvi. Stročnice vlagate tako, da jih očiščene daste v steklen kozarec in prelijete s prekuhano slano vodo in kisom. Zaprte kozarce postavite v večjo posodo z vodo in vse skupaj segrevajte, dokler voda ne zavre. Hranite jih na temnem in hladnem mestu.

Slivova ali šipkova marmelada

Slivova marmelada utegne biti najljubši posladek naših babic, obenem pa jo je zelo preprosto pripraviti. Slive očistite, pomešajte s sladkorjem in kuhajte, dokler se ne zgostijo. Tudi šipek očistite in kuhajte, dokler se ne zmehča, nato pa ga pretlačite, dodajte sladkor in prekuhajte. Skuhano marmelado – slivovo ali šipkovo – dajte v ogrete steklene kozarce in jih dobro zaprite.

Šipek ima visoko hranilno vrednost in je močan antioksidant. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C velja za enega najbolj zdravih plodov. Tudi slive so bogate z vitamini, minerali in antioksidanti. Dobro vplivajo na zdravje na sploh, saj nevtralizirajo delovanje prostih radikalov in varujejo pred mnogimi boleznimi. Poleg tega vas osvežijo in napolnijo z energijo.

Fižolova solata

Skuhan fižol zmešamo s prepraženo zelenjavo (čebula, paprika, paradižnik, česen, peteršilj) in začinimo s soljo in sladkorjem. Solato damo v vroče kozarce, te pa nato segrejemo v pečici. Pustimo, da se ohladijo, in jih spravimo v shrambo. Po nasvetu naših babic se ta solata odlično prileže k pečenemu mesu, jajcem in narezkom ali pa jo uporabimo kot dodatek k omakam.

Domači jabolčni kis

Za pripravo domačega jabolčnega kisa potrebujete na drobno narezana domača jabolka, ki jih zmešate s prekuhano in oslajeno vodo. Mešanica naj stoji približno mesec dni, nato jo precedite in dobljeni jabolčni kis shranite v zaprte steklenice na temnem in hladnem kraju. Jabolčni kis pomaga zniževati visok krvni tlak, izboljša prebavo, spodbudi rast las in pomaga pri hujšanju.

 

Foto: Pixels, Pixabay

 


Sledite nam