fbpx

Priporočljivo je preveriti, če ste zaščiteni proti ošpicam

Aktualno, Bolezni, Zanimivo

Gre za zelo nalezljivo otroško bolezen, ki jo povzroča virus ošpic, zbolijo pa lahko tudi odrasle osebe.  Bolezen …

Včeraj, 3.1.2018, so na Infekcijski kliniki sprejeli predšolskega otroka, ki je zbolel za ošpicami in se je nedavno vrnil iz Srbije, kjer se z izbruhi ošpic soočajo že od konca oktobra. Otrok naj bi po podatkih prejel le en odmerek cepljenja, kar pomeni, da še ni bil popolnoma zaščiten.

Kaj so ošpice?

Gre za zelo nalezljivo otroško bolezen, ki jo povzroča virus ošpic, zbolijo pa lahko tudi odrasle osebe.  Bolezen se prenaša in se zato zelo hitro širi. Čeprav bolezen ni videti nevarna, pa ima številne zaplete. Prebolevanje ošpic povzroči pljučnico pri kar 5 % zbolelih, vnetje možganov pri 1 od 2.000 zbolelih in smrt pri 1 od 3.000 zbolelih. Medtem pa cepljenje proti ošpicam vnetje možganov ali resno alergično reakcijo povzroči pri samo 1 na milijon cepljenih. Poleg tega je dokazano, da cepljenje proti ošpicam ne povzroča avtizma, kot se pogosto očita.

Glavne značilnosti:

  • vročina
  • vnetje očesnih veznic
  • nahod
  • kašelj
  • značilen izpuščaj nad nivojem kože

Pomembno je, da ošpice pravočasno prepoznamo in v primeru suma na bolezen, ustrezno ukrepamo. Če ste bili med prazniki na območjih, kjer poročajo o izbruhu ošpic, na NIJZ svetujejo, da ob pojavi tipičnih bolezenskih znakov, takoj po telefonu obvestite izbranega zdravnika in ostanete doma. Pomembno je, da ste izolirani in ne hodite v zdravstvene domove. O nadaljnjih ukrepih vam bo svetoval zdravnik.

V Sloveniji je večina primerov ošpic vnesenih ali povezanih z mednarodnimi potovanji. Zbolijo predvsem necepljene osebe, ki potem prenesejo okužbo na druge nezaščitene osebe, kar ima lahko za posledico izbruh ošpic.

Vsakdo, ki proti ošpicam ni zaščiten, tvega da bo zbolel, zato je pomembno, da ljudje pred vsakim potovanjem preverijo ali so proti ošpicam zaščiteni.

Ne veste, če ste bili cepljeni?

Za “sprejemljive” dokaze o zaščiti pred ošpicami štejejo:

  • pisna dokazila o cepljenju z dvema odmerkoma
  • zdravstvena dokumentacija o prebolelih ošpicah
  • laboratorijski izvidi o prisotnosti specifičnih IgG protiteles proti virusu ošpic, iz katerih je razvidno, da je oseba zaščitena proti ošpicam
  • osebe, rojene pred letom 1960, za katere velja, da so ošpice preboleli

Če veste, da ste bili cepljeni ali ste bolezen preboleli, dokaza o zaščiti pred ošpicami pa nimate, se lahko s svojim zdravnikom dogovorite o odvzemu krvi za testiranje ravni protiteles proti ošpicam (odvzem je samoplačniški). Več informacij na NIJZ.

Teme povezane z ošpicami


Sledite nam