fbpx

Pridružite se nam

Zavod MON

Manj ali nič alkohola je vedno prava izbira. Upajmo si izbrati drugačno pot, kljub navadam in pritiskom okolja.

Slovenska karitas z soorganizatorjema Javno agencijo RS za varnost prometa – svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Zavodom Med.Over.Net. že deveto leto spodbuja k preventivni akciji z namenom izraziti solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica prekomernega uživanja alkohola v Sloveniji ter spodbuditi širšo javnost k spremembi družbenih navad, povezanih s pitjem alkohola.

Akcija poteka tudi ob sodelovanju Zavoda Varna pot in Katedre za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici) in društva Žarek upanja.

Manj ali nič alkohola je vedno prava izbira.
Upajmo si izbrati drugačno pot, kljub navadam in pritiskom okolja.
Vsak korak šteje, tudi vaš!

Svojo odločitev lahko simbolno potrdite na www.brezalkohola.si in na Facebooku.

Škodljiva raba alkohola v Sloveniji

foto-1-40-dni-2014V Evropi popijemo dvakrat več alkohola kot drugod po svetu, Slovenija pa je po porabi alkohola v samem vrhu EU.

V letu 2012 smo imeli 941 umrlih neposredno zaradi alkohola, med njimi ¾ moških. Lani je v prometnih nesrečah povezanih z alkoholiziranostjo umrlo 35 oseb, 127 pa jih je bilo hudo telesno poškodovanih. Alkohol še vedno ostaja eden ključnih dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nesreč ter je pogosto vzrok nasilja v družinah. 

Po visoko tveganem opijanju izstopajo moški, stari 25–39 let, po rednem prekomernem pitju pa moški, stari 40–54 let. Alkohol je eden od glavnih vzrokov za smrt pri mladih od 15. do 29. leta starosti, saj je kar četrtina vseh smrti povezana z alkoholom.

Vir: Ministrstvo za zdravje RS in Nacionalni inštitut za javno zdravje.


Sledite nam