fbpx

Pričenja se teden možganov

Dogodki

Slovensko društvo za nevroznanost SiNAPSA tudi letos organizira že enajsti Teden možganov, ki bo potekal od 10. do 16. marca 2014.

Slovensko društvo za nevroznanost SiNAPSA tudi letos organizira že enajsti Teden možganov, ki bo od 10. do 16. marca 2014 v Ljubljani in drugih mestih po Sloveniji potekal pod naslovom »V omrežju«.

teden-mozganov-2V okviru Tedna možganov bodo v Ljubljani potekala predavanja posameznih strokovnjakov, okrogle mize, delavnice za otroke in filmske predstave, ki bodo odprte za splošno javnost. Na dogodkih bodo spregovorili priznani strokovnjaki s področja naravoslovnih in družboslovnih ved, med njimi tudi doc. dr. Blaž Koritnik, dr. med. (Inštitut za klinično nevrofiziologijo), ki bo spregovoril o velikem projektu človeški konektom;  asist. dr. Barbara Gnidovec Stražišar, dr. med. (Ambulanta za motnje spanja otrok na Kliničnem oddelku za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo, Pediatrična klinika) bo izpostavila pomen spanja; asist. dr. Manuel Karan (Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem) bo predstavil socialno nevroznanost, eno izmed mlajših članic nevroznanstvene družine; doc. dr. Gregor Belušič (Biotehniška Fakulteta UL) pa bo predstavil novo metodo možganskega slikanja.

V okviru dogodka bo potekala tudi Sinapsina delavnica za otroke »Kako omrežja v možganih pletejo svet« in petkova okrogla miza »Kaj nas veže? Okrogla miza o ljubezni v teoriji in praksi«. V okviru Kliničnega četrtka pa bo predstavljena obravnava pacienta po možganski kapi z vidika strokovnjakov različnih profilov.

V Slovenski kinoteki se bodo v času Tedna možganov zvrstile projekcije filmskih predstav, in sicer Božji možje (Des hommes ed des dieux), Matrica (The Matrix), Socialno omrežje (The Social Network), Mularija (Kids) in Sabina (Elle s‘appelle Sabine).

Simon Brezovar, vodja organizacijske ekipe Tedna možganov poudarja: »Letošnji Teden možganov bo ponovno razkril najnovejša spoznanja na področju nevroznanosti in ponudil vpogled v delovanje naših možganov z različnih znanstvenih disciplin. Predvsem pa se bo osredotočal na omrežja, tista, ki so ključna za pravilno delovanje naših možganov in tista, ki nastajajo v zunanjem svetu. Ponosni smo, da se nam  bodo tudi tokrat na dogodkih pridružili izjemni strokovnjaki, ki bodo spregovorili o razvoju nevroznanosti in vplivu njenih spoznanj na človeka in družbeno okolje v katerem živimo.«

Vsa predavanja in okrogle mize v okviru Tedna možganov bodo v Ljubljani potekala v Atriju ZRC na Novem trgu 2 v Ljubljani, filmske predstave pa v Slovenski kinoteki na Miklošičevi cesti 28 v Ljubljani.

Celotno dogajanje Tedna možganov je brezplačno.

Dodatne informacije o dogodku so dostopne na naslovu: http://www.sinapsa.org/tm


Sledite nam