Pričarajte si naravni videz zob in zdrav nasmeh

Skrb za zobe ni pomembna le zaradi zdravja ustne votline. Če želite v življenju napredovati, je lahko zdrav in lep nasmeh vaše najdragocenejše premoženje oziroma najboljša investicija.

Je zdrav nasmeh resnično ključen za vaš uspeh? Mogoče to zveni malce pretirano, vendar je v tem kanček resnice. Zdravje ustne votline je namreč povezano z nižjim tveganjem za določena obolenja, kot so bolezni srca, poleg tega pa pomembno vpliva tudi na vaše razpoloženje, poklicno pot in odnose.

Dokazano je, da med smehom možgani izločajo več dopamina, endorfina in serotonina, znanega tudi kot „hormona sreče“, zato se po smehu počutimo bolj sproščeno. Poleg tega z iskrenim nasmehom širimo o sebi dobre informacije, po neki nemški raziskavi pa nas smeh celo za tri leta pomladi. Dovolj razlogov za nasmeh, kajne?

Kaj pa, če vam ni do smeha in svoj nasmeh skrivate ali se mu izogibate zaradi estetskih težav z zobmi? Naj gre za poškodbe zob ali preprosto za nelep videz zob, čas je, da razmislite o zobnih mostičkih in keramičnih kronah, ki vam lahko pričarajo nov naravni videz zob. V nadaljevanju pojasnjujemo vse, kar morate vedeti o njih.

Zakaj so današnje keramične krone tako posebne?

Napredek tehnologije materiala je v zadnjih dvajsetih letih popolnoma spremenil možnosti in estetske zahteve sodobnega zobozdravstva. Še v osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bila standardizirana polna zlata krona; s pojavom keramičnih (porcelanastih) prevlek pa se je začelo novo obdobje zobne estetike in posnemanje naravne barve zob. Keramične krone in luske danes predstavljajo najvišjo raven sodobne stomatologije in so v zadnjih letih postale standardne pri reševanju estetskih in protetičnih težav z zobmi.

Zakaj so keramične krone najboljša rešitev?

Keramične krone (porcelanaste prevleke) so danes v zobni protetiki standardizirane zaradi vrste odličnih lastnosti, ki jih drugi materiali nimajo. Keramiko odlikujeta velika trdnost in čvrstost, prenese temperaturne spremembe, odporna je na kemične vplive, korozijo, in najpomembnejše: je biološko kompatibilna, ne povzroča alergij in se estetsko kar najbolj približa videzu pravih zob. Poznamo kovinsko-keramične in polnokeramične krone.

Zobni center Poliklinike Bagatin

Zobni center Poliklinike Bagatin

Kaj so nekovinske keramične krone?

Nekovinska keramika se priporoča za izdelavo zobnih prevlek, ki jih obdajajo naravni zobje. Običajno uporabimo dva izjemno hvaležna materiala, s katerima dosežemo najboljši rezultat, zlasti kadar se prevleka namesti na pobrušene naravne zobe pri posegih na sprednjih zobeh: nekovinsko keramiko (emax) in cirkonijevo keramiko.

Kaj so zobne luske?

Keramične luske ali Veneers so eno najpogosteje uporabljenih sredstev v trenutni estetski stomatologiji za doseganje „hollywoodskega nasmeha“. Gre za tanke, prosojne porcelanaste lističe, ki se prilepijo na prednjo ploskev zob, uporabljamo pa jih za odpravljanje številnih nepravilnosti, kot so oblika, velikost, položaj in barva zob.

Kako poteka nameščanje keramičnih kron?

Na Polikliniki Bagatin najprej skupaj s strankami oblikujemo nasmeh (Smile Design). Gre za računalniški prikaz novega videza zob na podlagi fotografij in odlitkov obstoječih zob. Udeleženi ste v vseh fazah postopka – od tega, da opišete svoje želje, do analize predvidenega posega. Zagotovljena vam je celotna vizualizacija postopka, kar vam omogoča presoditi, ali ste z obliko, velikostjo in barvo svojih novih zob zadovoljni.

Kdaj se zobje brusijo in oblikujejo?

Ob prvem obisku vam zobe pobrusimo in oblikujemo. Sledi jemanje odtisa zob, na podlagi katerega se v laboratoriju izdela ustrezna prevleka, pri čemer smo pozorni na to, da se ujema z barvo sosednjih zob. Do namestitve trajne krone nosite začasno prevleko, ki varuje pripravljeni zob. Pred namestitvijo preverimo, ali vam oblika in barva pripravljene krone ustrezata. Nato se nova prevleka trajno zacementira, njene robove pa spoliramo, tako da stik z zobom ni viden.

Ecija Ojdanic

Ecija Ojdanić, hrvaška igralka

Kako dolgo trajajo keramične krone?

Trajnost keramičnih kron je odvisna od ustne higiene. Ustrezno vzdrževanje v skladu z napotki zobozdravnika in redni kontrolni pregledi prispevajo k trajnosti in ohranjenosti prevlek.

 

Foto: arhiv Poliklinike Bagatin
Foto naslovnica: Ecija Ojdanić in dr. Mirna (Poliklinika Bagatin)

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,669
25.03.2024 ob 19:31
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close