fbpx

Približevanje baletne umetnosti gluhim in naglušnim otrokom

Dogodki

V Čarobni deželi jasno sledijo začrtani kulturni politiki v praksi z navduševanjem in približevanjem operne in baletne umetnosti tudi gluhim in gluhonemim otrokom.

“Spoštovanje posebnih potreb ljudi je temeljna dolžnost za humano kulturno politiko. Slovenska kulturna politika je zapisala, da se mora razvijati posebna občutljivost za primere, ko je ranljivost multipla (npr. otroci iz socialno šibkejših družin, gluhonemi in slabovidni, starejši ali invalidi, ter pripadniki etničnih manjšin ipd.) ali ko so identitete hibridne (npr. otroci iz etnično mešanih družin).”

PepelkaV Čarobni deželi – operne, baletne in čarovniške predstave za otroke, smo do sedaj omogočali brezplačen ogled otrokom iz socialno šibkih družin, in jasno sledimo začrtani kulturni politiki v praksi z navduševanjem in približevanjem operne in baletne umetnosti tudi gluhim in gluhonemim otrokom.

Veseli smo, da je Čarobna dežela prva v Sloveniji, ki želi približali baletno umetnost otrokom iz Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana. V nadaljevanju bomo tudi operno umetnost približali slabovidnim otrokom.

Vzgojno izobraževalna baletna predstava PEPELKA bo na sporedu v torek, 4. decembra ob 9.00 uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma gostila 170 otrok iz Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana.
Predstava bo znakovno predvajana.

Izjemen uspeh inovativnega pristopa podajanja in navduševanja za baletno umetnost po formuli, ki sta jo zasnovala scenarist in čarovnik Matej Rotovnik ter koreografinja in balerina Ksenija Kovač Romano presega vsa pričakovanja in okvire dosedanjega dela na tem področju. Baletna predstava Pepelka je vzgojno – izobraževalne narave, saj je skozi znano zgodbo v njej predstavljen razvoj baleta. Premiera je bila 16. marca 2013 v Cankarjevem domu jo je do danes videlo že okoli 13. 000 otrok, vzgojiteljev in staršev.

Konec meseca septembra 2013 je baletna predstava Pepelka prejela ZLATO PIKO za najboljšo otroško profesionalno gledališko predstavo v Velenju. Na gostovanjih se nam dogaja, da plesalci odplešejo in odigrajo dve predstavi, eno za drugo, ker je tako zanimanje. Na zadnjem gostovanju v Šentjerneju ( kulturni dom Primoža Trubarja) pri Novem mestu si je predstavo ogledalo 700 otrok. Dne 4.12. bodo odigrane 4 predstave v Linhartovi dvorani.

Ni ovir v Čarobni deželi. So samo izzivi, ki pa jih v teh časih premagujemo z dobro voljo in kančkom čarovnije. Ne boste verjeli, pomaga!

Če si baletne predstave še niste ogledali se lahko akreditirate za ogled v sredo, 4. decembra 2013 in izberete uro, ki je vam najbolj pisana na kožo: 9. 00 , 10. 00, 11.00 ali 18. 00 uri.
Predstava traja 45 min.

Vtisi vzgojiteljic, učiteljic, staršev in kritikov http://www.carobnadezela.si/default.cfm?Kat=10
Več informacij o ustvarjalcih predstave http://www.carobnadezela.si/default.cfm?kat=0202


Sledite nam