fbpx

Pri vzgoji naj bosta starša enotna

Odnosi v družini, Zanimivo

Vedno imejte v mislih, da vaš otrok vidi nasprotja, in da bodo odločitve vplivale na njegovo življenje, ter da ….

Kot starš ste se zagotovo znašli v takem položaju: nestrinjanje s partnerjevo reakcijo v interakciji z vajinim otrokom, da sta se dogovorila eno, v praksi pa se je zgodilo drugo, da vas določena situacija vrže iz tira in da pred otrokom nasprotujete partnerju…

Tako stanje je precej pogosto, gre pa pravzaprav za konflikt med partnerjema zaradi razlik in neusklajenosti glede vzgoje, kar posledično vpliva na otroka.

Zakaj pride do tega?

Ni razloga, da bi bili jezni na partnerja, saj je popolnoma običajno, da ne razmišljata enako. Obstajajo pa načini, da take težave premagate. Vsak izmed nas izhaja iz družine s svojimi značilnostmi. Tudi naši starši so imeli različne poglede na starševstvo. Tukaj so še osebnostne značilnosti posameznikov v družini, ki naredijo družino kot celoto introvertirano ali ekstrovertirano. Nekatere družine dajo več pozornosti odnosom v družini, tradicionalnim obredom, drugim je pomemben položaj v družbi, uspeh, tretjim je pomembno čim hitrejše osamosvajanje otrok in drugo. Prav tako se tudi izkazovanje ljubezni v različnih družinah izraža drugače. Nekateri z majhnimi pozornostmi, besedami, velikimi darili, pomočjo v težkih trenutkih, nekateri starši pa svojo ljubezen izkazujejo tako, da naredijo vse namesto svojih otrok.

Ravno zaradi tega pride do navzkrižij med partnerjema, ki sta prišla, vsak s svojo družinsko popotnico. Če še tako zanikamo, da nismo in ne bomo podobni svojim staršem, se to izkaže takrat, ko sami postanemo starši.

Kaj je pomembno?

Kjer je ljubezen, tam je vedno rešitev. V vsakem razmerju je pogovor ključnega pomena, zato s partnerjem delite svoje poglede in mnenja, ter se posvetujte. Tako bosta prišla do skupnih rešitev. Izmenjujta si mnenja glede vzgoje in poudarita, zakaj menita, da je nekaj dobro za vajinega otroka. Nemogoče je že vnaprej predvideti vse težave in ovire, na katere boste naleteli, ljudje nismo roboti, zato lahko tudi dogovori včasih zatajijo. V primeru, da se znajdete v položaju, ko se ne strinjate s partnerjem, svojega odziva ne pokažite pred otrokom. Počakajte, da se zadeve umirijo, ter s pogovorom dosezite dogovor o enotnem stališču, ki bo veljal, ko se naslednjič najdete v podobnem položaju.

Vedno imejte v mislih, da vaš otrok vidi nasprotja, in da bodo odločitve vplivale na njegovo življenje, ter da je to nad tem, kdo ima prav in kdo ne. Starša morata imeti isti cilj, da bo otrok našel pravo pot v življenju.


Sledite nam