fbpx

Prevzemite odgovornost za svoje zdravje

Novice, Zanimivo, Zdravoteka

Poznate dejavnike zgodnjih degenerativnih sprememb na gibalih? Če ne, jih je še toliko bolj smiselno spoznati.

Cvetka Avguštin: “Prevzemite odgovornost za svoje zdravje.«

Specialistka interne in socialne medicine, dejavna in prepoznana zagovornica zdravega življenjskega sloga, Cvetka Avguštin, ki že vrsto let dela v zdraviliški ambulanti, je z nami spregovorila o skrbi zase ter vzpostavljanju ravnovesja med dušo in telesom.

Cvetka, mnogi vas poznajo kot odlično zdravnico, ki vsakega bolnika pregleda celostno. Kako to, da ste se odločili za poklic zdravnice?

Delo v zdraviliški ambulanti mi je v veliko veselje, saj je blizu moji splošni usmeritvi: zdravje je vredno negovati in krepiti. Zdravilišče je odlično okolje za krepitev zdravja in učenje veščin, ki jih vsakodnevno živimo ljudje, ki želimo ohraniti mladostnost, prožnost telesa in duha. Vsakdo med nami ima namreč možnost upočasniti naraven proces staranja. Če je le pripravljen slišati telo in ozavestiti dogajanje v njem.

Vsakemu bolniku, ki vas obišče, vedno nudite celostno obravnavo, poleg tega pa so na vašo pobudo prvič predstavili koncept selfness. Nam lahko poveste kaj več o tem?

Šele celostna obravnava bolnika odkrije srčiko, izvor težav z zdravjem. To je edini način, da zdravnik kot terapevt stopi ob klienta in ga podpre na poti odkrivanja lastnih zdravilnih moči. Ljudje namreč nismo le telo in um; mi tudi čustvujemo in vsakdo med nami ima dušo. Telesno zdravje tako odslikava posameznikov odnos do sebe, njegovo znanje in zaupanje vase ter njegova čustva. Ljudje s svojimi odločitvami vplivamo na dobro počutje. Dnevno izbiramo, ali bomo krepili bolezen ali zdravje.

Selfness je duhovna in življenjska drža. Človek, ki želi preživeti na globalnem trgu in prinesti dobro počutje v visoko starost, se mora angažirati, se mora slišati. Po moje je selfness edina pot do odličnega počutja. Selfness je pravzaprav razvojna pot, po kateri hodimo vsi ljudje vse življenje. Od rojstva do smrti. Povezana je z učenjem in vajo. Pa ne zaradi tekmovanja z drugimi ljudmi, ampak zato, da bi vsak med nami zaživel tisto, kar je v njem. Kdaj ljudje odkrijemo vse talente, ki so v nas? Ko smo obkroženi z ljubeznijo, prijateljstvom, pozornostjo, potrpežljivostjo, vztrajnostjo. Sprva nas na tej poti samoodkrivanja spremlja ljubezen staršev, tem se med odraščanjem in zorenjem pridružijo bratje, sestre, sošolci, učitelji, prijatelji, sodelavci, terapevti, zdravniki …

Selfness je duhovna in življenjska drža ter edina pot do odličnega počutja. Selfness torej pomeni, da poznam sebe, da znam in zmorem živeti svoje močne strani ter slediti svojim vrednotam.

Selfness torej pomeni, da poznam sebe. Da znam in zmorem živeti svoje močne strani in tako kompenziram svoje šibke točke. Kdaj mi to uspe? Če si namenim čas. Če sledim svojim vrednotam. Če spoštujem vsa živa bitja, ki jih srečujem na svoji življenjski poti. Ko nikoli ne pozabim, da je sprememba edina stalnica v življenju vsakega človeka. Ko razumem, da je največ, kar lahko dobim, pozornost.

Če se torej dovolj sproščamo in gibamo ter pravilno prehranjujemo, lahko (p)ostanemo mladostni?

Seveda. A pravilna prehrana ne pomeni le rednega uživanja sadja in zelenjave ter ostalih zdravju koristnih živil. Danes vse več študij piše o tem, da so izjemnega pomena pri vsakodnevni prehrani tudi prehranska dopolnila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. Smiselno jih je začeti jemati pravočasno in tako ublažiti nelagodje ter povečati gibljivost, saj so premalo gibanja, nepozorno prehranjevanje in vsakdan, poln stresa, dobro znani dejavniki zgodnjih degenerativnih sprememb na gibalih. Zgodnje obrabe sklepov in bolečine v njih slabo vplivajo na kakovost življenja ter vzbujajo občutek, da smo starejši, kot v resnici smo. S starostjo se v telesu količina kolagena znižuje, zato je priporočljivo jemati prehranska dopolnila, ki ga vsebujejo. Na trgu je ponudba prehranskih dopolnil velika; žal je tistih, ki so učinkovita in zaupanja vredne kakovosti, manj. Kakovostno prehransko dopolnilo, ki podpre vitalnost tetiv, sklepov in kosti, pa je zagotovo naravni kolagen Cemio Gams.

“Pravilna prehrana ne pomeni le rednega uživanja sadja in zelenjave ter ostalih zdravju koristnih živil. Danes so izjemnega pomena pri vsakodnevni prehrani tudi prehranska dopolnila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano.”

Kakšna pa je razlika med naravnim in hidroliziranim kolagenom?

Pripravke iz kolagena, ki jih najdemo na našem trgu, lahko zelo preprosto razdelimo v dve veliki skupini: na želatine in pripravke, ki vsebujejo hidroliziran kolagen, torej na kolagenske peptide, in na te, ki vsebujejo naravne kolagene. Obe vrsti snovi imata različne lastnosti, drugačen namen uporabe, diametralno različne odmerke. Ne moremo jih metati v isti koš. Za uporabnika je gotovo najpomembnejša razlika v količini, ki jo je treba dnevno zaužiti, da bi smeli pričakovati učinkovanje na sklepe. Tu je v prednosti naravni kolagen, kjer za pozitiven rezultat zadostuje že 1 kapsula 1-krat na dan.

“Prehranska dopolnila je smiselno začeti jemati pravočasno in tako ublažiti nelagodje ter povečati gibljivost, saj so premalo gibanja, nepozorno prehranjevanje in vsakdan, poln stresa, dobro znani dejavniki zgodnjih degenerativnih sprememb na gibalih.”

Kako lahko preventivno najbolje poskrbimo za svoj gibalni sistem?

Gibala so pomemben telesni organ. Tisto, kar koristi splošnemu dobremu počutju, krepi tudi zdravje gibal. Z leti tudi sklepi postajajo manj elastični, krhki. Ta naravni proces pa lahko ljudje upočasnimo. Še več, svojo biološko uro lahko obrnete v nasprotno smer. Kako?

Postanite telesno aktivni. Vsak dan v tednu vsaj 1 uro. Tako boste krepili mišice in spodbujali obnavljanje vseh telesnih tkiv. Izberite dejavnost, ki jo zmorete opravljati. Vzdržujte primerno telesno težo. Težji, ko ste, bolj obremenjujete svoje sklepe. Še posebej kolke, kolena, ledveno hrbtenico in stopala. Izogibajte se dolgotrajnemu sedenju in drugim prisiljenim položajem hrbtenice in sklepov ter dvigovanju in prenašanju težkih bremen. Prehranjujte se razumno in redno. Izbirajte raznovrstna živila. Pri občutenju nelagodja v sklepih je smiselno k prehrani dodati Cemio Gams.

 


Sledite nam