fbpx

Previdnost pri nabiranju čemaža

Obvestila, Prehrana, Zdravje

Pri nabiranju čemaža velja posebna previdnost, saj ga je lahko zamenjati s strupenim podleskom ali šmarnicami.

Druga imena: divji česen, gozdni česen, medvedji česen

Latinsko ime: Allium ursinum L.

Opis rastline: cvetovi so bele barve, na pokončnem steblu, mladi listi so sveže zeleni, stari pa suličasti in temnejši. Čemaž prepoznate po značilnem vonju po česnu, če liste podrgnete med prsti.

S prihodom pomladi se je pričelo nabiranje čemaža ki je pri nas v zadnjih dvajsetih letih zelo priljubljena užitna divja rastlina, iz katere se pripravljajo solate, juhe in namazi. V Centru za zastrupitve UKC Ljubljana vsako leto opozarjajo nabiralce čemaža na nevarnost zamenjave s podobnimi strupenimi rastlinami, kot sta jesenski podlesek in čmerika.

Čemaž, jesenski podlesek in čmerika imajo podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove svojce in prijatelje, saj jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren.

Če ne poznate čemaža, se pred nabiranjem obvezno pozanimajte o njem in razliki med čemažem in jesenskim podleskom.
Posebna previdnost velja pri nabiranju, saj je čemaž podoben strupeni šmarnici in podlesku. Pomembno je, da ste pri nabiranju pozorni in vedno rastlino povonjate. Omenjeni nimata značilnega vonja po česnu.

Doc. dr. Miran Brvar, dr. med., vodja Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo Interne klinike UKC Ljubljana, je v izjavi za medije opozoril na previdnost pri nabiranju čemaža: »V Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana želimo opozoriti nabiralce čemaža na nevarnost zamenjave s podobnimi strupenimi rastlinami, kot je jesenski podlesek. Čemaž in jesenski podlesek imata podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove sorodnike in prijatelje.

Od leta 2000 smo v Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo zdravili 32 takšnih bolnikov in trije so zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom žal umrli, saj jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren.

Od leta 2015 smo v sklopu  24-urne toksikološke službe prejeli še 34 klicev zdravnikov iz cele Slovenije, ki so obravnavali bolnike zaradi suma na zastrupitev z jesenskim podleskom, ker so imeli prebavne težave po obroku »čemaža«.

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Od 2 do 12 ur  po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa bolnikom izpadejo še lasje.«

»V primeru prebavnih težav po obroku divjih rastlin, predvsem po obroku čemaža, moramo vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom. Ob vsakem suma na zastrupitev s strupeno rastlino priporočamo čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. Rastlino ali njene dele oziroma ostanke VEDNO vzamemo s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali,« je še opozoril doc. dr. Miran Brvar, dr. med.

čemaž opozorilo previdnost

Na sliki je prikazan kupček bolnikovega »čemaža«, kjer so vidni tudi ostanki jesenskega podleska.

O čemažu

Listi čemaža se lahko uporabijo kot zdrav dodatek solatam ali enolončnicam, zaradi značilnega vonja in okusa po česnu. Uporabite lahko pa tudi čebulice, cvetove in plodove. Predvsem je razširjena uporaba listov. Spomladi je to najboljše zdravilo za čiščenje krvi, žolča in jeter od zimskega kopičenja hrane.

Zdravilni pripravki iz čemaža se pripravljajo samo v sezoni, ko so na voljo mladi listi rastline. Terapevtski učinek deluje enako kot pri česnu, pri obeh pa je značilna visoka koncentracija eteričnih olj, ki vsebujejo žveplo (alicin).

Domnevno naj bi imel čemaž koristen učinek pri zdravljenju arteroskleroze, hipertenzije (visokega krvnega tlaka) in vrsto želodčnih in črevesnih težav ter bolezni jeter. Prav tako pa se koristnost kaže tudi pri lajšanju dihalnih obolenj. Učinkovito zdravi črevesne zajedavce pri otrocih in stimulira delovanje želodca in črevesja.

Namaz iz čemaža

1 skodelica narezanih listov čemaža

1 skodelica grobo nasekljanih orehov

2-3 žlice oljčnega olja

5 dag naribanega sira

sol in poper po okusu

Listom čemaža obvezno odrežite peclje in drobno sesekljate, orehe nasekljate grobo. Vse sestavine stresete v mešalnik, če je potrebno med mešanjem prilijte še malo olja. Po okusu začinite. Pripravljen namaz shranite v stekleno posodico in pustite, da se sestavine povežejo. Tako pripravljen namaz lahko namažete na kruh ali pa ga uporabite za pesto omako skupaj  s testeninami.

 

Preberite več:   Pesto, kot namaz ali omaka

 

Vabljeni na forum Vrtičkarstvo in zelišča, kjer najdete mnogo nasvetov in forum Prehrana in kulinarika s predlogi in okusnimi recepti. Veseli bomo, če boste z nami delili tudi vaše.

 


Sledite nam