fbpx

Previdno pri kopanju z lečami!

Človeško telo, Zanimivo, Zdravje

Se sprašujete, kaj se lahko zgodi, če med kopanjem nosite leče? Previdnost je potrebna zaradi v naravi močno razširjenega povzročitelja nevarne okužbe.

Se sprašujete, kaj se lahko zgodi, če med kopanjem nosite leče? Previdnost je potrebna zaradi v naravi močno razširjenega povzročitelja nevarne okužbe. V poletnih mesecih nas ogroža v vseh vodah – rekah, jezerih, morjih in bazenih. Povzročitelj se imenuje akantameba, bolezen pa amebni keratitis. Okužba prizadene roženico in je lahko zelo nevarna. Tisti, ki se kopate z lečami, morate biti še posebej previdni.

Kaj je akantameba?

Gre za majceno enocelično pražival, ki živi v vodnih ekosistemih. Najdemo jo v rekah, jezerih, morjih pa tudi v bazenih in celo v vodi izpod prhe ali pipe. V poletnih mesecih se lahko naseli celo v prezračevalnih napravah in vlažilnikih zraka. Zlahka se prilagodi zunanjim razmeram. V ekstremnih pogojih preide v neaktivno obliko, cisto, v ugodnih pa preide v aktivno obliko, in takrat lahko vstopi v organizem ter povzroči okužbo.
Zakaj je tako nevarna? Že zaradi bežne nepazljivosti lahko povzroči zelo nevarno bolezen. V največji nevarnosti so ljudje, ki se kopajo in prhajo s kontaktnimi lečami, ter tisti, ki ne skrbijo dovolj za čistočo leč. Strokovnjaki poudarjajo, da je neredno odstranjevanje leč ali uporaba vode iz pipe namesto posebne raztopine za čiščenje zelo neodgovorno in tvegano početje. Vendar pa tudi ljudje, ki ne nosijo leč, niso povsem varni – le tveganje za bolezen je mnogo manjše.

kopalci z lečami, bližnji posnetek očesa

Zakaj ravno kopalci z lečami?

Že najmanjša poškodba sluznice roženice je lahko idealno mesto za vstop akantamebe v organizem. Sluznica se lahko poškoduje na različne načine, najpogosteje pa s kontaktnimi lečami. In če jih ne čistimo redno, akantameba zlahka povzroči okužbo. Zato strokovnjaki odsvetujejo vsakršen stik z vodo med nošenjem kontaktnih leč. Pri plavanju svetujejo uporabo plavalnih očal ali enodnevnih leč, ki jih po uporabi zavržemo. Ker se lahko akantameba zadržuje tudi na pokrovčku posodice za shranjevanje leč, je treba vedno uporabiti svežo raztopino, leče pa hraniti v primernih posodicah, ki jih redno čistimo s sterilno tekočino in temeljito posušimo na zraku.

Amebni keratitis

Keratitis je vnetje očesne roženice. Amebni keratitis povzroča akantameba. Bolezen se začne z običajnimi simptomi očesne okužbe: s pordelostjo in srbenjem očesa, občutkom tujka v očesu, bolečinami, preobčutljivostjo na svetlobo, povečanim solzenjem in zamegljenim vidom. Zato jo je v začetnih fazah težko prepoznati. Pozneje postaja bolečina vse hujša, tudi neznosna, zlasti ob odstranjevanju leč. Lahko pride tudi do vidnega prstanastega abscesa, vnetja srednje očesne ovojnice in očesne mrene.

Za konec še nasvet: okužbo je najboljše preprečiti, saj tako preprečimo tudi bolezen. To pa je neprecenljivo, kajti sicer lahko bolezen privede do slabšega vida in celo do slepote. Najboljša preventiva je ustrezna higiena leč. Kako jo doseči? S temeljitim ozaveščanjem ljudi, ki nosijo kontaktne leče.

Literatura:
Kovačević, D., et al. 2008. Acanthamoeba keratitis – Importance of the Early Diagnosis. Collegium antropologicum. 32 (2): 221–224.
Kuzmanović Elabjer, B. 2009. Painless Acanthamoeba Keratitis in a Soft Contact Lens Wearer – Case Report. Collegium antropologicum. 33 (3): 951–954.
Sviben, M., Horvat-Krejči, D., Mlinarić Missoni, E. 2007. Infekcije uzrokovane slobodnoživućim amebama – etiologija, kliničke osobitosti, dijagnostika, terapija i prevencija. Medicina. 43 (1): 27–33.


Sledite nam