Preveč zavržene hrane tudi v Sloveniji

anonimni uporabnik, 17. julij 2014
Ostalo

V uredništvu smo danes naleteli na video, ki zelo dobro predstavi, kako premalo izkoriščamo hrano oziroma zelenjavo, ki po videzu ni najlepša.

V uredništvu smo danes naleteli na video (glej spodaj), ki zelo dobro predstavi, kako premalo izkoriščamo hrano oziroma zelenjavo, ki po videzu ni najlepša. Ugotovili smo, da smo vsi premalo ozaveščeni, koliko hrane vsaj dan zavržemo, tudi v Sloveniji. Podjetje Snaga navajajo v Sloveniji smo v letu 2011 zavrgli skoraj 170 tisoč ton hrane ali drugače:  82 kilogramov na prebivalca. Skoraj polovica zavržene hrane je med odpadki pristala zato, ker smo kupili več hrane kot je potrebujemo“. Še več, v Evropi naj bi predvidoma zavrgli letno okoli 90 milijonov ton hrane (kmetijski zavrženi odpadki in rib niso vključeni).

Francoski projekt Inglorious fruits & vegetables

Trgovska veriga Intermarché se je odločila, da sadje in zelenjavo, ki jo načeloma dobavitelji zavržejo, ker ne ustrezajo določenim normativom, začnejo inovativno prodajati pod blagovno znamko Inglorious fruits & vegetables. In kako so pristopili k problematiki zavržene hrane? Povsem enostavno, sadju in zelenjavi so dali smešna imena naredili nekaj promocij v katerih so iz sadja in zelenjave stisnili sok ter ga brezplačno ponudili naključnim obiskovalcem v trgovini. Rezultat je bil nadpovprečno pozitiven, saj so jim hitro pošle zaloge tega sadja in zelenjave.

Nauk zgodbe

V trgovski verigi so lepo prikazali v praksi, da je vse odvisno od nas samih, oziroma kako velike omejitve imamo pri porabi manjše in “grše” hrane predvsem zaradi vse večje razvade trgovcev. Torej nauk te zgodbe je: Bodimo bolj ozaveščeni in manj razvajeni.

Seveda zagotovo obstaja še več drugih možnosti, kako prihraniti hrano oz. povečati izkoristek ampak v prvi vrsti je najbolj pomembno, da vsak pri sebi pomisli, kaj lahko stori, da bo čim manj zavržene hrane v Sloveniji. Če smo vam med branjem novice vzpodbudili apetit, vas prisrčno vabimo, da pobrskate za kakšno idejo za malico ali kosilo v našem forumu Prehrana in kulinarika.

Vir: www.thisismarvelous.com/i/198-Watch-How-This-Supermarket-Got-People-To-Buy-Their-Trash, www.snaga.si/zavrzena-hrana, www.stockvault.net/photo/126515/carrot in www.mko.gov.si/si/delovna_podrocja/odpadki/hrana_ni_odpadek/.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,439
23.04.2024 ob 21:59
296,848
23.04.2024 ob 22:38
112,980
23.04.2024 ob 12:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close