fbpx

Preprosti nasveti za udobno domačo pisarno

Dom & prosti čas

Delo na daljavo, domače podjetje ali popoldansko delo. V zadnjih letih vedno pogosteje opažamo potrebo po delovnem kotičku v našem domu. Kakšna pa bi morala biti naša domača pisarna, da bi bili v njej kar se da produktivni?

Trend dela od doma se je v zadnjih letih vedno bolj povečeval, v določeni meri tudi zaradi vedno večjega števila samostojnih podjetnikov, malih podjetnikov in popoldanskih s.p.-jev pri nas. Ta številka se je v zadnjih mesecih zaradi epidemije koronavirusa drastično povečala. Posledično vedno več ljudi opaža potrebo po tem, da bi doma imeli pisarno, ali pa vsaj kotiček, ki bi bil posvečen izključno delu.

Marsikdo je med samoizolacijo trpel med delom na jedilni mizi ali pa, še huje, na kavču ali celo v postelji. Neprimerna podlaga, prostor, stol in miza igrajo veliko vlogo v zmanjšanju produktivnosti in kvalitete dela in življenja. Če želite doma delati dobro, produktivno in predvsem tako, da na dolgi rok ne ogrožate svojega fizičnega in mentalnega zdravja, morate svoj delovni kotiček pazljivo načrtovati.

Lokacija, lokacija, lokacija

Vsem je jasno, da ljudje za delo potrebujemo čim več miru. Pri tem pa pogosto pozabimo, da je dobro imeti tudi primerno svetlobo, dovolj prostora in vsaj nekaj svežega zraka. Delovni prostor je treba urediti čim bolj funkcionalno, kar pa ne pomeni, da morate pri tem žrtvovati svoj čut za estetiko. Na srečo je danes pisarniška oprema na voljo v najrazličnejših barvah in oblikah, tako da lahko vsak najde nekaj v svojem slogu.

Marsikdo v stanovanju nima na voljo cele sobe, ki jo lahko spremeni v pisarno. V takih primerih je dovolj, če najdete prostor vsaj za mizo, na katero boste lahko postavili monitor, prenosni računalnik, tipkovnico in miško, poleg tega pa še kako beležnico in pisalo. Če pri delu uporabljate dodatni monitor morate seveda poskrbeti, da si ne izberete preozke pisalne mize. Globina pisalne mize mora namreč biti tako velika, da se pri delu z monitorjem vaše oči ne mučijo preveč.

Naj vaš hrbet med delom ne trpi

Opravljanje ponavljajočih se gibov za računalnikom, neprimerno sedenje za pisalnimi mizami in nepravilno nastavljeni pisarniški stoli ter monitorji, so med glavnimi vzroki poškodb pri delu. Posledično je pomembno, da izberete pisarniško pohištvo, ki bo čim bolj ustrezalo vam in vašemu načinu dela. Zaradi tega so vedno bolj priljubljene nastavljive pisalne mize, ki jih lahko nastavite svoji višini primerno ali pa celo uporabljate za delo stoje.

Zelo pomembno je tudi, da izberete in pravilno nastavite pisarniške stole. Najboljši pisarniški stoli imajo nastavljive elemente, ki jih lahko prilagodite svoji višini in višini vaše delovne površine. Pisarniški stoli naj bi tudi imeli čvrsto ogrodje in koleščka, ki vam olajšajo premikanje po prostoru. Ker pa lahko koleščka vašega pisarniškega stola poškodujejo tla v vašem delovnem kotičku, je dobro pomisliti na kako preprogo ali dodatno podlago, ki bo vaša tla zaščitila. Dobro je tudi, da za zdravje svoje hrbtenice izberete ergonomsko oblikovane pisarniške stole.

Naj vam neurejena papirologija ne povzroča glavobola

Poleg stolov in miz, je pomemben kos pisarniškega pohištva tudi omara ali pa kak predalnik, v katerega lahko pospravimo fascikle z vsemi urejenimi dokumenti, rezervnim pisarniškim materialom in drugimi pripomočki. Popolno pisarniško pohištvo vam bo pomagalo, da boste pri svojem delu bolj produktivni, poleg tega pa bo tudi zmanjšalo možnost za kakršne koli negativne dolgoročne zdravstvene posledice.


Sledite nam