fbpx

Preprečite bolečine v hrbtenici

Človeško telo

Danes ljudje, tako mladi kot starejši, velik del dneva presedimo za računalnikom. Sedeč način življenja vodi v različne zdravstvene težave, od kardiovaskularnih do mišično-skeletnih. Predvsem ponavljajoči se gibi in prisilna drža lahko vodijo do poškodb in hudih bolečin v mišicah in sklepih. Pri tem sta najpogosteje na udaru hrbet in vrat.

O razlogih, zakaj do bolečin pride in kako jih lahko preprečimo, smo se pogovarjali z Živo Zdolšek Sluga, diplomirano fizioterapevtko in terapevtko ortopedske medicine in manualne terapije v centru Althea center Zdravja in Harmonije.

Zaradi bolečin v vratu bo vsaj enkrat v življenju trpelo kar 54 odstotkov svetovnega prebivalstva. Na podlagi študije o bolečinah v vratu, ki je bila leta 2017 objavljena v Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, se pri kar 30 odstotkih ljudi, ki jih pestijo bolečine v vratu, razvijejo kronične bolečine. Podobno je študija, objavljena v Front Public Health leta 2019 pokazala, da je bolečina v spodnjem delu hrbta drugi najpogostejši razlog za nezmožnost opravljanja dela v ZDA, kjer naj bi zaradi nje trpelo kar 80 odstotkov ljudi. Med njimi prevladujejo ženske, zelo pogosto pa bolečine v hrbtu in vratu prizadenejo ljudi s prekomerno telesno težo.

Zakaj pride do bolečin v hrbtenici

Živa Zdolšek Sluga pravi, da pride do bolečin v hrbtu in vratu »zaradi dolgotrajnega sedenja v nepravilni drži. Pri sedenju se medenica običajno zvrne nazaj, ledvena krivina (lordoza) se izravna in s tem hrbtenica izgubi svojo naravno S obliko.« Zaradi tega »se med sedenjem povečajo sile na medvretenčne ploščice, poveča se napetost izravnalk trupa, mišice vratu pa so zakrčene«.

Vse to nam povzroči bolečine v vratnem in ledvenem delu hrbtenice. Hkrati pa se nam lahko zaradi zakrčenih mišic vratu pojavljajo tudi glavoboli.

To, da so bolečine v vratu in hrbtu najpogostejše ravno med ljudmi, ki večino svojega časa presedijo za računalnikom, so potrdile tudi zgoraj navedene študije. Ker so bolečine v hrbtenici izjemno neprijetne in zelo negativno vplivajo na kvaliteto življenja posameznika, se poraja vprašanje, kaj lahko sami storimo za to, da jih preprečimo.

Kaj lahko za zdravje naše hrbtenice naredimo sami

»Sami si lahko pomagate z ustrezno ureditvijo delovnega mesta – zaslon, tipkovnica, miška in stol morajo biti pravilno nameščeni. Med sedenjem večkrat zavestno popravljajte svojo držo,« pravi Zdolšek Sluga. Poleg tega, da si pravilno nastavimo sedež, zaslon, tipkovnico in miško, je priporočljivo tudi redno gibanje in telesna vadba. Zdolšek Sluga priporoča, da si »med svojim delavnikom večkrat razgibate vrat in raztegnite vratne mišice – še posebno na strani, ki je pri delu bolj obremenjena. Če je le mogoče, poskusite delati še z drugo stranjo. Večkrat pa si vzemite tudi krajši odmor, da vstanete in se sprehodite. To ima izjemen vpliv na držo in počutje«.

To, da sta redno gibanje in telesna vadba izjemno pomembna pri ohranjanju zdravja naše hrbtenice, so potrdili tudi študijski pregledi, ki so jih pri Journal of Physiotherapy izvedli leta 2018. Skozi raziskavo so odkrili, da naj bi redna vadba možnost za razvoj kronične bolezni vratu zmanjšala kar za polovico.

Zato so se pri Triglav Zdravje odločili, da se bodo povezali s fizioterapevti, zaposlenimi v Althea center Zdravja in Harmonije. Skupaj so pripravili dogodek, na katerem bodo osveščali javnost o pomembnosti preventive in telesne aktivnosti pri bolečinah in poškodbah na hrbtenici.

Kakšne vaje so najbolj priporočljive

Na dogodku, ki se bo v prostorih Triglav Laba odvijal 26. februarja 2020, ob 16. uri, bo kineziologinja in fizioterapevtka Petra Cvetek prikazala vaje z žogo. Te vaje so za vse, ki se želijo izogniti bolečinam v hrbtenici zelo pomembne, saj lahko že s tem, da jih izvajamo po 15 minut na dan, dolgoročno zelo veliko prispevamo k boljši kvaliteti svojega življenja. Vsi, ki se bodo dogodka udeležili, bodo prejeli žogo za vadbo, s katero bodo vaje lahko izvajali tudi doma.

Vaje, ki jih je za Triglav Zdravje pripravila fizioterapevtka Živa Zdolšek Sluga, so namenjene predvsem stabilizaciji trupa. S tem se tudi ojačajo mišice, ki podpirajo hrbtenico in preprečujejo posedanje vretenc. Žogo se pri vajah uporablja v različne namene – pri nekaterih vajah pomaga pri usmerjanju naše pozornosti v pravilno gibanje, s stiskanjem žoge pa tudi krepimo mišice rok, prsi in nog ter primikalk kolkov.

Kaj storiti, če kronične bolečine sami ne moremo več obvladovati?

Kaj pa lahko še storimo, če bolečine ne moremo več olajšati le z vadbo doma in je bolečina postala že kronična? Najbolje je, da se odločimo za obisk specialista, ki nam bo predlagal kako se lajšanja bolečin najbolje lotiti. Pri tem pogosto naletimo na težave, kot so dolge čakalne vrste, kar nam v primeru hudih bolečin nikakor ni v pomoč. Zaradi tega je izjemno pomembno, da imamo dobro dodatno zavarovanje, ki nam omogoča, da do specialista pridemo kar najhitreje. Tako zavarovanje ponujajo tudi pri Triglav Zdravje.

Triglav Zdravje nam z zavarovanjem Specialisti ali Specialisti plus omogoča, da lahko kar najhitreje pridemo do specialistične obravnave ter posledično prave diagnoze in načrta za zdravljenje.


Sledite nam