fbpx

Preprečevanje nogometnih poškodb

Gibanje, Zanimivo, Življenjski slog

Nogometaši se morajo zavedati tveganja za poškodbe, zato se vse leto fizično in kondicijsko pripravljajo in trenirajo.

Nogomet je eden izmed najbolj priljubljenih športov in najhitrejše rastoči ekipni šport na svetu. Čeprav nogomet zagotavlja prijetno obliko aerobne vadbe in pomaga razviti ravnotežje, gibljivost, dobro koordinacijo in občutek za timsko delo, se morajo nogometaši zavedati tveganja za poškodbe. Preprečevanje poškodb, zgodnje odkrivanje in zdravljenje je pomembno tako za otroke kot odrasle.

Običajne nogometne poškodbe in njihovi simptomi

V nogometu so najbolj pogoste poškodbe spodnjih okončin. Najpogostejše so poškodbe kolena, še posebej sprednjih in zadnjih križnih vezi ter meniskusa. Zelo pogoste so tudi poškodbe gležnja. Te poškodbe lahko dolgoročno vplivajo na igralčevo kariero.

Najbolj običajne nogometne poškodbe

Poškodbe spodnjih okončin

Zvini in izpahi so najpogostejše poškodbe spodnjih okončin. Resnost teh poškodb je različna. Hrustančna obraba, notranje raztrganine, poškodbe sprednjih križnih vezi, zvini ter poškodbe kolena so le nekatere najpogostejše poškodbe, ki lahko zahtevajo kirurški poseg. Druge poškodbe vključujejo zlome in udarnine od neposrednih udarcev v telo in okončine.

Poškodbe spodnjih okončin, zaradi preobremenjenosti

Bolečine v mečih, poškodbe pogačice in bolečine v kolenu, poškodbe Ahilove tetive so poškodbe, ki izhajajo iz pretiravanja in preobremenjenosti na nogometnih treningih in tekmah. Prav tako so nogometaši nagnjeni k poškodbam v dimljah in stegenskih mišicah.

Zlomi se večinoma dogajajo, ko kost postane šibka zaradi preobremenjenosti v dejavnosti. Pogosto je težko razlikovati zlom, predvsem ali je vzrok poškodba mehkih tkiv.

Ob pojavu bolečine v katerem koli delu spodnje okončine, ki se ne izboljša po nekaj dneh počitka, se je treba takoj posvetovati z zdravnikom, da ugotovi, ali je prisoten zlom zaradi preobremenjenosti v dejavnosti.

Boise State goalkeeper Liz Ruiz

Poškodbe zgornjih okončin

Poškodbe zgornjih okončin se po navadi pojavijo zaradi padca na iztegnjeno roko ali zaradi stika dveh (ali več) igralcev. Poškodbe te vrste vključujejo zvine zapestja, zlome zapestja in dislokacije rame.

Poškodbe glave, vratu in obraza

Poškodbe glave, vratu in obraza vključujejo ureznine, odrgnine, modrice in pretres možganov. Pretres možganov je vsaka sprememba duševnega stanja športnika zaradi poškodbe glave, pri kateri je potreben pregled ter ocena zdravnika.

Zdravljenje nogometnih poškodb

Potrebna je takojšnja prekinitev treniranja, dokler se morebitna škoda ne pregleda in diagnosticira ter začne ustrezno zdraviti. Večina poškodb je manjših ali površinskih in jih je mogoče zdraviti s kratkoročnim počitkom in ledom. Včasih tudi usposobljeni zdravstveni delavec, zdravnik športne medicine ali atletski trener, lahko po pregledu in oceni poškodbe ugotovi in sprejme odločitev, da športnik lahko takoj nadaljuje z igranjem in treniranjem. Športnik se lahko vrne na nogometne zelenice in trening le takrat, ko mu to športni zdravstveni strokovnjak odobri.

Poškodbe zaradi pretiravanja in preobremenjenosti poškodbe lahko zdravimo s kratkim obdobjem počitka, kar pomeni, da športnik lahko kmalu začne s treningi in dejavnostmi, vendar v omejenem obsegu. V mnogih primerih je lahko bolečina ob poškodbi boleča izkušnja, zlasti pri zlomih, poškodbah kolenskih ligamentov in vsaka poškodba glave ali vratu. Za pravilno diagnozo in zdravljenje kakršne koli poškodbe, ki se ne izboljša po nekaj dneh počitka, se obvezno posvetujte z zdravnikom.

nogometna poškodba

Preprečevanje nogometnih poškodb

 • Obvezni fizični pregledi športnika pred sezono in upoštevanje zdravnikovih priporočil.
 • Uporaba dobro prilegajočih ščitnikov in opornikov.
 • Bodite pozorni na razmere na terenu, predvsem slabe, ki lahko povečajo stopnjo poškodb.
 • Uporaba ustrezne velikosti sintetičnih ali usnjenih žog, ki so lahko prepojene z vodo in zato težje ter bolj nevarne, predvsem pri igranju z glavo.
 • Pazljivo z mobilnimi goli, ki lahko padejo in poškodujejo igralce.
 • Hidracija organizma – pravilna hidracija je zadosten vnos tekočine (vode) še preden nastopi dehidracija.
 • Bodite pozorni na okoljska priporočila, zlasti v zvezi s pretirano vročim in vlažnim vremenom, da bi se izognili toplotnim udarom in drugim zunanjim vplivom.
 • Zagotoviti je treba ustrezno kondicijo – stopnje poškodb so višje pri športnikih, ki niso ustrezno fizično pripravljeni.
 • Po določenem času nedejavnosti, se napreduje in športno udejstvuje v počasnejšem tempu z aerobnimi vajami, treningi moči in vzdržljivostnimi usposabljanji, do polne dejavnosti.
 • Izogibajte se poškodb zaradi pretiravanja in preobremenjenosti – več ni vedno bolje! Mnogi strokovnjaki športne medicine verjamejo, da je koristno vsako leto vzeti malo počitka. Izogniti se je treba pritisku, ki se prenaša na številne mlade športnike, da pretiravajo s treniranjem in se izčrpajo. Vsak bi moral poslušati svoje telo in zmanjšati, prilagoditi čas in intenzivnost vadbe, če se razvije bolečina ali nelagodje. To zmanjša tveganje za poškodbe in “izgorelost”, zaradi pretiravanja.
 • Pogovor s strokovnjakom športne medicine ali atletskim trenerjem je nujen, če ima športnik kakršne koli pomisleke glede poškodb in preventivnih strategij.

Foto: Pinterest


Sledite nam