fbpx

Prepoznajte simptome bolezni ščitnice

Bolezni, Zanimivo, Zdravje

Težave v delovanju ščitnice lahko povzročijo hude bolezni ščitnice, zato bodite pozorni na neobičajne znake in simptome

Težave v delovanju ščitnice lahko povzročijo hude bolezni ščitnice, kot so rak ščitnice, Hashimotov tiroiditis, hipotiroidizem, hipertiroidizem.

Pogosti vzroki za bolezni ščitnice so:

 • okužbe
 • operacijo ščitnice ali drugih notranjih organov
 • poškodbe
 • nosečnost in porod
 • diabetična ketoacidoza
 • cerebrovaskularne bolezni
 • pljučna embolija
 • ishemična bolezen srca
 • puljenje zob
 • hud čustven stres
 • naporne vadbe.

Če pa se srečujemo s simptomi, kot so zaspanost, utrujenost, nespečnost, nervoza, nezmožnost koncentracije, pešanje kratkoročnega spomina, občutek megle v glavi, upočasnjen govor, odebeljen jezik, povečanje telesne teže ali nenadno hujšanje, bolečine v mišicah in sklepih, počasni gibi in slabi refleksi, mravljinčenje rok, anemija, izpadanje las, spuščene veke ali izbuljene oči, občutek peska v očeh, zabuhel obraz in otečene veke, neenakomeren srčni utrip, visok ali nizek krvni tlak, driska ali zaprtje, motnje menstrualnega cikla, zmanjšana plodnost, … so to lahko znaki, da naša ščitnica deluje premalo (hipotiroza) ali preveč (hipertiroza).

hormoni-in-zenske

Zlatenica

Porumenelost kože, oči in nohtov so simptomi, ki kažejo, da z vašim zdravjem nekaj ni v redu. Če se pojavijo simptomi za zlatenico, je zdravje in delovanje ščitnice najverjetneje resno načeto. Zato nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

Driska

Težave v delovanju prebavnega sistema so pogosto posledica številnih bolezni. Če ste poleg driske opazili tudi prisotnost drugih simptomov motenj v delovanju ščitnice, se vsekakor posvetuje z zdravnikom.

Nemir, nervoza (hiperaktivnost)

Pretirana potreba po aktivnosti (lahko tudi hiperaktivnost) je lahko znak težav delovanja ščitnice, pogosto hipertiroidizma. Presežek ščitničnega hormona povzroča nelagodje in nervozo pri moških in ženskah. Biti zdrav in aktiven je ena stvar, stalna potreba po dejavnosti pa ni normalna in je zelo pogosto posledica presežka ščitničnega hormona.

Temperaturna občutljivost

Če vam je pogosto ali premrzlo ali prevroče, sobna temperatura pa je v skladu s priporočili, potem imate lahko težave s ščitnico.

Suha koža in lasje

Premalo ščitničnega hormona v telesu lahko povzroči suho kožo in lase. Nohti lahko postanejo krhki, lasje šibki in nagnjeni k razcepljenosti. Lahko pride tudi do povečanja izpadanja las.

Drgetanje ali tresenje rok

Vzemite list papirja in ga držite. Če se vam roke neprestano tresejo, imate lahko težave z delovanjem ščitnice. Drgetanje rok je najpogostejši simptom hipertiroidizma.

Močne ali šibke menstruacije

Ženske lahko opazijo težave v delovanju ščitnice v času menstruacije. Če opazite, da je krvavitev drugačna od prejšnjih, bolj šibka ali močnejša, obstaja možnost za težave s ščitnico. Povišana raven ščitničnih hormonov običajno povzroči močna krvavenja, znižana raven ščitničnega hormona pa povzroča rahle menstruacije.


Sledite nam