fbpx

Prenovljena lekarna Mirje je odprla svoja vrata

Aktualno, Novice, Obvestila, Zanimivo, Življenjski slog

Po vojni je bila leta 1948 ustanovljena Lekarna Mirje. Pavle Bohinc, magister farmacije, sin Andreja Bohinca, je Lekarno Mirje zapustil Fakulteti za farmacijo z namenom, da v njej izvaja študijsko in raziskovalno dejavnost.

Lekarna Ljubljana je danes po šestih letih in pol odprla prenovljeno Lekarno Mirje, eno od najstarejših lekarn v Ljubljani. Prenovljeni so vsi prostori, restavrirana originalno, več kot sto let staro pohištvo in del opreme. Pri tem so sodelovali z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. Direktor Lekarne Ljubljana dr. Marjan Sedej je ponosen, da bo ta izjemen dragulj kulturne dediščine s pomočjo Lekarne Ljubljana ponovno zaživel v vsem svojem sijaju.

Lekarna Mirje je ena od najstarejših ljubljanskih lekarn. Začetek njenega delovanja sega v leto 1906, ko je na Dunaju izobraženi magister farmacije Andrej Bohinc pridobil koncesijo in odprl lekarno pri Zlati kroni, takrat na križišču Prešernove, Rimske in Tržaške ceste. Dobrih dvajset let kasneje se je lekarna preselila v novo moderno stavbo na drugi strani ceste, ki pa ji zgodovina ni bila naklonjena – vojna, povojna in denacionalizacijska dogajanja so povzročila veliko škodo.

Po vojni je bila leta 1948 ustanovljena Lekarna Mirje. Pavle Bohinc, magister farmacije, sin Andreja Bohinca, je Lekarno Mirje zapustil Fakulteti za farmacijo z namenom, da v njej izvaja študijsko in raziskovalno dejavnost. Lekarniško dejavnost v Lekarni Mirje pa opravlja Lekarna Ljubljana. Od 3. oktobra 2011 je bila Lekarna Mirje zaprta. Po šestih letih in pol so v Lekarni Ljubljana končali s temeljito, skoraj 300.000 evrov vredno obnovo (brez ddv), v sklopu katere so prenovili vse prostore 166 kvadratnih metrov velike lekarne, izdelali dodatno opremo, v oficini pa restavrirali originalno pohištvo in del opreme. Stranke lahko v lekarni občudujejo prvotno pohištvo, blagajno, lestenec ter umetelno posodje. Uredili so tudi dva prostora, ki sta namenjena izvajanju študentske prakse ljubljanske Fakultete za farmacijo, s katero v Lekarni Ljubljana že vrsto let tesno sodelujejo. Lekarna Ljubljana, ki je pri obnovi sodelovala z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, je Lekarni Mirje spet vrnila svojo pravo podobo in status, ki si ga zasluži.

»V Lekarni Ljubljana se zelo dobro zavedamo pomena ohranjanja kulturne dediščine in ponosni smo, da smo v Lekarni Mirje uspeli restavrirati originalno pohištvo in s tem prepletli zgodbo današnje sodobne lekarne z zgodbo lekarne od samega začetka delovanja, ki sega v leto 1906. S to obnovo nismo zgolj zagotovili še boljšega in lažjega dostopa do zdravil in ostalih izdelkov za ohranjanje zdravja meščanov in meščank Ljubljane, ampak smo ohranili delček zgodovine, ki je neprecenljive vrednosti tudi za vse naslednje generacije,«

je poudaril direktor dr. Marjan Sedej.

Ob odprtju je Lekarna Ljubljana podelila štiri donacije. Z donacijo treh defibrilatorjev Ljubljanskemu potniškemu prometu nadaljuje z opremljanjem mestnih avtobusov. Donacijo v višini 5.000 € je predala Zavodu za oskrbo na domu, dve donaciji pa je namenila ljubljanskima ustanovama – Muzeju in galerijam mesta Ljubljane (7.000 €) in Cankarjevemu domu (3.000 €) za razstavo o Ivanu Cankarju. S tem so, je izpostavil dr. Sedej, zaokrožili svoj prispevek k ohranjanju kulturne dediščine in pokazali skrb za širšo družbeno odgovornost.

Ob prejetju donacije je direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane Blaž Peršin povedal:

»Lekarna Ljubljana s svojo donacijo pomembno prispeva k izvedbi razstave ob stoti obletnici smrti našega največjega pisatelja Ivana Cankarja, ki jo bomo odprli 18. junija v Mestnem muzeju in Cankarjevem domu. Lekarna Ljubljana tako kaže veliko razumevanje za pomembnost naše kulturne dediščine in s tem svojo družbeno odgovornost. Tudi odprtje prenovljene lekarne na Mirju spada v ta sklop ohranjanja dediščine za naše zanamce. Naše sodelovanje pa se bo nadaljevalo tudi v prihodnje, saj v Mestnem muzeju načrtujemo večjo razstavo, ki bo osvetlila pomen zgodovine zdravilstva v Ljubljani, s katerim je Lekarna Ljubljana vsakodnevno povezana pri svojem delu in poslanstvu.«

Dogodka ob odprtju prenovljene lekarne se je udeležil župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ki je izrazil veliko zadovoljstvo ob ponovnem odprtju lekarne in čestital dr. Marjanu Sedeju in njegovim sodelavcem ob odlično izvedeni prenovi lekarne. Izpostavil je, da je to odprtje eden od dveh pomembnih dogodkov ob prazniku mesta Ljubljana, ki je 9. maja.

Vodja Lekarne Mirje je asist. dr. Boštjan Martinc, mag. farm., spec. klinične farmacije. V lekarni so zaposleni trije magistri farmacije in en farmacevtski tehnik. Strokovni sodelavci bodo poleg nasvetov ob izdaji zdravil in ostalih izdelkov za ohranjanje zdravja nudili brezplačne strokovne storitve, kot so pregled uporabe zdravil, izdelava osebne kartice zdravil, svetovanje o zdravem življenjskem slogu, svetovanje o negi kože. V Lekarno Mirje so v dediščino prvotne lekarne vpletli tudi sodobno tehnologijo, ki spremlja razvoj lekarniške dejavnosti.

Lekarna Mirje je odprta od ponedeljka do petka od 8. do 20. ure in ob sobotah od 8. do 13. ure.

 


Sledite nam