fbpx

Peter Iljič Čajkovski LABODJE JEZERO

Dogodki, Novice

Princ Siegfried praznuje s prijatelji svoj enaindvajseti rojstni dan. Svečanost je že v polnem teku, ko prispe na dvor. Svečanost je že v polnem teku, ko prispe na dvor njegova mati kraljica s spremstvom …

Balet v štirih dejanjih, ki se začenja s premiero 16. aprila 2015.

labodje-jezero-2015

Vsebina

PRVO DEJANJE

V dvorskih vrtovih princa Siegfrieda 

Princ Siegfried praznuje s prijatelji svoj enaindvajseti rojstni dan. Svečanost je že v polnem teku, ko prispe na dvor njegova mati kraljica s svojim spremstvom. Čeprav resnično ljubi svojega sina, je močno razočarana nad njegovim lahkotnim življenjem, saj meni, da bi si že moral izbrati nevesto in prevzeti dolžnosti na dvoru. Ob rojstnem dnevu mu zato ne nameni le posebnega darila – samostrela, marveč povabi na dvor tudi princeso iz daljne dežele.

Sinu na samem pove, da si želi za njegovo ženo prav to princeso. Le tako bo namreč lahko končno zasedel prestol.

Zabava se nadaljuje in princ pleše s princeso ter svojimi prijatelji. Videti je srečen, kraljica pa navdušena. Navzočim zaupa, da je izbral nevesto, in tako uradno naznani njegovo zaroko.

Zmeden in vznemirjen zavoljo dneva, polnega prazničnega razpoloženja, Siegfried tega naznanila ne vzame resno. Ko se stemni in se gostje razidejo, ostane sam in s samostrelom v rokah premleva dogodke minulega dne.

DRUGO DEJANJE

Zvečer ob jezeru

Še vedno sam in zatopljen v svoje misli Siegfried odtava stran in se znajde ob jezeru. Pojavi se Rothbart, ki ga navzočnost princa preseneti. Uroči ga in tako pokaže, da je vladar začaranega jezera. Rothbart najde Siegfriedov samostrel, ga položi princu v roke in ga usmeri proti jati mimo letečih labodov, nato pa izgine. Princa iz uroka prebudi prihod njegovih dveh prijateljev. Ko ga pričneta zbadati s šalami o lovu, jima zaupa, da je videl dekleta – labode, a se le zasmejita in ga povabita, naj odide z njima. Labode še vedno vidi le princ, zato se prijatelja zanj ne zmenita več in ga zapustita.

Ko Siegfried ostane sam, opazi osamljenega laboda. Ko ga namerava ustreliti, opazi, da je drugačen od drugih. To je Odette. Njena lepota in krhkost princa osupneta. Ko ga deklica – labod zagleda, se sprva ustraši njegovega samostrela in skuša odleteti. A princ jo ujame in ji obljubi, da ji ne bo storil nič hudega. Vpraša jo, kdo je, in Odette mu zaupa, da je labodja kraljica in da je jezero polno solza njene matere. Hudobnež Rothbart jo je spremenil v laboda. A če sreča nekoga, ki jo bo ljubil, jo poročil in ji obljubil večno zvestobo, bo spet dobila človeško podobo. Princ se pri priči zaljubi vanjo. Medtem ko ji  izpoveduje svojo ljubezen in ji  govori, da bi rad skrbel zanjo, se pojavi Rothbart. Odette je njegova velika ljubezen in če je ne more imeti, bo storil vse, da je ne bo imel nihče drug, zato odpelje Odette s seboj. Princ ju gre iskat. Ko se znoči, se ob jezeru pojavijo še druga dekleta, a princ išče le Odette. Ta se vrne in izpovesta si ljubezen. Tik pred jutrom se spet pojavi Rothbart ter ukaže labodom in Odette, naj mu sledijo. Siegfried ponovno ostane sam, a tokrat je njegovo srce polno upanja.

TRETJE DEJANJE

Naslednji večer v plesni dvorani dvorca

Gostje polnijo plesno dvorano. Kraljica ukaže, naj se slavje začne. Ko se princ ponovno sooči s svojo zaročenko, se odloči, da bo otvoritveni valček raje odplesal s svojo materjo. Kraljica ga posvari, da to ni primerno, in mu veli, naj vendarle pleše s princeso. Kmalu se zvrstijo še drugi plesi – španski, madžarski in ruski. Siegfriedova zaročenka pleše le zanj. Ko je že videti, da gre vse po kraljičinem načrtu, se zaslišijo fanfare in na dvoru se nepovabljen pojavi Rothbart s šestimi črnimi labodi in Odile, ki je videti na las podobna Odette. Siegfried, ki verjame, da pred seboj vidi svojo ljubljeno, je presrečen. Odile, ki skrbno skriva pravo identiteto, skuša očarati in zapeljati Siegfrieda, saj upa, da ji bo prisegel večno ljubezen. Kraljica je zbegana, zato od princa zahteva pojasnila. Misleč, da je ob njem Odette, Siegfried Odile pred vsemi izpove ljubezen. Kraljica v besu naznani, da je princ že zaročen s princeso. Rothbart premami Siegfrieda, da odpleše zadnji valček z Odile, ter ga prepriča, da ji obljubi poroko in priseže večno zvestobo. Ko princ to stori, mu Rothbart pokaže podobo resnične, obupane in objokane Odette. Odile v smehu, ki je namenjen lahkovernemu princu, izgine. Gostje pretreseni počasi zapuščajo prizorišče. Princ ostane sam in strtega srca.

ČETRTO DEJANJE

Ob jezeru

Dva moška in ženska. Rothbart je vzljubil Odette za vse čase, a ga je zavrnila. V jezi jo je spremenil v laboda in jo obsodil na večno življenje v njegovi lasti. Princ, ki je Odette ljubil le za bežen hip, jo je v svoji naivnosti in nespametnosti izdal, ji strl srce in jo obsodil, da bo za vselej ostala labod.

Na začetku četrtega dejanja smo priča prinčevemu popolnemu obupu in Rothbartovemu neskončnemu zmagoslavju. Rothbart izgine proti jezeru iskat Odette. Princ, ki spozna, kaj je storil, prav tako odhiti proti jezeru, da bi jo našel. Tam so zbrana žalostna dekleta, ki čakajo svojo družico. Slišale so pretresljivo novico, zato jo skušajo potolažiti in ji preprečiti, da bi v jezeru poiskala smrt.

Nenadoma se pojavi Rothbart. Labodi skrijejo Odette, zato zlobnež odide. Prihiti princ, ki prosi Odette, naj mu odpusti. Ona tega ne zmore in znova poskusi poiskati odrešitev v jezeru. Ko se princ požene za njo, da bi jo rešil, se Odette zave njegove iskrenosti, zato mu odpusti. Zopet sta srečna in že kujeta načrte, kako bosta pobegnila, ko ju ustavi Rothbart.

Vname se hud boj in Rothbart začne mučiti Odette. Siegfried se ob pogledu na trpečo ljubljeno odloči žrtvovati svoje življenje, da bi jo rešil. Ko se zažene proti jezeru, mu Odette plane v objem. Rothbart ju skuša ustaviti, a mu to preprečijo drugi labodi. Zaljubljenca utoneta. Ker ne more prenesti Odettine smrti, Rothbartu počasi popuščajo moči in umre zaradi strtega srca. Urok je premagan. Labodi počasi zopet dobivajo človeško podobo in izginejo v siju mesečine.

Lynne Charles

Več na www.opera.si.

Po izboru uredništva


Sledite nam