fbpx

Prehranski semafor – učinkovita preventiva pred »nezdravimi« nakupi

Prehrana

S kvizom so potrošniki lahko preverili, ali znajo izbirati živila, ki so dobra za njihovo zdravje, saj se delež predpakiranih živil povečuje oz. se je podvojil v preteklem desetletju.

»Upoštevanje prehranskega semaforja je učinkovita preventiva pred »nezdravimi« nakupi,« meni Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije. Izjavo potrjujejo tudi rezultati mednarodnega prehranskega kviza, ki so ga na pobudo Consumers International (CI) konec aprila ter v začetku maja 2013 izvedle ZPS in številne potrošniške organizacije po svetu. Odgovori 925 slovenskih potrošnikov so pokazali, da je brez branja označb le 35 % potrošnikov pravilno odgovorilo na vprašanja glede vsebnosti soli, sladkorja, maščob in nasičenih maščob, ob branju označb s prehranskim semaforjem pa kar 85 %.

»Potrošniške organizacije si prizadevamo za sprejem ukrepov, ki bodo potrošnikom pomagali izbirati živila, ki so dobra za njihovo zdravje. Jasna in pregledna prehranska tabela v obliki barvno kodiranih hranil (prehranski semafor) in na prvi strani embalaže predpakiranega izdelka, je zato ena izmed naših ključnih zahtev, saj potrošnikom omogoča informirano izbiro,« še poudarja Marjana Peterman in dodaja: »Prehranski semafor bi moral biti »obvezna oprema« embalaže vseh predpakiranih živil.«

S kvizom so potrošniki lahko preverili, ali znajo izbirati živila, ki so dobra za njihovo zdravje, saj se delež predpakiranih živil povečuje oz. se je podvojil v preteklem desetletju. Z mednarodnim prehranskim kvizom pa so potrošniške organizacije tudi želele izpostaviti prednosti jasnih in preglednih ter primerljivih prehranskih označb na izdelkih na sprednji strani embalaže izbranega izdelka.

Rezultati mednarodne raziskave kažejo, da le približno polovica potrošnikov pravilno oceni vrednost soli, sladkorja, maščob in nasičenih maščob brez branja označb, v primeru branja označb, s pomočjo prehranskega semaforja, pa vrednost teh dejavnikov pravilno oceni skorajda 90 % potrošnikov.

veskajjes-tabela

Rezultati kviza Consumers International (CI) so del kampanje ob skupščini Svetovne zdravstvene organizacije v Genevi. za ukrepe, ki bodo, omogočali potrošnikom zdravo izbiro. Na Zvezi potrošnikov Slovenije lahko dodamo le, da je pomembno, da potrošniki vedo, kar jedo. Uporaba predpakiranih živil se je namreč povečala tudi na račun vedno bolj obremenjenih in zaposlenih potrošnikov, ki si s pomočjo predpakiranih živilj poenostavijo pripravo obrokov. Za vse potrošnike, ki kljub preobremenjenosti in kupovanju predpakiranih živil, želijo vedeti, kaj jedo, je označba na prehranskih izdelkih ključnega pomena. “Če kupujete predpakirana živila, berite označbe oz. jih izbirajte s pomočjo “prehranskega semaforja” za izbiro, ki je objavljen na http://veskajjes.si/,” je poudarila Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije .

Nasvet ZPS: Če želite vedeti kaj jeste, berite označbe na prepakiranih živilih, naj vas ne zapelje embalaža! Uporabljajte prehranski semafor.

Preverite prehranski profil izbranega predpakiranega živila ali pijače na veskajjes.si. Na www.zps.si pa boste našli tudi vrsto koristnih nasvetov, kaj in kako kupovati.

Dodatne informacije:
CI – Consumers International
WHO – World health organisation


Sledite nam