fbpx

Predavanje: Predstavitev projekta Pokončna drža

Dogodki, Zanimivo

V soboto, 4. februarja 2017, ob 11.00 uri se v Cankarjevem domu, Linhartovi dvorani udeležite predavanja na temo zdravega življenjskega sloga, predavatelj Saša Staparski Dobravec, dr. med. spec. radiologije. Ob obiskih pacientov pri radiologu zaradi rentgenskega slikanja hrbtenice ali medenice zaradi bolečin v hrbtu pri populaciji med 25. in 45. letom so strokovnjaki ugotovili, da […]

V soboto, 4. februarja 2017, ob 11.00 uri se v Cankarjevem domu, Linhartovi dvorani

udeležite predavanja na temo zdravega življenjskega sloga,

predavatelj Saša Staparski Dobravec, dr. med. spec. radiologije.

Ob obiskih pacientov pri radiologu zaradi rentgenskega slikanja hrbtenice ali medenice zaradi bolečin v hrbtu pri populaciji med 25. in 45. letom so strokovnjaki ugotovili, da je osveščanje posameznikov o redni vadbi dvakrat na dan po dvajset minut pripomoglo k manjšim zahtevam širše populacije po slikovni diagnostiki in s tem k zmanjšanju izpostavljenosti ionizirajočemu sevanju. Miselni preskok, da je treba to ozaveščenost prenesti na mlado populacijo, je bil zelo preprost. Tako kot je zdravje zob in ustne votline vezano na rutinsko, pravilno in redno higieno, je potrebno tudi gibanje in zdrav slog spraviti v zavest in rutino odraslih in otrok. Vzdrževanje psihofizične pokončne drže ni stvar rekreacije, temveč higienski minimum, ki ga mora mlada populacija umestiti v vsakdan.

Gibanje in zdrav slog je treba spraviti v zavest in rutino odraslih in otrok. Vzdrževanje psihofizične pokončne drže ni stvar rekreacije, temveč higienski minimum, ki ga mora mlada populacija umestiti v vsakdan.

V Zdravstvenem domu Ljubljana je začela delovati strokovna skupina v sestavi zdravnik, diplomirani medicinski sestri, fizioterapevt. Po posvetovanju s pediatrično službo in psihologom je nastal program, ki po dveh dopolnjujočih se poteh (sistematski pregledi in vaje v razredu) omogoča postopno spremembo odnosa do zdravja in telesa. Prek Nacionalnega inštituta za javno zdravje je program del obravnave na sistematskih pregledih, prek Zdravstvenega doma Ljubljana pa teče poskusni program uvajanja vaj v četrtih razredih štirih ljubljanskih osnovnih šol.

Vabljeni na predstavitev projekta!

Predavanje poteka v sklopu 3. Festivala celostnega zdravja DAO YAH. Kako na Festival?

O festivalu

Festival DAO YAH se zagotovo umešča v koledar prireditev, ki jih je potrebno obiskati vsem, ki bi radi storili zase in svoje zdravje nekaj več ter si zagotovili zdravo in kvalitetno življenje s pomočjo znanj tradicionalne kitajske in indijske (ajurvedske) medicine in homeopatije. 3. Festival je podnaslovljen Življenjska obdobja in zdravje – telesno in duhovno z bogato ponudbo predavanj v dvoranah in na odprtem odru, prodajno razstavo ponudnikov certificiranih izdelkov in storitev, delavnicami (joga, taj či, či gong …), vegansko restavracijo, tematskimi koncerti in gledališko predstavo. Od 3. – 5. februarja 2017 bo potekalo pravo festivalsko dogajanje, ki bo Cankarjev dom prelevilo v središče zdravja.

DAO – kitajsko pot, sinonim za kitajsko tradicionalno medicino

Y – joga

A – ajurveda

H– homeopatija


Sledite nam