Prazniki – za nekatere bolj, za druge manj veseli

Kam po pomoč

Prazniki za mnoge od nas predstavljajo nekaj veselega, saj nekoliko več časa preživimo s svojimi najbližjimi, se obdarujemo, skratka okoli nas je veselo. Žal pa to ne velja za vse ljudi.

Prazniki za mnoge izmed nas predstavljajo čas, ko imajo družina in prijatelji še posebno velik pomen. Decembrsko vzdušje, veselje, zabave, objemi, stiski rok niso nekaj samoumevnega, za nekatere je to čas, ko žalost postane globja, bolečina večja.

Marsikateremu socialno ogroženemu ta čas predstavlja še večjo stisko, saj se zaveda, da bo obdarovanje težje ali sploh nemogoče. So pa tudi ljudje, ki se soočajo z depresijo in drugimi duševnimi boleznimi, katerih znaki postanejo v času praznikov še bolj izraziti. Občutijo tesnobo, občutek praznine, manjvednosti. Prazniki pa lahko tudi obremenjujejo. Marsikomu predstavljajo dodatno obremenitev, saj tako kot tudi počitnice, od nas med drugim zahtevajo nekoliko več prilagajanja (razna kosila in večerje, nezadovoljni gostje itn.).

Zbrali smo nekaj tem s forumov, kjer uporabniki izražajo negativne občutke ob omenjenih praznikih. Morda bomo vsaj malce pripomogli k razumevanju drugih ljudi in podali tudi kakšen namig kako lahko sebi ali drugim polepšate ta čas.

“Vsa ta navidezna sreča, jaz pa sama. Sem si odprla rdeče vino pa utapljam žalost. Bodite veseli tisti, ki niste sami.”

“Se strinjam z Oraceno. Obstajajo tudi dobre knjige, dobri filmi na DVD. Morda imaš domače ali prijatelje, s katerimi si lahko voščiš. Če nimaš prijateljev, poskrbi v letu, ki prihaja, da jih boš imela. Morda se bo slišalo kruto, vendar najslabše je sedeti v kotu in se smiliti sami sebi. Vsi ljudje imajo težave in prav vsak je kdaj osamljen. Morda je tvoja bolečina zares velika: poskusi jo sprejeti in jo kdaj podeli z drugimi. Glavo pokonci in na delo, korak za korakom! Rdeče vino je fina zadeva, a ni namenjeno temu, da človek v njem žalost utaplja!” Več

“Kdo izmed vas se boji praznikov, se boji tišine, ki bo nastala, ko bodo otroci na božični večre pospali, vi boste pa obsedeli sami v dnevni sobi ob smreki in .. se spominjali božičev, ko ste bili še “prava” družina, ko je bil partner še živ (če je umrl), ko se še nista prepirala ali ko še niste vedeli, da ima drugo/drugega? Praznična žalost … jo poznate?”

“Kaj pa vem,…jaz zase lahko rečem, da praznične žalosti ne poznam. Vsaj do zdaj je nisem.
Je pa letos prvič tako, da bom na božični večer sama- brez otroka. Moram priznat, da mi ta praznik od vseh v letu največ pomeni in da res rada vidim, da so takrat z mano vsi ki jim rečem družina (otrok,moji starši, še prej partner). Tokrat bo drugače in intenzivno razmišljam, kako bom preživela večer in naslednji dan.
Kolikor se poznam, vem da bom čas izkoristila kar se da in nenazadnje pripravljala magistrsko delo. Kje pa piše, da je ravno na božični večer in božič ne bi smela pisat’! Takrat bom pač imela čas, kasneje pa se bom posvetila otroku in mu pričarala še en božič z mamico.”

“Jaz si vedno naredim tako, da mi je lepo. Al z otroci al pa brez njih. Na te praznike pa itak nisem niti prej, niti zdaj, dala kakšnega posebnega pomena. :) Pomembno je, da si optimist in delaš tako, da je tebi lepo. samo 1x se živi!Več

Božično novoletne praznike lahko preživite tudi z nami – na forumih. Lahko povprašate za nasvet strokovnjake, druge uporabnike, sodelujete v kakšni splošni debati ali le prebirate kaj so zapisali drugi.

Po izboru uredništva Med.Over.Net


Sledite nam