fbpx

Praznik vseh žena

Zanimivo, Življenjski slog

Za Mednarodno leto žensk je bil proglašeno leto 1975, ko so Združeni narodi tudi uradno proglasili 8. marec za praznik.

Mednarodni dan žena, priljubljeno ga imenujemo »Osmi marec«, je praznik ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk. Ideja, da bi ta praznik obeležili, se je pojavila v začetku 20. stoletja, sredi hitre industrializacije in gospodarske rasti, ki sta pogosto pripeljali do protestov zaradi delovnih pogojev. V tridesetih letih prejšnjega stoletja so nekatere države prenehale s praznovanjem tega praznika, toda leta 1975 so ga uradno proglasili Združeni narodi.

Dan žena praznujemo v spomin na žrtve požara v tekstilni tovarni »Triangle Shirtwaist«, leta 1911, v katerem je življenje izgubilo več kot 140 žensk.

Prve javne demonstracije žensk, zaposlenih v tekstilni industriji, so bile 8. 3. 1857 v New Yorku. Delavke so protestirale zaradi neugodnih delovnih pogojev in nizkih plač. Policija je demonstrantke razgnala, vendar so dva meseca kasneje ustanovile sindikat.

Protesti so se odvijali tudi nadaljnja leta 8. marca, med najbolj znanimi je iz leta 1908, ko je po ulicah New Yorka zakorakalo 15 000 žena, z zahtevo po krajšem delovnem času boljših plačah in glasovalnih pravicah. Prvi dan žena so praznovali v Ameriki 28. 2. 1909. Prva mednarodna ženska konferenca je potekala leta 1910 v Kopenhagnu. Praznik je bil ustanovljen na predlog slavne nemške političarke, Clare Zetkin in se je sprva praznoval 19. marca. Že naslednje leto je praznik obeležilo milijon ljudi v Avstriji, na Danskem, Nemčiji in Švici. V državah sovjetskega bloka se je Dan delovnih žena v komunizmu praznoval 8. marca in je vedno imel velik pomen. V zadnjih desetletjih se tudi v drugih državah uveljavlja praznovanje na 8. in ne več 19. marca.

Države na zahodu so se v veliki meri opustile Dan žena leta 1930, deloma zato, ker je bil povezan s komunizmom. Vendar so ga feministke ponovno začele praznovati v šestdesetih letih. Za Mednarodno leto žensk je bil proglašeno leto 1975, ko so Združeni narodi tudi uradno proglasili 8. marec za praznik.


Sledite nam