fbpx

Pravljice spodbujajo ustvarjalnost in gradijo svet

Družina, Otroški svet

Otroci med odraščanjem razvijajo svojo domišljijo in ustvarjalnost, utrjujejo pozornost in krepijo sposobnost vizualizacije. Nove svetove in predstave o svetu, ki jih obdaja, med drugim spoznavajo tudi z branjem in poslušanjem pravljic.

Eden največjih umov vseh časov Albert Einstein je o pravljicah povedal: »Če želite, da bo vaš otrok inteligenten, mu berite pravljice. Če želite, da bo še pametnejši, mu berite še več pravljic.« In res je tako. S pomočjo pravljic otrok krepi svojo domišljijo in ta, če si sposodimo še en Einsteinov citat, je pomembnejša od znanja. Je vir ustvarjalnosti in radovednosti, ki sta temelj za raziskovanje neznanega sveta in iskanje kreativnih rešitev za na prvi pogled nerešljive izzive. Čas, ki ga namenimo prebiranju pravljic z najmlajšimi, zato pusti veliko globlji pečat, kot si morda mislimo, saj pravljice igrajo pomembno vlogo pri spoznavanju zunanjega sveta, razumevanju notranjega doživljanja in razvijanju samostojnega mišljenja. Skupno prebiranje pravljic poleg tega poglablja vez med otrokom in staršem ter spodbuja razvoj otrokovega slušnega in bralnega razumevanja, govora in besednega zaklada. Če starši predšolskim otrokom berejo in pripovedujejo pravljice, jih s tem opremijo z dragoceno popotnico, iz katere bodo črpali na vseh področjih ne samo v času, ko se formalno izobražujejo, ampak vse življenje.

Pomembno je, da pri izboru pravljice upoštevamo razvojno stopnjo otroka, saj pravljice za različna starostna obdobja s svojo vsebino in sporočilnostjo naslavljajo drugačne potrebe. Cvetka Sokolov, avtorica številnih zgodb, slikanic, ugank in pesmi za otroke, med drugim tudi priljubljenih otroških pravljic Lahkonočnic, je z nami delila svoj pogled na pomen pravljic: »Pravljice mojega otroštva so me za vedno zvabile v svet domišljije in čarovnije besed. Bogatile so moj besedni zaklad in krepile mojo občutljivost za odtenke pri izražanju čustev in misli. Ko sva z možem postala starša, sva to bogastvo želela deliti s svojima sinovoma. Ure in ure družinskega branja so jima hkrati vcepile ključno sporočilo ljudskih pravljic: trud za dobro je prava stvar.«


Risanka Lužasta zabava

Otroci so radovedni; lahko bi rekli, da so že rojeni z željo po učenju. In prav želja po spoznavanju sveta, podprta z domišljijo in ustvarjalnostjo, je prvi pogoj za napredek posameznika in družbe. Žal pa otroke v današnjem času obdaja tudi mnogo nekakovostnih vsebin in načinov preživljanja prostega časa, ki ne razvijajo otrokove domišljije in ustvarjalnosti. To staršem nalaga težko nalogo: med množico ponudbe izbrati tisto, kar bo pri otroku razvijalo čut za ustvarjalnost. Pravljice so kot nalašč za to – otroke že zelo zgodaj spodbujajo k oblikovanju temelja ustvarjalnosti in kritičnega mišljenja, notranjega domišljijskega sveta, v katerem zaživijo pravljične pokrajine in pravljični liki.

Sodobne pravljice morajo biti ob hitrejšem razvoju digitalizacije, novih tehnologij in vsebin še posebej domiselne. Med najkakovostnejše, tako z vidika njihove didaktične vrednosti kot vizualne dimenzije, se uvrščajo sodobne zvočne pravljice Lahkonočnice, ki s svojo drugačnostjo na nov način burijo otroški domišljijski svet in lepšajo družinske večere. Lahkonočnici »Lužasta zabava« Boštjana Gorenca -Pižame in »Darilo za rojstni dan« Toma Kočarja sta zaživeli tudi v risankah tako v slovenskem kot angleškem jeziku, medtem ko smo z izdajo slikanic Tri čarovnije na noč in Modri zajček avtorice Cvetke Sokolov poskrbeli za Lahkonočnici, ki ju otroci lahko pred spanjem vzamejo v roke, ju prelistajo in uživajo ob kakovostnih ilustracijah študentk Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Pri nastanku slikanic Lahkonočnic je kot metorica mladih ilustratork Go Dimec Komar in Klare Jan sodelovala doc. Suzi Bricelj, predavateljica na oddelku Oblikovanje vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Takole pravi: »Dobra pravljica, ki je kvalitetno ilustrirana, širi in spodbuja domišljijo, ustvarjalnost otroka in ga odpira proti novemu. Odrasel, ki je zrasel ob odličnih pravljicah v besedi in podobi, zna videti stvari drugače, deluje ustvarjalno ter z občutljivostjo do sveta in bitij, ki ga obkrožajo. Zbirka Lahkonočnice skrbi, da tovrstne pravljice najdejo pravo pot do mladih bralcev

Slikanici

Lahkonočnice rastejo in se razvijajo, od svojega nastanka pa so dosegle že več kot 750.000 poslušanj pravljic in 850.000 ogledov risank. Zbirka otroških pravljic Lahkonočnic je brezplačno dostopna na spletnem mestu Lahkonočnice.si, tako iz udobja domačega okolja kot na počitnicah. Njihova dodatna odlika je, da združujejo vse generacije.

Prisluhnite pravljicam na www.lahkonocnice.si.


Sledite nam