fbpx

Pravilno dihanje je ključ do vitalne energije

Novice, Zanimivo, Zdravje

“Kakršno je tvoje dihanje, takšno je tvoje življenje.” Pravilno dihanje vam bo prineslo notranjo in telesno moč.

Civilizirani človek ne zna več dihati. To je posledica sodobnega načina življenja; bivanja v utesnjenih prostorih, večurnega zadrževanja v zaprtih prostorih, hitrega, stresnega tempa življenja in na tisoče misli raztresenega uma. Ko svet pritiska na sodobnega človeka, njegov vdih postaja plitvejši in šibkejši, naša življenjska moč počasi plahni. Le preverite, kako globok – oziroma plitek – je vaš vdih.

Dihanje je samodejno – z ozaveščanjem in preprostimi vajami dihanja lahko izboljšamo kakovost diha in povečujemo vitalnost.

Pravilni vdih in izdih, vir zdravja

Človek povprečno vdihne 12 do 16-krat na minuto, pri pretežno sedečem delu pa je število vdihov na spodnji meji. Ob vdihu in izdihu izmenjamo slabo polovico litra zraka, zaradi stresa, skrbi in premalo gibanja pa je naš vdih hitro še šibkejši. Jogijski mojstri dihalnih vaj, ki jih imenujejo pranajama, bi takemu dihanju rekli životarjenje. Takšno slabo dihanje bi lahko primerjali s stanovanjem, ki ga že dolgo sesamo zgolj v obsegu ene petine; svežina stanovanja počasi izginja, s plitkim dihanjem pa izginja naša vitalna energija.

Prepoznati slabo dihanje

Na kapaciteto posameznikovega dihalnega sistema vpliva več dejavnikov: starost, spol, velikost, teža, fizične dejavnosti in drugi dejavniki. Dihanje je osnovna življenjska potreba in ker jo opravljamo nevede, zahvaljujoč avtomatiki vegetativnega živčnega sistema, jo vse prevečkrat jemljemo za samoumevno.

Dejstvo je, da se ob plitkem dihanju zmanjša dotok kisika in ker je zmanjšan, tudi pretok odpadnih plinov iz telesa, vse to vpliva na splošno slabše počutje in nižjo odpornost organizma. Slabo dihanje prepoznamo takoj: je popolnoma neslišno, pljuča se komajda privzdigujejo in spuščajo, oblika prsnega koša pa je prej v obliki valja ali celo stožca in ne lija, kjer imajo pljuča dovolj »življenjskega prostora« za bogato dihanje. Ste pomislili, da bi veliko zdravstvenih težav, kot so glavoboli, slaba prebava in presnova, motnje spanca, anksioznost in druge tegobe, lahko začeli odpravljati že s pravilnim dihanjem?

Učinkovite vaje za pravilno dihanje

Z občasnim ozaveščanjem dihanja in dnevnim izvajanjem kratkih, preprostih ter zelo učinkovitih dihalnih vaj nam bo pravilno dihanje prešlo v novo navado. Z njo bomo okrepili telesno, duševno in psihično počutje, dihanje bo postalo »slišno«, sčasoma pa se nam bo spremenila tudi oblika prsnega koša.

Dihalne vaje ali pranajama (Sanskrit: प्राणायाम prāṇāyāma) se izvajajo za uravnavanje zračnih tokov v telesu (prana=energija življenja in yama=razširitev). Jogijski mojstri jih poznajo že dobrih dva tisoč let, osnovne tehnike pa se da naučiti že v nekaj minutah.

Glas vdiha je »so«, glas izdiha pa »hum« (iz sanskrita »jaz sem ta«)

Vse se začne z ozaveščanjem dihanja. Udobno se namestimo v sedeči položaj in vzravnajmo hrbet. Začutimo, kje imamo pljuča, tako, da enkrat zelo globoko vdihnemo. Za pravilno dihanje je najpomembnejše, da dihamo skozi nos. Nos ima »orodja«, s katerim brani telo in naše zračne poti pred nesnago, mrzlim ali prevročim zrakom, strupenimi snovmi v zraku, prahom … Je prvi filter za prejemanje kakovostnega zraka in z njim dobre energije oziroma prane.

Od teorije k praksi

Za izvajanje vaj sedemo vzravnano, roke sproščeno položimo na stegna, da ne ovirajo dihanja. Lahko pa s preprostim jogijskim položajem rok (mudra ali ključavnica) nežno spojite blazinico kazalca z blazinico palca ter sproščeno iztegnite ostale prste. Dlan naj bo odprta in obrnjena navzgor. Ta položaj rok umirja um (ego) in povzdiguje duhovno energijo.

Vsako dihalno vajo izvajajte 10 do 15- krat, kar pomeni dnevno le nekje 12 – 15 minut vašega časa. Podarite si jih.

Čim večkrat poskrbimo, da vdihnemo globoko in zavestno – nova navada je pot do nove energije in zdravja.

4 tehnike dihanja za ozaveščanje pravega dihanja:

  1. dihanje v trebuh (pod trebušno prepono): Z eno roko se primimo za trebuh. Vzdihnimo tako, da se nam trebuh napne, kot žoga oziroma postane podoben nosečniškemu trebuhu. Zadržimo dih dve sekundi in počasi izdahnimo. Zgornji del pljuč pri tej vaji pustimo v mirovanju. Ob počasnem izdihu rahlo zategnemo trebušne mišice od popka navzdol.
  2. dihanje v prsni koš (nad trebušno prepono): zelo rahlo zategnemo spodnje trebušne mišice in dihamo samo v prsni koš. Poskušamo napolniti čisto vsak pljučni mešiček v prsni votlini in vsak dih tudi vizualiziramo (v mislih vidimo, kako napolnimo pljuča z zrakom). Zadržimo dve sekundi in počasi izdihnemo. Ob izdihu spet rahlo zategnemo trebušne mišice pod popkom.
  3. popolno, izmenično dihanje: vdihnemo v trebušno votlino (kot pri vaji 1), zadržimo zrak sekundo, nato nadaljujemo z vdihom še v prsni koš (kot pri vaji 2). Zadržimo dih dve sekundi. Ob izdihu zategnemo spodnje trebušne mišice in izdihujemo zrak počasi. Prav pri tem dihanju se bodo umirili um, ritem dihanja in celo telo. Fizično boste zdaj začutili blagodejne učinke dihanja.
  4. zaprto prsno dihanje: sklonimo glavo, roke rahlo pomaknemo bliže sebi, da ne oviramo dihanja in prislonimo brado čim bolj k prsim. V jogijski praksi je tovrstno dihanje tisto, ki dokončno uravnoteži zračne tokove oziroma energijske tokove v telesu. Kakovostna prana je zdaj ‘zaklenjena’ v telesu.

Če boste vaje v tem vrstnem redu izvajali vsakodnevno, boste že v nekaj dneh zaznali njihovo učinkovitost. Povrnil se vam bodo elan, notranja moč, sposobnost osredotočanja, notranji mir, samozavest in občutek telesne moči.

Ko ponovno začutimo moč svoje življenjske SILE, ki se skriva v našem dihanju, je občutek otipljiv in vas navdaja z notranjo močjo. Jogijska modrost pravi: »Kakršno je tvoje dihanje, takšno je tvoje življenje«. Naj bo torej SILA z vami. V pravilnem dihanju, ki vam bo prineslo notranjo in telesno moč.

Vabljeni na zanimivo praktično delavnico Studia VDIH, kjer se boste naučili 4 tehnik pravilnega dihanja, poživljajočih telesnih vaj (asan), meditacije in tehnik za umirjanje ter vodenje uma.
Delavnica bo 25.3.2017 od 10. do 13.00 ure v Studiu Taj.
Informacije in prijave
Facebook – Delavnica “aktivirajmo notranjo moč”

Irena Soban


Sledite nam