fbpx

Pravilna oskrba rane

Novice, Zanimivo, Zdravje, Življenjski slog

Manjše poškodbe in površinske rane kot so odrgnine, ureznine, obtolčenine in sončne opekline lahko oskrbimo sami.

Pred vrati je obdobje množičnega preživljanja prostega časa v naravi in ob naših najljubših športnih aktivnostih. V lahkotnih oblačilih pa so žal bolj pogoste tudi manjše poškodbe kože, kot so odrgnine, ureznine, obtolčenine in vsem znane sončne opekline. Čeprav jih večina ljudi dojema kot nenevarne, lahko nepravilna oskrba manjših ran vodi v zaplete pri celjenju. Nekaj pozornosti torej nikoli ne škodi.

Kdaj k zdravniku

Manjše površinske rane lahko oskrbimo sami, vse večje in globlje rane pa zahtevajo pregled in oskrbo pri zdravniku. Obisk zdravnika je potreben tudi ob vbodu z iglo, ob ugrizu živali, pri močno krvavečih ranah, pri hudih opeklinah in kroničnih ranah, zlasti pri sladkornih bolnikih. Kadar imamo opravka z akutno rano, je treba tudi presoditi o morebitni potrebi po cepljenju proti tetanusu.

Kako rano oskrbimo sami

Z oskrbo rane želimo preprečiti okužbo in zagotoviti hitrejše celjenje s čim manj brazgotinjenja. Preden se sami lotimo oskrbe rane, poskrbimo za higieno rok. Rano in okolico rane nato obilno spiramo. Na začetku lahko s tekočo vodo, najboljše pa je spiranje s fiziološko raztopino. Pri oskrbi rane se opuščata spiranje z razkužili in tradicionalno prekrivanje ran z gazo. Gaza se namreč prilepi na površino rane in jo suši. Ob odstranitvi gaze običajno odtrgamo tudi nekaj novonastalega tkiva in tako se čas celjenja podaljša. Odstranjevanje gaze je poleg tega boleče.

Sodobna sredstva za celjenje ran temeljijo na celjenju v vlažnem okolju. To omogoča hitrejšo tvorbo novega tkiva, aktivira lokalni imunski sistem in zmanjša možnost nastanka brazgotine. Med sodobna sredstva za vlažno celjenje ran sodijo poleg dragih oblog tudi veliko bolj ekonomična in med uporabniki priljubljena dermalna pršila oziroma spreji. Njihova prednost je enostaven in higieničen nanos brez dotikanja rane, ki lahko predstavlja dodatno tveganje za okužbo.

Cicatridina sončna opeklina MON1

Sprej in mazilo CICATRIDINA sta namenjena dopolnilnemu zdravljenju pri celjenju površinskih in globokih ran:

  • odrgnin
  • raztrganin
  • opeklin
  • kirurških ran
  • preležanin in
  • razjed.

Ključna sestavina spreja in mazila Cicatridina je hialuronska kislina. Hialuronska kislina je v človeškem telesu naravno prisotna v medceličnem prostoru. Koncentracija hialuronske kisline se na mestu poškodbe hitro poveča. Veže veliko količino vode in s tem »odpre« medcelični prostor za prihod imunskih celic ter gradnikov, ki so potrebni za rast novega tkiva. Usklajuje tudi vse nadaljnje faze celjenja rane.

Dodajanje hialuronske kisline z izdelki za oskrbo ran (na primer s sprejem in mazilom Cicatridina) lahko pospeši in izboljša obnovo povrhnjice in celjenje tkiva.

Sprej in mazilo CICATRIDINA sta primerna za domačo uporabo. Uporabljajo ju tudi v nekaterih zdravstvenih domovih in bolnišnicah. Na voljo sta v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

Cicatridina sprej in mazilo za MON


Sledite nam