fbpx

Pozor, visoka napetost!

Dom, Dom & prosti čas, Novice, Zanimivo, Življenjski slog

Elektrika se zdi samoumevna in nam lajša vsakdan. Vendar ob tem pogosto pozabimo na nevarnosti, ki so povezane z njo.

Elektrika se zdi samoumevna in nam lajša vsakdan. Vendar ob tem pogosto pozabimo na nevarnosti, ki so povezane z njo. Neprevidnost lahko povzroči požar ali električni udar. V članku preberite, katere težave z elektriko lahko odpravite sami in kdaj je bolje poklicati strokovnjake. Električarji pa so še razložili, kaj je lahko vzrok težav, ko nagajajo električne naprave ali napeljava, ter svetovali, kako varno ravnati, če pride do njih.

Dotrajanost in nestrokovnost sta ključni težavi

Verjetno so vas že od malih nog opozarjali na nevarnost elektrike. Tako veste, da elektrika in voda ne gresta skupaj, da ne smete brkljati po stikalih in podobno.

Električarji, ki za Zavarovalnico Triglav opravljajo storitve asistence na domu v sklopu zavarovanja domske asistence, kot ključni težavi povezani z elektriko doma navajajo:

  • dotrajanost naprav, predvsem priključnih vrvic, podaljškov, kablov (na raznih gospodinjskih aparatih) in
  • nestrokovno poseganje v obstoječe električne naprave in inštalacije ter nestrokovno dograjene elektroinštalacije (preobremenitev na obstoječi varovalki).

Pozimi pa so zaradi uporabe dodatnih kaloriferjev in ogrevalnih teles pogoste preobremenitve podaljškov in inštalacij.

Pokličite strokovnjaka

Čeprav so vse naštete težave nevarne, so še posebej nevarne okvare v vezalnih dozah in na glavni električni omarici, zato vanjo ne posegajte sami.

Ob tovrstnih primerih pokličite električarje. Pokličite jih tudi, če opazite, da se naprave oziroma inštalacije grejejo oziroma imajo vonj po zažganem, saj lahko nastane požar. Tudi če vam večkrat izpade varovalka, je bolje, če električar preveri, za kaj gre.

Ravnanje z električno napeljavo je smrtno nevarno, zato izklopite električni tok z varovalko ali glavnim stikalom na električni omarici in počakajte na električarja.

Sami se električnih popravil lotite le, če ste za to usposobljeni, imate shranjena navodila za obratovanje in vzdrževanje naprav ter jih tudi razumete. Oziroma opravite le manj nevarna dela, kot so zamenjava žarnice, luči in stikal.

Vendar previdno tudi pri teh opravilih. Električarji so opozorili, da se pogosto zgodi, da ljudje dotrajano žarnico zamenjajo z žarnico prevelike moči. To je predvsem nevarno pri dekorativnih svetilkah iz naravnih in gorljivih materialov, saj lahko zaradi segrevanja zagori.

Se vam je že kdaj zgodilo, da se je polnilec za pametni telefon pregreval in se je iz njega kadilo? Kaj storiti, če kateri od gospodinjskih aparatov ob dotiku trese?

Preberite, kaj ob takih in nekaterih drugih težavah z elektriko svetujejo električarji. >>

 


Sledite nam