Pozor! Nevarno obdobje za bolečine v križu

Vsako obdobje v letu je povezano z določenimi opozorili, ki nam jih posredujejo strokovne ustanove in mediji. O opozorilih, ki globljega pomena nimajo in jih je žal veliko preveč v vsakdanjem življenju, na tem mestu ne bomo izgubljali besed. Osredotočili se bomo na strokovno podprto področje in potrdili besede iz naslova.

Kdaj se začenja sezona klopov že vsi dobro vemo. Na vseh različnih lokacijah lahko prejmete navodila kako se zavarovati , priporočila za izdelke, nasveti … Vsekakor jih je priporočljivo poslušati, saj klopi lahko prenašajo bolezni, ki lahko spremenijo življenje ali ga celo ogrozijo. Tovrstna opozorila so več kot na mestu.

Kako pa je s področjem bolečin v križu?

Obstajajo splošne smernice, ki jih večina že pozna o pravilni drži, pravilnem sedenju in dvigovanju … Prav tako nas o tem obveščajo pristojne inštitucije in tu in tam se lahko udeležite tudi kakšnega strokovnega posveta, kjer lahko pridobite novo znanje.

Kljub na prvi pogled zadovoljivem nivoju aktivnosti, se je potrebno vprašati zakaj je vsako leto več težav v križu. Odgovor je enostaven. Če znanja ne uporabljamo, nam bolj malo koristi. Na primer pravilno dvigovanje težjih predmetov. Ali ste pozorni na pravilen- nevtralen položaj hrbtenice? Podobnih situacij je še ogromno, kjer natančno vemo, kaj bi bilo treba narediti, vendar pri izvedbi kar nekako pozabimo na to.

Človekova hiba je, da učinkoviteje delujemo kurativno kot preventivno. Zakaj? Ker nas bolečina nenehno opozarja na težavo in nas tako prisili, da nekaj naredimo. Če nimamo zunanje motivacije v obliki bolečine, pa se pravilnega delovanja npr. pravilnega dvigovanja, ne lotimo. Vzroke bi lahko iskali v pozabljivosti oziroma napačnemu načinu avtomatskega delovanja. Predvsem je tako kratkotrajno lažje. Za pravilen položaj je potrebno napeti mišice in se vsaj malo mentalno pripraviti. Ko nas bolečina pri vsakem gibu na to opozori, se v želji, da bi se ji izognili, veliko lažje pravilno lotimo akcije. Opozorila in priporočila so na mestu, le upoštevati jih je potrebno.

Začetek poletja je za težave v križu »nevarno obdobje«

Pikniki, druženja, potovanja in dopusti so v polnem razmahu. Vsekakor so to prijetni dogodki, ki jih vsi nestrpno pričakujejo. Vendar pogosto se zgodi, da jih moti bolečina v križu, po navadi nenadnega izvora. Dvigovanje težkih kovčkov ali polne hladilne torba hrane, ki jim dodamo še predklon trupa, saj jih večinoma natovarjamo ali dvigujemo iz prtljažnika avtomobila, so vzorčni primeri.

Pogosto že takšen nepravilen gib zadostuje za neprijetno bolečino, če pa dvigu še dodamo rotacijo npr. da nas otrok pokliče in se z bremenom obrnemo, potem pa so težave skoraj neizogibne. Zelo lahko je narediti nespameten gib, ki vam pokvari prijetne dogodke, ki ste jih dolgo čakali.

Zato upoštevajte navodila in si zagotovite prijetne trenutke brez dodatnih bolečin v križu in skrbi.

O avtorju

Dejan Kernc, doktorski kandidat kineziologije za področje hrbtenice in idejni vodja Re:aktiva, na portalu Med.Over.Net  sodeluje s strokovnimi prispevki vezanimi na preventivo za ljudi z bolečinami v križu in hrbtenici ter specializirano vadbo hrbtenice. Uporabnike ozavešča o osnovnih mišičnih skupin, ki so pomembne za varovanje hrbtenice in odločilno vplivajo na kvaliteto gibanja.

“V svoji doktorski disertaciji sem skupaj z ortopedi in fizioterapevti razvil novi, inovativni način vadbe, ki vadečim omogoča zmanjšanje bolečine v hrbtu in olajša vsakodnevno gibanje. Všeč mi je rek, da je razumevanje bistvo napredka. Torej, razumevanje delovanja hrbtenice in celotnega telesa ter zavedanje lastnih omejitev lahko izkoristimo sebi v prid in dokaj zanesljivo, brez bolečin ponovno opravljamo vsakdanje dejavnosti. To je tudi moja želja in tisto, kar me žene pri delu, ki ga opravljam v okviru lastne vadbe Re:aktiv.

Rad poudarim, da ni potrebno, da vas bolečina prisili v spremembo. Ne čakajte na brezizhodne položaje in trpljenje. Tudi če imate »samo« bolečino v križu, je to dovolj, da začnete z vadbo, z razumevanjem in zaznavanjem telesa. Ne pozabite pa, da učenje ne poteka iz danes na jutri in zahteva svoj delež časa in pozornosti. Če ste kdaj imeli kakršnokoli bolečino, potem veste, da je bilo treba vztrajati, da izboljšanje ne pride samo od sebe. Moja naloga je, da vam na tej poti kažem smer, prehoditi jo boste morali sami,” pove Dejan Kernc. Več o Dejanu Kerncu …

Preberite tudi:

https://med.over.net/clanek/otrok-in-tezave-v-hrbtenici/

https://med.over.net/clanek/na-volilnih-reklamah-nikogar-ne-boli-hrbet

https://med.over.net/clanek/tek-in-bolecine-v-krizu/

https://med.over.net/clanek/katere-so-najboljse-vaje-proti-bolecinam-v-hrbtu/

https://med.over.net/clanek/koliko-obremenitve-prenese-vasa-hrbtenica/

https://med.over.net/clanek/hrbtenica-potrebuje-vaso-podporo/

https://med.over.net/clanek/odgovor-na-vase-bolecine-v-hrbtenici/

 

Več novic

New Report

Close