fbpx

Poznate surikate?

Dom & prosti čas, Družina, Novice, Otroški svet, Zanimivo

Slovenska beseda »surikata« izvira iz neolatinske besede »suricata«, ki po eni razlagi izvira iz latinskega glagola »surgere«, ki pomeni »dvigniti se«, »vstati« in se verjetno nanaša na dviganje surikat na zadnje noge ob straži.

Plen in plenilec

Surikate so zelo uspešni plenilci, a so hkrati tudi same lahko plen številnih večjih živali. Njihovo plenilsko naravo nakazujejo ostri zobje, podaljšan, občutljiv nos, s katerim dobro zaznajo koreninice, gomolje in plen, ki je skrit pod zemljo. Pred večjimi plenilci jih varuje življenje v skupinah in raznoliko obrambno vedenje, ki vključuje značilne straže, opozarjanje članov skupine na nevarnost in skrivanje v rove, pa tudi naježeno zastraševalno držo, s katero skušajo odgnati napadalce.

Ime so dobile po svoji značilni pokončni drži

Slovenska beseda »surikata« izvira iz neolatinske besede »suricata«, ki po eni razlagi izvira iz latinskega glagola »surgere«, ki pomeni »dvigniti se«, »vstati« in se verjetno nanaša na dviganje surikat na zadnje noge ob straži. Po drugi strani je beseda “surikata” lahko tudi neznanega afriškega izvora. Angleško govoreči narodi surikatam pravijo »meerkat«, kar verjetno izhaja iz zmotnega poimenovanja živali v nizozemščini, ki je bila nekoč razširjena v Južni Afriki, »meerkat« pa pomeni jezerska mačka ali pa tudi vrsto opice, v sanskrtu pa beseda »markata« prav tako pomeni opico – danes seveda vemo, da surikate niso ne mačke ne opice.

Ste vedeli?
Surikate imajo dober globinski vid, a majhno vidno polje. Zato morajo, ko oprezajo za plenilci, neprestano obračati glavo.
Surikate se prehranjujejo tudi s strupenimi kačami in škorpijoni in so imune na nekatere njihove strupe.
Surikate lahko preživijo brez pitja vode, saj zadostno količino vode dobijo iz koreninic, gomoljev in sadja.
Surikate si lahko ogledate v Živalskem vrtu Ljubljana, na programu Srečaj svojo NAJ žival pa jih lahko spoznate tudi čisto od blizu.

Surikate si lahko ogledate v Živalskem vrtu Ljubljana, na programu Srečaj svojo NAJ žival pa jih lahko spoznate tudi čisto od blizu.

Najslajša enciklopedija o živalih

Če so tudi vaši otroci vedoželjni in radi spoznavajo najrazličnejše živali, zagotovo poznate najslajšo enciklopedijo o živalih Životinjsko carstvo. Skupaj s sličicami jo v Krašu, v prepoznavno embalažo, zavijajo že od petdesetih let prejšnjega stoletja. Čeprav se je album tekom desetletij večkrat spreminjal, je obdržal prvotno idejo izobraževanja o živalih ter nagrajevanja zvestih potrošnikov. S sladkim zapolnjevanjem albuma, ki vsakemu prinese zasluženo nagrado – sladek paket Kraševih izdelkov – so tako odraščale številne generacije. Ljubezen do živali se, skupaj s sladkimi užitki, tako prenaša iz generacije v generacijo.

Ste vedeli?
S sličicami Životinjsko carstvo se še vedno napolni okoli 20 albumov vsak dan.

Letošnjo jesen ima sladkanje s čokoladicami in odkrivanje živalskega sveta tudi dobrodelno noto. V času od 1. 9. do 30. 9. 2018 bodo tako del sredstev od vsakega prodanega izdelka Životinjsko carstvo namenili Živalskemu vrtu Ljubljana, za pomoč pri projektih za ohranitev risa v Sloveniji.

 


Sledite nam