fbpx

Poziv staršem in mladim naj pirotehniko zamenjajo z objemi

Obvestila, Zanimivo, Zdravje

Kljub temu, da je uporaba petard v Sloveniji prepovedana že od leta 2008, pa zaradi njihove neustrezne uporabe še …

Težka poškodba mladoletne osebe zaradi uporabe pirotehnike

Dober teden je minilo, ko smo opozorili, da smo v mesecu decembru in da so že na trgovskih policah tudi pirotehnični izdelki. Kljub temu, da je uporaba petard v Sloveniji prepovedana že od leta 2008, pa zaradi njihove neustrezne uporabe še vedno beležimo primere tudi zelo hudih poškodb, zaradi katerih so mnogi mladi zaznamovani za vse življenje. Poškodovanega dela telesa namreč niti s sodobnim znanjem in tehničnim napredkom v medicini ni mogoče povrniti v prvotno stanje.

Prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med., predstojnik KO za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške klinike ponovno opozarja:

»Včeraj, pozno popoldne nas je pretresla vest o hudo poškodovanem 14-letnem dečku, ki se je poškodoval s pirotehničnimi sredstvi. Dečka smo sprejeli v UKC Ljubljana, ima hudo poškodbo obraza, oči, sluha ter amputirani roki na nivoju desnega in levega zapestja. Zato ob tej pretresljivi zgodbi želim ponovno opozoriti vso slovensko javnost in prosim novinarje, da vsak dan opozarjate na nevarno uporabo pirotehničnih sredstev in njihove grozljive posledice.

V medijih poročate o hudih telesnih poškodbah, ki so posledica napačne uporabe pirotehničnih sredstev, potem pa se nekako prava slika izgubi. Dejstvo je, da se poškodovanega dela telesa po poškodbi nikoli več ne more povrniti v enako stanje.
Živimo v kompleksnem svetu, svetu številnih vprašanj in izzivov, zato je zelo pomembno psihofizično stanje posameznika in družbe. Vsaka telesna poškodba poslabša delovanje telesnega ustroja in estetski videz. Poškodbe nas postavijo v slabši položaj, lahko tudi na rob družbe. Življenje brez roke ali noge, s težko poškodbo tudi drugih delov telesa, je težko življenje. Pozna se pri karieri, iskanju službe, in lahko tudi pri iskanju partnerja. Življenje brez prstov, ali celo roke, oziroma brez obeh rok, je še zlasti za tako mlado osebo, ki je na začetku svoje ustvarjalne poti, nepredstavljivo. Pozivam mlade, naj pirotehniko prestavijo v virtualni svet, svoje življenje pa živijo polno v realnem svetu, svetu objemov, iskrenih nasmehov, prijateljskega druženja in nežnih dotikov…….«

Zadnja leta število poškodb s pirotehničnimi sredstvi upada. Zagotovo je zelo pomembno osveščanje, zato je prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med., medije ponovno zaprosil za pomoč pri osveščanju pred nevarnostmi poškodb tudi letos. Mladi med 11 in 20 leti ne gledajo televizije in ne poslušajo radia, so pa najbolj ogrožena skupina, njihovi starši pa spremljajo medije. Zato so opozorila namenjena prav njim.

 


Sledite nam