Psihološke prednosti gibanja

anonimni uporabnik, 10. november 2017
GibanjeOstalo

Zaključek raziskave je pokazal, da so bili udeleženci, ki so vadili, sposobni premagati ali omiliti začetne težave tako,

O pozitivnih učinkih telesne vadbe na človeško telo ni treba izgubljati besed. Trpežnejše, kot so mišice, dlje in hitreje lahko tečete, vozite kolo, uživate v svoji najljubši vadbi. Posledica tega je dobro fizično počutje, kako pa to vpliva na vaše psihično počutje?

Nova študija Emily Bernstein in Richard McNallyja temelji na iskanju povezav med telesno aktivnostjo in čustvenim stanjem.

Izhajala sta iz predpostavke, da si anketiranci različno opomorejo po doživetju neprijetnega dogodka. Izkazalo se je, da so si tisti, ki so pred neprijetnim dogodkom vadili, hitreje čustveno opomogli kot tisti, ki niso vadili.

V raziskavo je bilo vključenih 40 moških in 40 žensk, ki so bili razdeljeni v dve skupini. Skupino za aerobne vaje in skupino za raztezne vaje. Pred raziskavo so izpolnili vprašalnik, ki je določil njihovo čustveno stanje in jih dodelil v skupino. Polovica udeležencev je tekla 30 minut (aerobna vadba), medtem ko je druga polovica 30 minut izvajala vaje za raztezanje.

Po vadbi so skupini pokazali odlomek iz pretresljivega filma, z namenom, da v njih izzovejo negativna čustva in občutke ter jih ponovno prosili, da izpolnijo vprašalnik, ki bo določil njihovo čustveno stanje po žalostnem filmu.

Zadnji del študije pa je bil namenjen prikazu filma z zabavno vsebino.

Bernstein in McNelly sta ugotovila, da so manj žalosti izkazovali tisi udeleženci študije, ki so bili telesno aktivni.

Zaključek raziskave je pokazal, da so bili udeleženci, ki so vadili, sposobni premagati ali omiliti začetne težave tako, da so svoje znanje in prizadevanja usmerili k točno določenemu cilju, v nasprotju s tistimi, ki niso bili telesno aktivni.

Če se vozite s kolesom, da bi pridobili telesno kondicijo, imejte vedno v mislih predvsem to, da aerobna vadba pomaga ohraniti čustveno stabilnost, kar še en razlog, zakaj bi morali začeti s to vrsto vadbe.

To pojasni dejstvo, zakaj se odločimo za telesno vadbo po napornem dnevu v službi ali kadar smo nerazpoloženi. Kombinacija znojenja, sproščanja hormona sreče ter občutka, da smo nekaj naredili zase, nas dela srečnejše.

Uporabniki foruma pa pravijo:

Za tiste, ki ste v depresiji

Za več informacij obiščite forum Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana.

Več novic

New Report

Close