fbpx

Povrnite telo v ravnovesje brez zapletenih diet

Novice

Čiščenje telesa je zmeraj težka odločitev, saj težko povsem spremenimo vzorce prehranjevanja in se odpovemo hrani, ki jo imamo radi. Vendar bo z vztrajnostjo in …

Čiščenje telesa je zmeraj težka odločitev, saj težko povsem spremenimo vzorce prehranjevanja in se odpovemo hrani, ki jo imamo radi. Vendar bo z vztrajnostjo in dobro voljo ter zavedanjem, da je zdravje podlaga za vse, kar v življenju gradimo, čiščenje zagotovo lažje in bolj notranje motivirano.

Spodnji nasvet vam bo pomagal v spomin priklicati smernice, ki se jih je dobro držati, če želite svoje telo uravnovesiti. Brez diet, zamudnih postopkov in odmerjanj. Ključno je, da se naučite razmišljati o zdravi prehrani, saj bo tako vaša sprememba prehranjevanja dolgoročnejša. Pa pojdimo lepo po vrsti.

Zdravo-prehranjevanje

Naj bo sveže

Osnova vsakega prečiščevanja telesa je zelo kakovostna sveža hrana z veliko prehransko vrednostjo. Izbirajte polnovredne jedi, kot so žita – riž in psevdo žita – proso in ajda, sveže bio sadje in zelenjava, oreščki, semena in stročnice. Tako boste povečali vnos dragocenih naravnih vlaknin. Vlaknine so izjemno pomembne. So neprebavljive in pomagajo prebavilom učinkovito odstraniti odpadne snovi iz telesa. Vsak dan v svoj jedilnik poskusite vključiti laneno seme, chia semena ali bio indijski trpotec.

Kvinoja

Recept za odlično kvinojo s svežo bio zelenjavo.

Alge

Alge vsebujejo obilico vitaminov in mineralov, poleg tega pa izjemno blagodejen učinek na prebavo. Nekatere vrste alg, na primer bio klorela, so še posebej znane po razstrupljevalnem učinku.

Sokovi

Bio rdeča pesa je eden najboljših zelenjavnih razstrupljevalcev, saj je dobra za prebavo in telesu pomaga izločati nezaželene snovi. Bio korenje očiščuje in zdravi vso telo, kajti zdravilno vpliva na jetra, ki imajo poglavitno vlogo pri čiščenju telesa. Vsak dan si pripravite svež sok iz rdeče pese in korenja.

Žita

Polnovredna žita imajo pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa, saj so vir energije, vlaknin in številnih pomembnih vitaminov. Polnozrnat riž je znan kot najboljše žito za razstrupljanje. Med razstrupljanjem poskusite vključiti v jedilnik tudi ajdo, proso in kvinojo. Slednja so psevdožita in botanično gledano ne spadajo med žita ter tudi ne vsebujejo glutena, ki lahko povzroča vetrove, prebavne težave in alergije.

Proso

Kremasto pomarančno proso s pistacijami

Stročnice, oreščki in semena

Stročnice, oreščki in semena so polni beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov in prav tako pomagajo pri razstrupljanju. Na voljo so različne vrste bio fižola, leče in čičerike. Najbolje je, če jih skuhate sami. V svojo prehrano dodajte katere koli bio oreščke, ki jih lahko malo popražite in s tem povečate intenzivnost okusa. Eno najprimernejših živil za razstrupljanje so tudi kalčki. Slovijo po lahki prebavljivosti, hkrati pa so polni beljakovin, vitaminov in mineralov. Poskusite kalčke fižola mungo ali alfalfa.

Olja in maščobe

Kakovostna olja tudi sodelujejo pri prečiščevanju telesa. Maščobe so eden glavnih virov energije in igrajo pomembno vlogo tudi pri uravnavanju hormonov in transportu nekaterih vitaminov. Izogibajte se rafiniranim oljem in trans maščobam – hidrogeniranim rastlinskim maščobam (npr. margarini). Pomembno je tudi razmerje maščobnih kislin. Večina ljudi zaužije preveč omega 6 maščob (npr. sončnično in bučno olje). Uravnovesite razmerje s kakovostnim bio hladno stiskanim oljčnim oljem (omega 9) in omega 3 maščobami, ki se nahajajo v ribjem in lanenem olju, nekaterih algah in chia semenih.

Mlečni in sojini izdelki

Med prečiščevanjem svojega telesa se izogibajte vseh izdelkov iz kravjega mleka, torej tudi kravjemu siru, maslu in jogurtu. Ovčje in kozje mleko sta veliko lažje prebavljiva in zato ustrezna rešitev za tiste, ki ne prenašajo kravjega mleka. Uživajte sojine jogurte, kozje in ovčje jogurte ter sire. Kravje mleko pa lahko nadomestite z riževim, sojinim ali mandljevim mlekom. Vsa našteta tudi ne vsebujejo glutena.

Ribe in tofu

Ribe so eden najboljših virov beljakovin, zato jih poskusite vključiti v svoj jedilnik vsak drugi dan. Če rib ne jeste, pa v svojo prehrano občasno vključite bio tofu. Gre za odlično nemastno obliko beljakovin in ker ima sam le malo okusa, zelo dobro vpije okuse vsakršne marinade.

Najpomembneje je, da vztrajate pri spremembi prehranjevanja. Za svoj trud (ki je hkrati tudi hobi, način življenja) boste bogato poplačani. Življenje vam bo nasulo krepkega zdravja, več energije in pozitivnega razmišljanja. Sprememb se lotite z veseljem, družite se s somišljeniki in se povežite z lokalnimi kmeti in bio trgovinami, ki vas lahko podprejo pri zdravem načinu življenja. Na spletni strani bio prodajalne Norma www.norma.si boste našli vse za zdravo prehranjevanje v bio kakovosti ter slastne in zdrave recepte.

Oglasno sporočilo


Sledite nam