fbpx

Povišana telesna temperatura pri otroku

Bolezni, Zanimivo, Zdravje otrok

Povišane telesne temperature ne znižujemo vedno. Pri bakterijskih in virusnih okužbah je celo zaželena, saj olajša…

Normalna telesna temperatura je dokaj stalna in znotraj dneva niha v razponu 1° C. Zjutraj je nekoliko nižja, proti večeru pa se zviša. Odvisna je tudi od starosti, zaužite hrane in telesne vadbe. Otroci imajo na splošno nekoliko višjo telesno temperaturo kot odrasli.

Vzroki

Povišana telesna temperatura je simptom, ki kaže, da se organizem bojuje proti bolezni. Najpogostejši povzročitelji so:
 • bakterijske in virusne okužbe,
 • pretoplo oblačenje
 • daljše izpostavljanje soncu (sončarica),
 • imunizacija,
 • piki insektov in
 • rakasta obolenja, obolenja ščitnice …
O visoki telesni temperaturi govorimo, če je merjena pod pazduho in preseže 37° C. V ustih izmerimo za 0,2° C višjo, v danki za 0,6° C, v ušesu pa 0,5° C višjo vrednost.
Povišana telesna temperatura je eden od glavnih znakov bolezni pri otroku. Večina otrok z vročino ni videti zelo bolna ali prizadeta.

Kdaj ukrepati

Povišane telesne temperature ne znižujemo vedno. Pri bakterijskih in virusnih okužbah je celo zaželena, saj olajša imunski odziv in preprečuje širitev okužbe. V tem primeru je treba le piti dovolj tekočine in počivati, prostor, v katerem leži bolnik, pa naj se večkrat prezrači. Seveda nasvet ne velja za otroke s previsoko temperaturo (nad 39° C), ki poškoduje tudi telesne celice. Meja za ukrepanje je 38,5° C, lahko je tudi nižja, če otroka slabi in mu povzroča neugodne občutke. Zniževanje telesne temperature je življenjsko pomembno pri epileptičnih napadih, šoku, po operacijah in pri oslabelem srcu. Posebej ogroženi so otroci nagnjeni k vročinskim krčem.

Splošni ukrepi

 • otroku s povišano telesno temperaturo ponudimo več tekočine (mlačni napitki, čaji, voda, sadni sokovi);
 • otrok naj bo lahko oblečen v oblačila, ki “dihajo” (na sebi ima le toliko obleke, da se ne počuti neprijetno – pižama, bombažni pajacek). Otroka s povišano telesno temperaturo nikoli ne oblečemo preveč, saj ga lahko pregrejemo in se temperatura še poviša;
 • temperatura bivalnega prostora naj bo 20 – 22° C;
 • otroka pokrijemo le z rjuho;
 • če se otrok poti (ko temperatura pada), ga je treba večkrat preobleči, prav tako posteljnino, če je mokra.

Naravne metode

Če ima otrok povišano telesno temperaturo, merjeno pod pazduho, 38° C ter mrzle rokice in nogice lahko damo antipiretike (Calpol, Lekadol, Paracetamol v obliki svečk) in počakamo, da temperatura neha naraščati, potem mu lahko naredimo še kopel ali ovitke. Če pa ima otrok pri 38° C tople rokice in nogice, nam temperature ni potrebno nižati, ker ne bo več naraščala.
1. Mlačne kopeli 
Otroka golega položimo v banjo napolnjeno z vodo, ki je segreta na 1 stopinjo manj od njegove trenutne telesne temperature, torej če ima otrok 39° C naj bom voda najmanj 38° C, če bo nižja temperatura bo otrok ričal, kopel pa ne bo imela učinka, ker se bo telo pospešeno začelo ogrevati in stvar lahko še poslabšalo. Nato vodo postopoma ohlajamo z dodajanjem hladne vode do normalne telesne temperature. Otroka po nekaj minutah vzamemo iz kopeli, ga obrišemo in oblečemo. Ne bojte se, otrok pri takšnem zniževanju ne bo še bolj zbolel, lahko pa preprečite vročinske krče.
2. Mlačni ovitki 
Otroka do golega slečemo, ga zavijemo v rjuho, ki smo jo prej namočili v mlačno vodo (ne mrzlo) in jo oželi, ga pokrijemo z odejo in počakamo nekaj minut. V primeru, da temperatura ne pade, postopek lahko 2 – 3 krat ponovimo. Nato otroka dobro obrišemo, oblečemo in položimo v posteljo.

Zdravila

Proti visoki temperaturi so na voljo številna zdravila v obliki sirupov tabletk in svečk. Otroku dajemo ta zdravila, če ima temperaturo nad 38,5 °C merjeno pod pazduho in 39° C merjeno v zadnjici ali ušesku in sicer 3 – 4 krat dnevno. Izjemoma dajemo zdarvila pri nižji temperaturi otrokom z vročinskimi krči.

Prehrana otroka z vročino

Če otrok na hitro zboli in ima visoko vročino, nekaj časa odklanja hranjenje.
Nekaj ur otroka ne silimo s hrano. Ko postane žejen, mu ponudimo čaj po žlički ali steklenički. Paziti moramo, da naenkrat ne popije preveč tekočine, ker jo bo sicer verjetno kmalu izbruhnil.
Ker otrok z vročino in potenjem izgublja veliko tekočine, je pomembno, da tekočino nadomeščamo.
Otroka s povišano telesno temperaturo ne silimo z gosto hrano, če hrano odklanja mu jo vseeno večkrat ponudimo v manjših količinah. Priporoča se hrana z manj maščobami in bogata z ogljikovimi hidrati. Ponudimo mu tudi sadje in zelenjavo v obliki kašic, sokov, kompotov. Ko se otrokovo stanje izboljša, preidemo čim prej na starosti primerno prehrano.

Kdaj k zdravniku

Zdravnika boste morali obiskati, če temperatura ne upade v treh dneh, oziroma preseže 39° C in jo nikakor ne morete znižati. Obisk zdravnika zahteva tudi povišana telesna temperatura skupaj z drugimi simptomi, kot so izpuščaji, krči, kašelj, oteženo dihanje, močan glavobol in če je otrok mlahav, bled, slabo odziven.

Vročinski krči

Pri povišani telesni temperaturi se starši najbolj bojijo vročinskih krčev.
Vročinski krči so najbolj pogost nevrološka težava v zgodnjem otroštvu. Pojavijo se po 6. mesecu starosti in ponehajo okoli 5. leta. Otrok ima lahko večkrat vročinske krče.
Krči se pojavijo, ko se telesna temperatra na začetku bolezni zelo hitro dvigne. Na nenadno spremembo telesne temperature se še nezreli otroški možgani odzovejo z vročinskimi krči. Nagnjenost vročinskim krčem je delno podedovana.

Opozorilni znaki

 • otrok se najprej zelo slabo počuti, nato dobi visoko vročino in nenadoma tudi krče, ki se kažejo kot trzljaji v mišicah,
 • do 3 minute je lahko brez zavesti,
 • telo mu otrdi, oči obrne navzgor, zobe stisne,
 • krči se navadno končajo v dveh minutah, otrok se za kratek čas zave nato pa zaspi.

Zdravljenje

Pomembno je, da otroka med krči ne pustimo samega. Položimo ga na bok in ga zadaj podpremo z ovito brisačo. Glavo mu obrnemo na stran, da se ob morebitnem bruhanju ne zaduši.

Če je otrok nagnjen k vročinskim krčem, nadzorujemo temperaturo med vsakim prehladom in ob vsakem zvišanju telesne temperature. Če se otroku telesna temperatura dvigne nad 38° C, mu damo v zdravila za zniževanje telesne temperature, če se krči vseeno pojavijo, mu damo v zadnjico raztopino diazepama (Stesolid), ki jo je ob prvem pojavu krčev predpisal zdravnik. Ko pride otrok k zavesti, ga je potrebno ohladiti. Z mokro krpo mu umijemo obraz, roke in gornji del telesa, nato ga nežno obrišemo. Če je temperatura še vedno zelo visoka ga lahko zavijemo v vlažno brisačo. Če krč in izguba zavesti trajata več kot 2 minuti, je potrebna zdravniška pomoč. Ob prvem napadu vam bo zdravnik verjetno svetoval sprejem v bolnišnico, kjer bodo s preiskavami ugotovili ali gre za vročinske krče ali druge bolezni (meningitis, epilepsijo …) Tudi ob ponovnih vročinskih krčih naj otroka pregleda njegov pediater.

Za več informacij obiščite forum Pediatrija.


Sledite nam