fbpx

Povezovanje združenj bolnic z rakom dojk z Balkana

Obvestila, Zanimivo

V okviru srečanja so predstavnice slovenskega združenja predstavile bogate izkušnje, ki jih vse od ustanovitve …

Europa Donna, slovensko združenje za boj proti raku dojk s podporo farmacevtske družbe Pfizer včeraj in danes v Ljubljani gosti predstavnice združenj bolnic z rakom dojk iz območja Balkana. Prvo tovrstno srečanje, ki se ga udeležujejo predstavnice iz Albanije, Makedonije, Srbije, Hrvaške in Slovenije je namenjeno povezovanju organizacij ter izmenjavi izkušenj in dobrih praks na različnih področjih delovanja združenj za osveščanje o raku dojk. Danes ob koncu obiska bodo predstavnice organizaciji sprejeli strokovnjaki na Onkološkemu inštitutu, ki jim bodo predstavili obravnavo bolnic z rakom dojk v Sloveniji.

Europa Donna, slovensko združenje za boj proti raku dojk je s podporo farmacevtske družbe Pfizer na delovni obisk povabila predstavnice združenj bolnic z rakom dojk z območja Balkana, ki se na evropski ravni povezujejo v evropsko zvezo Europa Donna. Ideja je, da se s srečanji nadaljuje tudi v prihodnjih letih z namenom povezovanja in krepitve organizacij civilne družbe na področju osveščanja o raku dojk. Prvo tovrstno srečanja je namenjeno pomoči lokalnim združenjem pri organizaciji delovanja v posameznih državah, širjenju znanj, izkušenj in dobrih praks pridobljenih z izpeljanimi projekti in povezovanje organizacij za enakopravno obravnavo bolnic z rakom dojk v vseh evropskih državah. Srečanja se je udeležilo šest predstavnic iz Albanije, Makedonije, Srbije in Hrvaške, ki se bodo srečale s članicami Europe Donne Slovenije. Vabljene so bile tudi predstavnice iz Bosne in Hercegovine, ki pa se prvega srečanja žal niso uspele udeležiti. Dopoldanski del prvega dne srečanja je bil namenjen predstavitvi posameznih organizacij, Europe Donne Albania, Sve za nju iz Hrvaške, Budimo zajedno iz Beograda, Borke iz Makedonije, in Milice ženskega centra iz Vrnjačke Banjev Srbiji ter Europe Donne Sloveniji, aktualne problematike s katero se srečujejo v svoji državi ter pregledu uspešnih projektov in izmenjavi idej. Popoldanski del pa je bil namenjen predavanju in delavnici o zbiranju sredstev za nevladne organizacije, ki ga je pripravila mag. Livija Rojc Štremfelj iz združenja ZRNO – Združenja za razvoj nepridobitnih organizacij.

Europa_Donna_srečanje

Predstavnice nevladnih organizaciji iz balkanskih držav bodo svoj obisk v Ljubljani zaključile z današnjim ogledom Onkološkega inštituta Ljubljana. Strokovni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana doc. dr. Viljem Kovač, dr. med. in vodja mamarnega tima Onkološkega inštituta Ljubljana dr. Simona BORŠTNAR, dr. med. bosta gostjam predstavila obravnavo bolnic z rakom dojk v Sloveniji, ki je skladna z evropskimi strokovnimi smernicami za zagotavljanje kakovosti presejanja in obravnave raka dojk, ena od pomembnih izhodišč za uspeh Europe Donne, da izpolnjuje svoje poslanstvo v korist žensk iz vse Evrope.

V okviru srečanja so predstavnice slovenskega združenja predstavile bogate izkušnje, ki jih vse od ustanovitve združenja v Sloveniji leta 1997 nizajo s številnimi aktivnostmi in uspešnimi projekti na področju osveščanja o raku dojk – najpogostejšem raku pri ženskah, celostni podpori bolnicam, njihovim svojcem in prijateljem med zdravljenjem in pri vrnitvi v kakovostno vsakdanje življenje, zbiranju sredstev ter spremljanje aktivnosti zdravstvene politike in institucij, ki so vpete v obravnavo raka dojk. Europa Donna Slovenija bo naslednje leto praznovalo 20 obletnico delovanja in bo prav ob tem pomembnem jubileju drugo leto gostila Panevropsko konferenco evropskega združenja Europa Donna.


Sledite nam