Povezovalno starševstvo

anonimni uporabnik, 02. december 2013
Ostalo
dojenček

Povezovalno starševstvo je vzgojni pristop in predvsem pomeni, da znate s srcem in glavo prisluhniti potrebam svojega otroka, pravita William in Martha Sears

Povezovalno starševstvo je vzgojni pristop in predvsem pomeni, da znate s srcem in glavo prisluhniti potrebam svojega otroka, pravita William in Martha Sears. »Za marsikaterega starša je to pravzaprav edini sprejemljiv način skrbi za odnos med njim in otrokom in morda niti ne ve, da imajo metode, ki jih uporablja za povezovanje, za sobivanje s svojim otrokom, tudi ime. Zanimivo je tako tudi to, da veliko družin v državah v razvoju tak način starševstva preprosto živi, medtem ko se ga mi na zahodu ponovno učimo, pravi Damijana Medved, oblikovalka in koordinatorka programov Mamezofe, mamica treh otrok, ki tudi sama prakticira povezovalno starševstvo.

Zakaj povezovalno starševstvo?

»Z uporabo načel povezovalnega starševstva bo otrok kot odrasel imel več možnosti, da bo samozavesten, sočuten, komunikativen, prepričan vase in samostojen. Starši bodo z otrokom razvili odnos, kjer bo med njimi vladalo zaupanje; sporazumevanje bo tako uspešnejše. Povezovalno starševstvo je seveda več kot samo golo izpolnjevanje sedmih načel, gre za to, da se z občutkom odzivate na otrokove potrebe. Kot družina boste s pomočjo povezovalnega starševstva zaživeli bolj harmonično, saj boste prev zaradi metod povezovanja lahko bolje spoznali otrokove potrebe in se nanje tudi primerno odzivali. Otrok bo tako zgradil zaupanje in krog je sklenjen,« pravi Damijana Medved.

Katera pa so načela povezovalnega starševstva in zakaj so pomembna?

dojenček»William in Martha Sears, starša osmih otrok in tudi zdravstvena strokovnjaka (William je zdravnik pediater, Marta pa medicinska sestra in svetovalka za dojenje), sta oblikovala sedem zlatih načel povezovalnega starševstva:

1. Povezovanje ob rojstvu; prva ura, prvi dnevi in prvi tedni so za povezovanje med mamo in otrokom izjemno pomembni in tako se ob rojstvu (pravzaprav pa že prej) vse začne. Za povezovanje po rojstvu je ključno 24-urno sobivanje novorojenčka in mame, stik kože s kožo to povezovanje poglobi in pospeši.

2. Dojenje je naslednje načelo, ki povezovanje zelo, zelo olajša. Dojenje je mnogo več od zgolj telesne hrane, je tudi čustvena hrana in zaradi izločanja hormona oksitocin je izjemno blagodejno tako za mamo kot tudi za otroka.

3. Nošenje otroka olajša povezovanje v smislu, da lažje prepoznamo dojenčkove potrebe in se nanje lahko tudi hitreje odzovemo. Poleg tega je novorojenčku bitje materinega srca pesem, ki mu je znana in ga zelo pomirja. Dojenčki so večinoma zelo zadovoljni, da so lahko tako blizu svojih mater (ali očetov, seveda). Poleg tega se med nošenjem veliko nauči tudi o okolici.

4. Spanje v družinski postelji. Običajno otroci bolje spijo, če so blizu staršev. Spanje tako povezujejo z nečim prijetnim ter ne s temo in samoto. Spanje v družinski postelji tudi olajša nočno dojenje in zato je tudi mama bolj naspana. Ob tem seveda pripomba, da mora biti tak način spanja sprejemljiv za vse družinske člane, da so dobrobiti večje od slabosti, kot je npr. izguba intimnega prostora staršev.

5. Odziv na dojenčkov jok. Pomembno je razumeti, da je jok način dojenčkovega komuniciranja s svetom in ne orodje za manipulacijo staršev. Ko se tega zavemo, je to, da se na jok dojenčka odzovemo, nekaj najbolj naravnega. Seveda to ne pomeni, da moramo jok na vsak način utišati. Dojenček včasih joka tudi zaradi nakopičenih vtisov, ki jih je nabral čez dan, tako izraža svoj stres. To seveda ne pomeni, da ob takih primerih dojenčka pustimo v posteljici jokati, temveč ga vzamemo v naročje in ga tolažimo, a brez ihte, da mora za vsako ceno utihniti.

6. Ravnovesje in meje. Morda je to eno najtežjih načel, saj navidezno nasprotuje ostalim, v resnici pa jih smiselno dopolnjuje. Pomembno je ločiti otrokove potrebe od otrokovih želja. Vsake želje seveda ni treba izpolniti in zato ravnovesje in meje. Poleg tega je pri tem načelu pomembno, da določimo meje tudi sebi, to pomeni, da povezovalno starševstvo ne sme biti do kraja in do konca izčrpajoče za starše (velja seveda po tem, ko je rutina prvih mesecev že osvojena), temveč mora biti nagrajujoče za vse družinske člane. Če ni tako, je treba pozorno prevrednotiti to načelo.

7. Ignoriranje ‘dobronamernih’ nasvetov. Okolica morda ne bo razumela načel povezovalnega starševstva kot načina za vzgojo čutečih, odgovornih in samostojnih otrok in bo zato ta načela rušila. S tem je seveda načeta tudi samozavest staršev, še posebej, če niso povsem gotovi v načela povezovalnega starševstva in če je starševstvo precej bolj naporno, kot so si predstavljali. Zato je treba prepoznati med nasveti, ki resnično želijo dobro vam in vašim otrokom ter tistimi, ki načel povezovalnega starševstva ne poznajo in ne razumejo. V teh zadnjih primerih je tako dejansko ignoriranje najbolj smiselno,« je razložila Damijana Medved.

Se moramo držati vseh načel, da bo povezovalno starševstvo uspešno?

»Če boste upoštevali vseh sedem načel, boste dosegli sinergijski učinek. Eno načelo tako pogojuje in olajša izpolnjevanje drugega. Npr. dojenje ponoči je mnogo bo enostavno, če spite skupaj v družinski postelji, če boste otroka več nosili, ga boste bolj spoznali in se tako lažje primerno odzvali na dojenčkov jok. Itd. Če pa se s katerim od načel ne strinjate, ga seveda lahko obidete; pri povezovalnem starševstvu je bistveno to, da se primerno odzovete na potrebe vašega otroka v vaši družini, ki je edinstvena. Če je tako spanje v družinski postelji npr. za vas nesprejemljivo, boste spanje organizirali drugače,« razlaga Damijana Medved.

Kakšne so pasti povezovalnega starševstva in kako se jim lahko izognemo?

»Čeprav je povezovalno starševstvo najbolj naravno odzivanje na otrokove potrebe in ko ga osvojimo, olajša življenje vsem v družini, obstaja nevarnost, da bodo zlata načela in vsa teorija o povezovalnem starševstvu eden od načinov pritiska na starše, in namesto da bi s tem načinom rasla njihova samozavest, se bo ta dejansko manjšala, saj bodo začeli verjeti, da sami po sebi ne znajo vzgajati. Naslednja past je prezaščitenost otrok. V veri, da delamo dobro, se na otrokove potrebe odzovemo, še preden jih ta izrazi, in tako pravzaprav zadušimo moč njegove izraznosti in mu dopovedujemo, da mi vemo bolje od njega (npr. kdaj je lačen). Past pa je tudi, da ne znamo reči ne in tako pozabimo nase in na svoje potrebe, kajti velja: zadovoljni starši naredijo zadovoljnega otroka. Če pa v vsem in samo strežemo otroku, nase pa povsem pozabimo, si naredimo medvedjo uslugo, saj tako kot sami ravnamo s sabo, tako bo potem delal z nami naš otrok,« opozarja Damijana Medved.

Brezplačno predavanje o povezovalnem starševstvu

Temelj povezovalnega starševstva je, da znate s srcem in glavo prisluhniti svojemu otroku, pa tudi sebi. Na brezplačnem predavanju in pozneje pogovoru o povezovalnem starševstvu z Damijano Medved, oblikovalko in koordinatorko programov Mamezofe ter mamico treh otrok, v Cityparkovem otroškem parku 3. decembra od 10.00 do 11.00 predstavili sedem načel povezovalnega starševstva, kot sta jih zasnovala William in Martha Sears. Pogovorili se bomo tudi o pasteh povezovalnega starševstva in kako se jim lahko izognemo. Pridite s svojimi najmlajšimi, partnerji, babicami, dedki …

Besedilo: Petra Arula

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
28.03.2024 ob 19:17
296,669
28.03.2024 ob 22:21
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close