fbpx

Potresne zgodbe

Novice, Zanimivo

“Ko dobro veste, kako bi se morali odzvati, a otrpnete.” pripoveduje gospod iz Bovca, ki je doživel potres.

Rušilni potresi so razmeroma redek pojav. Toda ko se zgodijo, povzročijo veliko gmotno škodo in zasejejo strah. Sprožijo pa tudi pomisleke, ali se je na možnost pojava močnejšega potresa na nekem območju dovolj opozarjalo in ali so bili sprejeti primerni ukrepi, še preden se je ta zgodil. Čeprav namreč ni mogoče napovedati, kdaj se bodo tresla tla, se z veliko gotovostjo da napovedati, kje in kako močno bi se lahko. In tla se lahko močno stresejo tudi v Sloveniji.

V poglobljeni zgodbi o potresih si zato preberite vse, kar morate vedeti o potresih in zaščiti pred in med njimi. Prisluhnili smo zgodbam prebivalcev Posočja, ki so doživeli potresa leta 1998 in 2004, ter zaprosili za razlago strokovnjake seizmologe in gradbene inženirje, da razložijo, kako je z merjenjem potresov in kakšna je protipotresna gradnja. Pojasnjujemo, da Richterjeva lestvica sploh ni lestvica, da potresi tudi v Evropi lahko sprožijo cunami in da do telesnih poškodb pri potresih pogosto pride zaradi napačnega ali paničnega odziva ljudi na potresne sunke.

Berite dalje >>

ZAŠČITA MED POTRESOM

Na potres je treba biti pripravljen, še preden se zgodi. Le tako boste ob tresenju tal reagirali pravilno in se morda izognili poškodbam. Pa res veste, kako ravnati med potresom, če bi vas ta presenetil doma, na prostem ali v avtomobilu?

UNIVERZALNA VODILA ZA VARNO RAVNANJE PO POTRESU

Nekaj vodil pa je vendarle splošno veljavnih. Če nam je uspelo priti na prosto, v stavbo znova ne vstopamo, če je že na prvi pogled vidno, da je nosilna konstrukcija – zidovi, stene in stebri – močno poškodovana. Če ostanemo ujeti pod ruševinami, se moramo umiriti in ugotoviti, od kod prihaja zrak. Pripravljeni moramo biti tudi na popotresne sunke, ki običajno sledijo potresnemu. Če nismo poškodovani, poskusimo odstraniti ruševine, začenši tam, od koder prihaja zrak. Če smo poškodovani in ruševin ne moremo odmakniti, moramo varčevati z energijo in – če je to možno – v enakomernih presledkih udarjati s predmetom ob zid ali kovinsko cev centralne napeljave, da bi s tem opozorili nase. V prostoru ne uporabljamo vžigalic ali kadimo, saj je morda zaradi potresa začel uhajati plin.


Sledite nam