fbpx

Poti okužbe z betahemolitičnim streptokokom

Bolezni

Streptokokne bolezni so akutne nalezljive bolezni, prisotne so skozi vse leto in se zelo hitro prenašajo. Že stik z osebo, ki s kihanjem ali kašljanjem izloča povzročitelje infekcije v okolico, omogoči okužbi prosto pot. Kako se širi in katere organe prizadene?

Streptokokna bakterija betahemolitični streptokok skupine A ali Streptococus pyogenes je najpogostejši piogeni streptokok in povzročitelj streptokoknih bolezni. V nasprotju z betahemolitičnim streptokokom skupine B, ki se večinoma prenaša z matere na otroka med porodom, je najpogostejši povzročitelj streptokoknega vnetja žrela (faringitisa) in kožnih infekcij.

Streptokokne bolezni so akutne nalezljive bolezni, prisotne so skozi vse leto in se zelo hitro prenašajo. Že stik z osebo, ki s kihanjem ali kašljanjem izloča povzročitelje infekcije v okolico, omogoči okužbi prosto pot. Kako se širi in katere organe prizadene? Ne glede na mesto pojava bolezni je potrebno čimprejšnje zdravljenje, saj s tem preprečimo nastanek zapletov.

Streptokokni faringitis

Vnetje sluznice in limfnega tkiva žrela z betahemolitičnim streptokokom skupine A se začne z bolečinami v grlu, povišano telesno temperaturo in bolečimi limfnimi vozlički na vratu. Vnetje se pogosto razširi na glasilke, zato je ob pregledu poleg rdečine v žrelu opazen tudi gnojni izcedek na glasilkah. Streptokok se zlahka prenaša s kihanjem in kašljanjem, zlasti v zaprtih prostorih, v katerih se zadržuje veliko ljudi. Zato so za to vnetje zelo dovzetni otroci v vrtcu in šoli. Zdravljenje zahteva postavitev natančne diagnoze, torej moramo izločiti navaden virusni prehlad. Značilni simptomi virusne infekcije – kašljanje, kihanje, prozorni izcedek iz nosu in solzenje oči – se pri streptokoknih vnetjih običajno ne pojavljajo. Streptokokni faringitis ni nevarna bolezen, toda če je ne zdravimo, lahko privede do neželenih posledic.

Kožne infekcije

Streptokokna infekcija se lahko pojavi tudi na koži, običajno v obliki erizipela (šena), impetiga (krastavosti) in celulitisa. Bleščeč rdečkast izpuščaj z mehurčki na koži obraza, lic, rok ali nog običajno kaže na erizipel. Pogosto so okoli vnetega območja prisotni povečani in boleči limfni vozli. Impetigo najpogosteje prizadene otroke, prepoznamo pa ga po gnojnih mehurčkih na obrazu, rokah in nogah. To kožno bolezen je pomembno pravočasno zdraviti, da preprečimo prenos infekcije v globlje plasti kože.

Celulitis je nekoliko hujša infekcija, ki se zaradi litičnih encimov in toksinov streptokokov skupine A zelo hitro širi v globlje plasti kože. Vnetje se običajno začne z manjšimi poškodbami kože na nogah ali med nožnimi prsti, sledijo oteklina, pordelost in izbruh majhnih mehurjev. Pridružijo se jim glavobol, povišana telesna temperatura, tresenje in zmedenost. Ker se vnetje hitro širi, je treba okužbo čim prej začeti zdraviti in tako preprečiti širjenje bakterij v kri in druge organe.

Zdravljenje streptokoknih bolezni

Betahemolitični streptokok skupine A je eden najpomembnejših bakterijskih patogenov, zato vsaka streptokokna infekcija zahteva zdravljenje z antibiotiki. Bolečine v grlu, glavobol in povišano temperaturo lahko zdravimo tudi z analgetiki ali antipiretiki.

Pomembno je zdravljenje začeti pravočasno, saj lahko nediagnosticirano vnetje povzroči zaplete. Širjenje infekcije privede do gnojnega vnetja ušes, sinusov, limfnih vozlov na vratu in resnih zapletov – poststreptokoknega vnetja ledvic in revmatične mrzlice, ki se kaže z vnetjem sklepov, srčne mišice in srčnih zaklopk, doseže pa lahko tudi možgane.

 

Foto: Pexels

 


Sledite nam