fbpx

Posledice nezdrave prehrane na zdravje in lepoto

Zanimivo, Življenjski slog

Če imate nezdrav življenjski slog, je zelo verjetno, da boste prejeli vrsto negativnih signalov, ki kličejo po spremembah.

Svojemu organizmu lahko škodujete na več različnih načinov, s čezmernim uživanjem maščob, kalorij, predelane hrane, s kajenjem in čezmernim uživanjem alkohola. Telo nam nenehno signalizira ali z njim pravilno »ravnamo«, ali pa bi morali kaj spremeniti. Če imate nezdrav življenjski slog, je zelo verjetno, da boste prejeli vrsto negativnih signalov in potrebne bodo spremembe.

Poškodovani lasje

Nekateri ljudje imajo naravno lepe in zdrave lase, drugi žal ne. Čeprav genetika vpliva na videz las, vsekakor ni edini dejavnik. Zdravje in videz las sta tesno povezana s tem, kar jeste. Če je vaša prehrana nezdrava, bodo najbolj »trpeli« lasni mešički. Diete, ki temeljijo na nizkokalorični prehrani, lahko povzročijo primanjkljaj vrste vitaminov in mineralov, kar povzroči nastanek suhih in poškodovanih las. Pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin, vitamina C, cinka in železa pa so najpogostejši vzroki za poškodovane in suhe lase.

Gube

Gube so z leti neizogibne, vendar lahko vplivate na njihov pojav. Izogibajte se vseh dejavnikov, ki pospešujejo proces staranja, kot sta kajenje in čezmerno uživanje alkohola. Za preprečevanje zgodnjih znakov staranja je bistveno povečanje vnosa vitaminov A, C, D in antioksidantov, kot sta flavonoidi in karotenoidi.

Nezdravi zobje in dlesni

Če opazite, da vam krvavijo dlesni, ali vas bolijo zobje, je velika verjetnost, da se v organizmu dogaja nekaj neustreznega, saj vam določene nezdrave razvade (kajenje, slaba prehrana in preveč alkohola) na zdravju ustne votline pustijo nezaželene učinke. Čeprav kajenje resno škoduje zobem, je sladkor še vedno najbolj škodljiv. Čezmerno uživanje sladkorja škoduje sklenini in povečuje tveganje za nastanek zobne gnilobe in bolečih dlesni. Izogibajte se sladkorja in povečajte vnos vitamina C, ki lahko ublaži otekanje in krvavenje dlesni.

cover zenska kajenje

Nenadno povečanje telesne mase ali hujšanje

Nepojasnjeno hujšanje je običajno posledica nezdrave prehrane in nezadostnega vnosa hranilnih snovi, medtem ko je nenadno povečanje telesne mase običajno zaradi pomanjkanja telesne dejavnosti in čezmernega uživanja živil z nizko hranilno vrednostjo. Nenadna izguba teže je lahko tudi posledica drugih bolezenskih stanj.

Prebavne motnje

Če imate pogosto prebavne težave in neurejeno delovanje prebavil, kot so zgaga, driska ali zaprtje, je zelo verjetno, da je vaša prehrana nezdrava in neuravnotežena, kar je zelo pogosta posledica nezadostnega vnosa vlaknin. Dnevna priporočena količina uživanja vlaknin za moške je 38 gramov, za ženske okoli 25 gramov.

Oslabljen imunski sistem

Če ste pogosto bolni, je vsekakor treba več pozornosti usmeriti v življenjske navade. Morda vaša prehrana ni zdrava, možno je, da je vaša vadba preveč intenzivna ali pa vam primanjkuje spanja. Za nemoteno delovanje imunskega sistema je treba jesti zdravo, dovolj spati in zadovoljiti potrebe telesa po vitaminih in mineralih.

Počasno celjenje ran

Če se vam rane celijo počasi, bodite pozorni na prehranjevalne navade. Povečajte vnos esencialnih maščobnih kislin, vitaminov A, B12 in C. Hrana, ki jo jeste, pa naj vsebuje hranilne snovi, ki jih lahko organizem porablja za zdravljenje ran.

nezdrava-hrana

Pomanjkanje koncentracije

Pomanjkanje koncentracije je običajno posledica nezadostnega spanca in povečane ravni stresa. Če je vaša koncentracija vseeno slaba, ne glede na količino spanca in sproščenostjo, je možno, da ne zaužijete dovolj hranilnih snovi, predvsem omega-3 maščobnih kislin.


Sledite nam