fbpx

Poskrbljeno za oba – mamo in otroka

Prehrana, Zdravje otrok, Žensko zdravje

Zdrava prehrana in zdrav življenjski slog sta pomembna že v času pred nosečnostjo, še bolj pa med nosečnostjo in v času dojenja. Ustrezna prehrana v prvih dveh letih otrokovega življenja pomembno vpliva na otrokovo zdravje skozi njegovo celo življenje, saj zmanjšuje tveganje za razvoj prekomerne telesne teže, diabetesa, alergij, povišanega krvnega tlaka, bolezni srca in ožilja in presnovnih bolezni.

Raziskave kažejo pomanjkanje mikrohranil pri številnih nosečnicah

Čeprav velja splošno prepričanje, da pomanjkanje mikrohranil ni prisotno med nosečnicami razvitega sveta, raziskave govorijo drugače. Razsikava »Pregnant women in developed countries« 22 je pokazala, da so vrednosti folatov, železa in vitamina D stalno pod nacionalnimi priporočili v večini držav, tudi evropskih. Skoraj polovica (46 %) slovenskih nosečnic, zajetih v raziskavo, je imela reven prehranski status. Kljub večletnemu ozaveščanju javnosti o pomembnosti folne kisline za nosečnice, jim le-te pogosto primanjkuje. Podobno je z železom in vitaminom D. Slednjega je primanjkovalo kar 55 odstotkom slovenskih nosečnic, vključenih v raziskavo 16,17,18.

Prehranske potrebe nosečnice se spreminjajo

V času pred in med nosečnostjo ter dojenjem se povečajo potrebe po hranilih in energiji, zato bi ženske v teh obdobjih morale v svojo prehrano vključiti čim več hranilno bogatih živil. Nosečnica ima v primerjavi z nenosečo žensko povečane potrebe po vitaminih A, B1, B2, B6, B12, folatih, niacinu, jodu, bakru, železu in magneziju3,4. Nosečnost je zapleteno obdobje rasti, razvoja ter dozorevanja organov in organskih sistemov2. V materinem telesu se dogajajo hormonske spremembe, ki vplivajo na spremenjeno presnovo hranil, zato se potrebe po vitaminih, mineralih in mikrohranilih skozi nosečnost spreminjajo. Zgolj s prehrano jih je težko zagotavljati v optimalni količini.

Da bi nosečnica in njen otrok zagotovo dobila vsa potrebna hranila, je Bayer razvil linijo prehranskih dopolnil, posebej prilagojenih posameznim obdobjem nosečnosti.

Pred zanositvijo in prvo trimesečje

V prvih dvanajstih tednih, to je v embrionalnem obdobju, se formirajo vsi pomembni organi. Začne se razvoj možganov, hrbtenjače in srca. Nosečnica ima v tem obdobju povečane potrebe po folatih in drugih mikrohranilih 5,6,7,8.Ustrezna raven vseh hranil v prvem trimesečju je odločilna pri preprečevanju pojava nepravilnosti nevralne cevi in drugih prirojenih napak.

Po priporočilih WHO naj bi ženska, ki načrtuje nosečnost, začela jemati 400 mcg folne kisline dva meseca pred zanositvijo9. Temu v več kot polovici nosečnosti ni tako, saj so nenačrtovane11. Nosečnice pri nenačrtovani nosečnosti običajno ugotovijo nosečnost šele v času, ko se nevralna cev že začne zapirati. V tem primeru je treba takoj začeti jemati višje odmerke folne kisline (800 mcg), da se hitreje doseže zaščitna koncentracija, ki v največji možni meri zmanjša tveganje za prirojene napake 10,11,24

Bodoča mamica si lahko pomaga z novim multivitaminskim pripravkom Elenatal, ki je posebej prilagojen obdobju prvih dvanajstih tednov nosečnosti in času načrtovanja nosečnosti. Vsebuje visok odmerek folne kisline in Metafolin* – biološko aktivni folat, ki je pomemben pri delitvi celic in prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo. Dodaten vnos folne kisline zviša raven folatov pri materi, kar je pomembno, saj nizka raven folata predstavlja dejavnik tveganja okvare nevralne cevi pri razvijajočem se plodu** Železo ter vitamina B6 in B12 prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Železo ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina. Vitamin C, vitamina B6 in B12, baker in folat imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema. Cink vpliva na plodnost. Vitamin B6 ima vlogo pri uravnavanju delovanja hormonov. Jod je pomembna hranilna snov za ljudi. Čeprav ga potrebujemo zgolj v majhnih količinah, ima še pomembno vlogo pri nastajanju hormonov ščitnice in normalnem delovanju ščitnice.

Drugo in tretje trimesečje

Od 13. tedna nosečnosti dalje15 se pojavijo potrebe nosečnice po omega-3 maščobnih kislinah (DHK), saj se takrat začne razvoj možganov in oči. Za razvoj ploda, rast tkiv, celično diferenciacijo, imunski sistem in zdravje kosti imajo pomembno vlogo tudi železo, vitamini B6, B12, A,C,D in druga mikrohranila. Ker so prehranske potrebe nosečnice v tem obdobju drugačne kot v prvem trimesečju, je priporočeno, da po prvem trimesečju začne jemati multivitamin, ki je zasnovan za drugo obdobje nosečnosti. Multivitamin za nosečnice Elebaby ima posebno formulo, ki vsebuje skupaj 18 vitaminov in mineralov ter 200 mg omega-3 maščobne kisline (DHK)15.

DHK je ena glavnih strukturnih maščob v človeških možganih in očeh. Čeprav se nosečnicam priporoča, da tedensko zaužijejo dva obroka rib, ki so naravni vir omega-3 maščobnih kislin, jih večina ne, saj se bojijo pristnosti težkih kovin v ribah17. Raziskava je pokazala, da je vnos omega-3 maščobnih kislin prenizek tako pri nosečih kot tudi nenosečih Slovenkah18. Poleg visoko kakovostnih omega-3 maščobnih kislin, vsebuje Elebaby tudi posebno obliko folne kisline, imenovano Metafolin®. Zanjo je značilna izboljšana biološka uporabnost in posledično optimalen vpliv na razvoj materinega tkiva med nosečnostjo.

Po porodu

Tudi po porodu je pomembno, da mamica uživa zdravo in uravnoteženo prehrano. Le tako si bo opomogla in se lažje soočala z izzivi materinstva. V tem obdobju se zaradi dojenja dnevne potrebe po energiji in nekaterih mikrohranilih povečajo. Dojenje je za otroka in mamo pomembno, saj otroku zagotavlja optimalno hrano, hkrati pa ustvarja tesno vez med mamico in otrokom. Ker pa je kvaliteta materinega mleka odvisna od njene prehrane, je pomembno, da mama zaužije vse vitamine, minerale in mikrohranila, ki jih potrebuje. Ker je to težko doseči zgolj s prehrano, se mamicam svetuje jemanje prehranskega dopolnila, ki poskrbi za ustrezne vrednosti teh hranil.

Prehransko dopolnilo Elemama je zasnovano prav za to obdobje, saj vsebuje nujno potrebne omega-3 maščobne kisline (DHK), ki preko materinega mleka pomagajo pri normalnem razvoju možganov in oči dojenčka. Novorojenčkov vid se po rojstvu razvija postopoma. V prvem letu se razvije do polne ostrine. Po rojstvu razvoj otrokovih možganov še ni zaključen. Vitamin D in kalcij pa sta potrebna za ohranjanje zdravih kosti in zob mame, kot tudi koristita dojenčku. Vitamini C, B6, B12, selen in cink igrajo pomembno vlogo pri imunskem sistemu mame in posredno dojenčka. Vitamini iz skupine B ter železo prispevajo k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti mamice, ki je zagotovo v zelo napornem obdobju svojega življenja, saj ni veliko dojenčkov, ki bi prespali celo noč.

Tistim bodočim in novopečenim mamicam, ki imajo težave z delovanjem ščitnice, pa se  priporoča jemanje pripravka brez joda. Pri nas je tovrstno klinično preizkušeno OTC zdravilo Elevit, ki vsebuje visok odmerek koristne folne kisline, kar 800 mcg ter visoko koncentracijo železa.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočamo uživanje prehranskega dopolnila v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.
**Metafolin® je registrirana blagovna znamka družbeMerck KgaA, Darmstadt, Nemčija. MEG-3® je blagovna znamka družbe DSM.

Viri:

 1. Benedik Evgen, Prehransko programiranje, inp.si
 2. Rotovnik Kozjek N et al. Prehranska priporočila za nosečnico, porodnico in otročnico. Nosečnost in vodenje poroda. Medicinski razgledi 2015; 130-138
 3. Picciano MF. Pregnancy and lactation: physiological adjustments, nutritional requirements and the role of dietary supplements. The Journal of Nutrition. 2003 133(6); p. 1997S-2002S
 4. Institute of Medicine. Recommended dietary allowances, adequate intakes and tolerable upper intake levels of vitamins and minerals. 2014
 5. Guesnet P. DHA and the developing central nervous system (CNS) – Implications for dietary recommendations. Biochimie. 2011. 93(1):p.7-12
 6. Morse NL. Benefits of DHA, folic acid, vitamin D & iodine on foetal & infant brain development & function following maternal supplementation during pregnancy & lactation. Nutrients. 2012. 4(7):p.799-840
 7. World Health Organization, Standards for maternal and neonatal care, 2007
 8. Premru . Sršen T. Anemije v Nosečnosti. 6. podiplomski seminar Zdravljenje s krvjo. Transfuzijska medicina v porodništvu. Zbornik predavanj. December 2004; 23-36
 9. Brämswig S. et al. Supplementation with a multivitamin containing 800 µg of folic acid shortens the time to reach the preventive red blood cell folate concentration in healthy women. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. 2009 79(2)
 10. Koletzko B et al. German National Consensus Recommendations on Nutrition and Lifestyle in Pregnancy by the Healthy Start – Young Familiy Network. Ann Nutr Metab 2013;63:311-322
 11. Lamers Y et al. Red blood cell folate concentrations increase more after supplememntation wit (6S)-5-methylltetrahydrofolate than with folic acid in women of childbearing age. Am J Clin Nutr 2006;85:156-61
 12. Czeizel AE, & Dudas I. Prevention of the first occurrence of neural-tube defects by periconceptional vitamin supplementation. New England Journal of Medicine. 1992. 327(26); p. 1832-1835.
 13. Czeizel AE., Dobó M, & Vargha P. Hungarian cohortcontrolled trial of periconceptional multivitamin supplementation shows a reduction in certain congenital abnormalities. Birth Defects Research Part A: Clinical and Molecular Teratology. 2004. 70(11); p. 853-861.
 14. Elevit SPC
 15. Elebaby Navodilo za uporabo
 16. Soltirovska Salamon A et al: Vitamin D Status and its determinants in healthy Slovenian Pregnant Women. Ann Nutr Metab 2015;67:96-103.
 17. Benedik E et al. Intake of fish and supplements in pre-pregnant and pregnant Slovenian women. ESPGHAN 46th Annual meeting 2013 , London
 18. Puš T et al. Vitamin and mineral nutritional status of healthy pregnant women improved by nutrtent supplements. Acta argiculturae Slovenica, 102/1, 47-54
 19. Agodi et al. Dietary Folate Intake and Blood Biomarkers Reveal High-Risk Groups in a Mediterranean Population of Healthy Women of Childbearing Potential . Ann Nutr Metab 2013;63:179–185
 20. Elmadfa & Meyer et al. Austrian Nutrition Report 2008.
 21. Hermoso M et al. Critical Micronutrients in Pregnancy, Lactation, and Infancy: Considerations on Vitamin D, Folic Acid, and Iron, and Priorities for Future Research; Ann Nutr Metab 2011;59:5–9
 22. Blumfield et al. Micronutrient intakes during pregnancy in developed countries: systematic review and meta-analysis. Nutrition Reviews® Vol. 71(2):118–132
 23. Elenatal Navodilo za uporabo
 24. Elemama Navodilo za uporabo

Sledite nam