fbpx

Posegi na zobeh, ki si jih lahko privoščite

Zdravje

Lep nasmeh in zdravi zobje so naše ogledalo, zato je dobro vedeti, kako zanje dobro poskrbeti in kam se obrniti po nasvet in pomoč.

V tem članku vam želimo predstaviti naše delo in vam pojasniti, zakaj smo se pri svojih strankah odločili za posamično vrsto zdravljenja.


Posegi na zobeh prej in potem


Obiskala nas je pacientka, ki jo je motil videz zob v zgornji čeljusti. Ob pregledu smo ugotovili, da ima v zgornji čeljusti dva stara zobna mostička, ki sta se po barvi razlikovala, pacientko pa je motil tudi presledek med zgornjima sekalcema. Rentgenska analiza je pokazala, da so obstoječi mostički še dobro ohranjeni in da obzobna tkiva niso vneta. Ker je pacientka želela, da se delo opravi v štirinajstih dneh, smo se odločili, da snamemo stara mostička ter izdelamo novega v enem kosu, s čimer smo tudi zaprli razmik med prednjima zobema.


Pacientu je manjkala zgornja leva dvojka. Zanimal se je za vstavitev vsadka. Čeprav njegovi zadnji zobje v zgornji in spodnji čeljusti niso bili sanirani, si je trenutno želel le sanacijo sprednjega zoba. Tako smo se odločili za zobni vsadek ter zamenjavo polnila na prednjem sekalcu, katerega staro polnilo je bilo že razbarvano. Po končanem delu se je pacient odločil tudi za sanacijo zadnjih zob.


Pacient nas je obiskal zaradi manjkajočega zgornjega sprednjega sekalca. Analiza ortopanskega posnetka je potrdila, da ima kronični parodontitis, zato smo se najprej lotili parodontološkega zdravljenja spodnje in zgornje čeljusti. Pacient se je zanimal za vstavljanje vsadka, vendar je CT-analiza pokazala, da na tem področju nima dovolj kosti in da pri njem implantološko zdravljenje ni primerno. Predlagali smo mu izdelavo cirkonskega mostička na sprednjih zgornjih zobeh. Celoten postopek smo opravili v sedmih dneh.


Pacientka nas je obiskala zaradi manjkajoče zgornje leve štirice. Z rentgensko analizo smo ugotovili, da je kost primerna za vstavitev vsadka, pokazalo pa se je tudi vnetje okoli vrha korena petice. Predlagali smo ponovno endodontsko zdravljenje petice in nadgradnjo ter krono na tem zobu. Pacientka se je strinjala. Najprej smo se lotili postopka implantacije na mestu štirice, saj je od vgradnje vsadka do jemanja odtisa zob treba čakati tri mesece, da se vsadek zraste s kostjo čeljusti (oseointegracija). Postopek celotnega zdravljenja od prvega do zadnjega obiska je trajal štiri mesece.


ROTIM MEDICAL CENTER – z vami že 25 letSledite nam